Menu

Vietnámi iskola

2012.11.17.

Magyarországon több mint négyezer vietnámi él. Sokan fiatalon egyetemi ösztöndíjasként érkeztek hozzánk, majd családot alapítottak hazánkban. A kerületi Ázsia Centerben hétvégenként vietnámi tanfolyamot szervez Tran Anh Tuan vietnámi tanár.

– Harmadik évfolyamunkat kezdtük ebben a tanévben. Egyelőre csak vietnámi gyerekeket tanítunk szombaton és vasárnap. Jelenleg mintegy harminc fővel öt csoportunk működik az iskolánkban – tájékoztatott Tuan. – A feleségem, Le Bich Thuy is itt tanít, Do Nhu Phuong Hong zongoratanárnő, valamint dr. Nguyen Luu Lan Anh egyetemi docens, szociálpszichológus is besegít a kicsik oktatásába.
– Szerencsések vagyunk, mert sok ötletünk megvalósult, de nagyon szeretnénk kibővíteni a tevékenységünket felnőtt oktatással is. Feladatunknak tekintjük az anyanyelvünk ápolása mellett a nemzeti hagyományaink megőrzését is. Célunk a fiatal generációnak átadni azokat a tradíciókat, melyeket megtanultunk szüleinktől. A programjainkon a csoport tagjai építhetik kapcsolataikat, találkozhatnak barátaikkal és megoszthatják egymással tapasztalataikat.
– Milyen programokat kínálnak?
– Több alkalommal szervezünk közös kirándulásokat, műsorokat, ahol a legifjabb vietnámiak is megtanulhatják milyen fontos az összetartás, a rendszeres találkozás. Mindezek mellett a Magyarországon Élő Vietnámiak Szövetségével is szoros együttműködésben vagyunk.
– Milyen jeles napokat ünnepelnek?
– Elsősorban a saját ünnepeinkről emlékezünk meg, de tagadhatatlan, hogy átveszünk itteni szokásokat is. Például a télapó nálunk is bekopogtat december elején. Azonban Vietnám legjelentősebb ünnepére, a Holdújévre mindig nagy ceremóniával készülünk. Időpontja minden évben változik, a számítás alapjául a Hold állása szolgál, mindig február 4-éhez legközelebb eső Újhold napján kezdődik. A nap az új év kezdetét jelenti számunkra és egyben hatalmas tavaszünnep is.
-Ön hogyan jött Magyarországra?
-Azon szerencsések közé tartozom, akik egyetemi ösztöndíjjal jöhettek az országba.