Menu

Vidámabbak, mint bármelyik egészséges ember
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.04.

A CORTEX Alapítvány az Agysérültek Rehabilitációjáért már több mint 15 éve tevékenykedik a kerületben. A klubba járó tagok többsége pedig valamilyen baleset folytán lettek agysérültek.

-Mi a pszichés problémák feldolgozásában tudunk nekik segíteni- mondta dr. Szakonyi Tiborné Zsuzsa, az alapítvány képviselője azon az összejövetelen, melyen farsangi jelmezbe öltözve mutatkoztak be a klubtagok.
-A legnagyobb problémája ezeknek a fiataloknak, s kevésbé fiataloknak, hogy a balesetüket követően mindenki aggódott értük, aztán az idő múlásával a barátok elmaradtak, s csak a család segítségére számíthattak. Épp ezért ezek az együttlétek nagynon fontosak a számukra.
A kiscsapat minden hónap első szombatján a Hartyán közben található Zöld Klubban jön össze, s tartja foglalkozásait illetve egyrészt heti egyszer másfél órában víz alatti tornán vesznek részt ingyenesen a volt Orfi- jelenlegi Irgalmasok budai épületében a tagok, valamint Veresegyházon a Misszió Központban háromhetes rehabilitáción is javíthatják egészségi állapotukat. Problémáik feldolgozásában Oláh Ildikó pszichológus áll a tagság rendelkezésére.
Ez a farsangi összejövetel egy igazi kis szigetnek illett be a hétköznapok között, hiszen csupa vidám, az élet problémáit maguk mögött hagyó emberek között tölthettünk el egy rövid délutánt. A tagság izgalommal készült erre a napra, s a pszichológus konferálása mellett mutatkozott be egy angyalka, aki varázspálcájával elvarázsolt mindent és mindenkit. Őt követte Harry Potter, a varázsló, majd egy sakktábla, akit a sakkmester is elkísért. A hóvirág és a kalóz is nagy sikert aratott, míg a gonosz Hókirálynő, Zorró, a vadász, a kalóz is nagy tapsot kapott. Hatalmas nevetés kísérte a szökevényt, aki az I. számú Pszichiátráról szökött meg meghatározása szerint, valamint a rőzsehordó asszony is. Utóbbi egy falevelet, mint igazi levelet adott át a körben helyet foglaló polgármesternek, Hajdu Lászlónak. Az utolsó jelmezes a Kyotóból érkezett japán gésa volt- ő civilben Zsuzsa asszony, a csapat összefogó ereje. Ám két gyermek is bemutatkozott, akik Piroskaként illetve kéményseprőként vettek részt a bemutatón. Ők sem véletlenül kerültek ide, ugyanis ők a Cortex babák. Szüleik ebben a klubban ismerkedtek össze, mjad kötöttek házasságot, s született két gyermekük, akik már nem is olyan nagyon kicsik.
A zsűri nem is tudta meghozni a döntést a bemutatót követően: így mindenki nyertes lett. A jelmezes felvonulás után pedig tánccal és beszélgetéssel folytatódott a program.
A csapat egyik csodaembere Gyuri, aki az 1999-ben bekövetkezett balesetét követően 28 hónapig volt kómában. Szinte senki nem hitt a felgyógyulásában. Ám húga, Orsi otthon maradt vele, s ápolta reggeltől estig s estétől reggelig illetve édesanyjuk is nagy segítséget nyújtott mindenben. Az eredmény szemmel látható.
-Gyuri gyógyul, s ma már a botot csak az ablak kinyitásához használja- mondták a többiek nevetve.
Szintén elhangzott ezen a kedves délutánon az a történet is, hogy minden nyáron rehabilitációs táborba járnak a résztvevők: így Hajduszoboszlóra, Zalakarosra, Gyulára. Egyik alkalommal, miután a záróesten ők nem tudtak táncolni, ám az igény meglett volna bennük, Zsuzsa édesanyja, aki tánctanár tánctanfolyamot tartott nekik. Ennek az lett az eredméyne, hogy legközelebb ők is beneveztek a táncversenyre, s bár az első helyezést nem- egy német házaspár nyert-, ám a második és harmadik díjat ők hozták el.
Így telnek az alapítvány egyesületi tagjainak napjai. Azoknak, akiktől példát vehetnénk mindannyian, hogy hogyan lehet az élethez optimistán viszonyulni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló