Menu

Vidám hely ez a Pestújhely!
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.06.16.

Az ötlet azonban nem maradt meg ezen a szinten, hanem Nagy Edit a „Vidám hely ez a Pestújhely” kiállítást megálmodta, gyűjtőmunkába fogott, megszerkesztette, s kiállította a Külvárosi Szalonban. Hónapok óta kutatott, járt a Széchényi Könyvtárban, ahol mikrofilmekről írta ki az információkat, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársai, valamint Saly Noémi irodalomtörténész segítséget nyújtott. Ám mindez az álom nem valósulhatott volna meg, ha a Pestújhelyen lévő hajdani vendéglők, kocsmák, kávéházak tulajdonosainak leszármazottai nincsenek, akik számos, féltve őrzött ereklyét nem adják kölcsön a kiállításra. Így látható itt például a Pestújhelyi Vendéglősök és Kocsmárosok Egyesületének eredeti zászlaja, a hajdani Oprics vendéglőből származó rózsafából készült tekegolyó és számtalan más kuriózum. S a kiállításhoz még egy nagy segítségre volt szükség: a korabeli helyszíneket le kellett fotózni, azokat a helyeket, ahol ma már többségében majdnem más épületek, vagy átalakított épületek állnak. A fotókat, amelyek a mai valóság tükrözi Varga Gábor Vargosz készítette. Ám a legnagyobb munka mégis Editre várt, aki az utóbbi több mint egy hetet otthonától távol, a közösségi házban töltötte, ahol a legnagyobb gondossággal szerkesztette egybe az összegyűlt kincseket. Köszönet ezért a csodáért Nagy Editnek!
De nézzük, mi történt a kiállítás megnyitóján?
Miután Pintér Zsuzsánna, a ház munkatársai nevében üdvözölte a szép számú érdeklődőket, dr. Pálinszki Antal, alpolgármester a kerületi önkormányzat és a maga nevében mondott köszöntő gondolatokat. Többek között arról szólt, hogy ő igazán otthon van ezen a helyen, bár nem itt született Pestújhelyen, hanem Rákospalotán. Ám naponta járt át a városrészen, s némely helyszínre még ő is emlékszik.
-Például Hajdú Márton Strandvendéglőjére, amelyik az Apolló utca sarkán volt. A 40-es-50-es években itt úttörőház volt, ahol sokat pingpongoztunk. Ez a kis kiállítás egy összefoglaló: az idősebbeknek egy kis nosztalgiázásra-, míg a fiatalabbak számára egy kis elmélkedésre, a múltban való kutakodásra ad lehetőséget- mondta az alpolgármester, majd a szakma nevében Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ nyitotta meg mind a kiállítást, mind a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatot.
-Régi bölcs mondás: Aki nagy fát akar nevelni, vigyázzon a gyökereire. Ezek az évek óta sorjázó programok mind-mind a kötődést erősítik a helyhez, Pestújhelyhez, a városhoz, ami a mi otthonunk- mondta Tóth Lajos. A hozzánk hasonló kultúraközvetítő szakemberek talán legfontosabb feladata a települések lakóinak összetartozás érzését erősíteni. Azon dolgozni, hogy a kultúra minden lehetséges eszközével megőrizhető legyen a mi tudatunk, hogy ne váljék felejthetővé, hogy elsősorban vagyunk Kissék, Horváthok, Tóthok Palotáról, Pestújhelyről, aztán pestiek, magyarok és végül európaiak. S ahogy nagyapánk ette a pörköltet a Hajdú vendéglőben az fontos, az sem felejthető, s akkor nem fog minket a kultúrától, a mi kultúránktól sem eltántorítani semmilyen kommersz, semmilyen bulvár…és őrizni fogjuk együtt az értékeinket, hogy megmutathatóvá váljék mint itt ez a sok csak a számunkra értékként viselkedő emléktárgy- mondta a művelődési központ igazgatója.
Mindehhez Nagy Edit, a kiállítás rendezője csupán annyit tett hozzá, hogy nagyon örül, hogy a tavaly felvetődött ötlet megvalósult, s jövőre a Pestújhelyen élt iparosokat, kereskedőket szeretnék bemutatni. Majd mindenki figyelmébe ajánlotta a 37 vendéglőt bemutató kiállítást.
Az ünnepi összejövetelen ezután a jelenlévő ősök leszármazottjai egy-egy rózsát vehettek át Pintér Zsuzsánnától köszönetképpen a kiállításhoz nyújtott segítségért. Ám ezzel nem ért véget a program, mert a Kerti Vendéglőben Csomós Olga vendéglős zamatos bort, jégbe hűtött sört és üdítőt tálalt a kockás abroszos asztalokhoz miközben Lendvai Ferenc és cigányzenekara húzta a talp alá valót. A beszélgetés pedig egészen az éjszakába nyúlóan tartott.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló