Menu

Vetélkedő és megemlékezés október 6-án

2005.10.08.

A XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat az október 6-ai megemlékezését a Hartyán NOK Iskolájában hagyományos vetélkedővel kezdte délután fél három órakor Szőcs Tamás a Hartyán NOK intézményvezetője, Zsoldos Béláné tanárnő és Gulyás Gabriella szabadidő-szervező lelkes és eredményes közreműködésével.

Amint Nuridsány Judit, Nuridsány Mimi és Áts József, az Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, messzemenő segítséget kaptak az iskola aulájában megrendezett fotókiállításukhoz is, amely az örmény kulturális hagyományok bemutatását tűzte ki célul.
-Jelenlegi közel negyven képünk az erdélyi örmény városokból és Örményország gazdag építészeti emlékeiből, IX.- X. századi kolostor együtteseiből, pogány szentélyeiből ad ízelítőt az érdeklődőknek. A kiállítás október 21-ig tekinthető meg- mondta Áts József.
-Gulyás Gabriella jó szervezéssel, Zsoldos Béláné szakszerű felkészítéssel
indították el a vetélkedőt- ki tud többet az 1848-49-es szabadságharcról, annak
leveréséről és következményeiről, október 6-áról, az Aradon kivégzett 13
tábornokról, örmény vértanúiról. A vetélkedő kérdéseit Áts József, Hetényi Soma Ambrus elnök helyettes és Nuridsány Judit állították össze és vezették, míg a tanulók jó felkészültségről tanúskodtak- mondta Nuridsány Mimi.
A megvendégelés és díjkiosztás után, az örmény származású Kiss Ernő honvédtábornok emléktáblájánál folytatódott a megemlékező ünnepség. Az emléktáblát a XV. kerületi Örmény Önkormányzat készíttette és helyezte el a XV. kerületi Önkormányzat és a MNEKK anyagi támogatásával. /Kiss Ernő emlékplakettjét, Nagy Előd festő- és éremművész készítette./ A bensőséges megemlékezésen képviseltette magát a XV. kerületi Önkormányzat, a XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat, a székesfehérvári, a
miskolci ÖKO, az MDF és a FIDESZ valamint a kerületi lakosok.
A Himnusz elhangzása után Áts József ÖKO elnök köszöntötte a megjelenteket.
Nuridsány Judit közreműködésével elhangzott Lázár Vilmos örmény származású aradi vértanú búcsúlevele családjához és Kiss Ernő halálos ítélete, majd Avedikián Viktória örmény származású énekművész, örmény siratót (sharakant) énekelt, majd a Hartyán NOK tanulói méltó megemlékező műsort készítettek.
A műsor után a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a Szózat elhangzásával fejeződött be a méltó megemlékezés.