Menu

Veszélyes a gyertyaláng

2012.12.23.

A legszebb ünnep napjaiban sem szabad megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről. Az elmúlt évtizedek alatt sajnos nem múlt el úgy karácsony, hogy a fővárosi tűzoltók ne vonultak volna ki lakástűzhöz.

Az ünnepek szép dísze a meggyújtott gyertya, de arra figyeljünk oda, hogy meddig hagyjuk égni. Ha bekövetkezik a legrosszabb és mégis tűz keletkezne a lakásunkban, a lehető legrövidebb időn belül tegyük meg a szükséges intézkedéseket, mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot a 105 vagy a 112-es segélyhívószámokon. Bejelentéskor minél több információt mondjunk el a tűz keletkezésének körülményeiről, hisz ezzel megkönnyítjük és meggyorsítjuk a szakemberek munkáját. Ha van hozzá bátorságunk, megkezdhetjük az oltást nedves pokróccal, vízzel vagy tűzoltó készülékkel.
Azonban, ha a lángok a testi épségünket veszélyeztetik, ne foglalkozzunk semmivel, csak meneküljünk az épületből. Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, zárjuk be, így kevesebb oxigénhez jut a tűz, és így lassabban terjed. Szóljunk a szomszédoknak.
A tragédiák megelőzéseképpen érdemes néhány tanácsot észben tartanunk. Az éghető anyagú adventi koszorút például mindig helyezzük hőszigetelő alátétre, a mécseseket pedig nem éghető tartóban jól rögzítve rakjuk rá a koszorú díszeire. A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák. Mindenfajta gyújtóeszközt tartsunk elzárva, úgy hogy a kicsik ne érhessék el. A gyertyákat ne használjuk a függöny vagy más éghető anyagok közelében.
A száraz karácsonyfa is baleset forrása lehet, ezért a vágott fenyő esetében alkalmazzunk vizes tartót. Műfenyőből készítenek tűzállót is, így inkább azt vegyük meg, ha műfát vásárolunk. Gondoskodjunk arról, hogy a karácsonyfa stabilan álljon, használjunk nehéz talpat a rögzítésére. A fára gyertyákat, csillagszórókat kizárólag díszítésként helyezzünk fel, azokat ne ott gyújtsuk meg.
A fenyőn elsősorban nem éghető anyagú dekorációt használjunk vagy ha mégis gyúlékony díszekkel díszítjük, akkor a karácsonyfát ne állítsuk az ajtó elé, mert ha kigyullad a fa, akkor az elzárhatja a menekülés útvonalát.
Az ünnepi égők is egyre több veszélyt jelentenek, ezért csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal árusított izzósort vagy elektromos díszítőelemeket vásároljunk. Ezeket a fán úgy kell rögzíteni, hogy sem a levelekhez, sem a vezetékhez, sem pedig az éghető díszekhez ne érhessenek hozzá. Ha bekapcsoljuk az elektromos dekorációt, akkor figyeljünk arra, hogy a gyerekek ne nyúljanak hozzá.
Amennyiben égőt kell cserélni, mindig húzzuk ki a villásdugót a konnektorból. Lefekvéskor vagy ha elmegyünk otthonról az izzósor és az elektromos díszek dugvilláját húzzuk ki.
Ezen kívül az éjszakai nyugalmunk érdekében érdemes néhány ezer forintért vásárolnunk füstjelző berendezést, amely erős hangjelzéssel figyelmeztet minket a veszélyre.