Menu

Vendégségben a fővárosi civil referensek

2005.02.27.

Nemrégiben a fővárosi kerület önkormányzatainak civil referensei látogattak el a XV. kerületi Városházára, ahol Hajdu László, polgármester és Avarkeszi Béla, a XV. kerület civil referense, mint házigazda fogadta őket.

Hajdu László köszöntötte először a vendégeket a Kossuth teremben, majd a helyszín bemutatását követően elmondta, hogy ezen a helyen rendszeresen vannak fővárosi szintű összejövetelek: polgármesterek fóruma az agglomerációban lévő polgármesterekkel közösen, sportvezetők fóruma stb.

– Magam hét civil szervezetnek vagyok a tagja, ezen belül négynek az alapító tagja is, a problémákat így én még jobban átérzem. A kerületi önkormányzatnál a civil szervezetekkel való törődés rendszeres- mondta a polgármester, majd néhány mondatban felvázolta a XV. kerületben működő civil szervezetekkel való együttműködés részleteit, fontosságát illetve megjelenésük lehetőségeit (honlapon a civil fül, helyi újság, kábeltelevízió), majd azzal folytatta, hogy bár több mint kétszáz civil szervezet van a kerületben, nyolcvan regisztráltatta csak magát.

– Jó lenne, ha rendszeresen lenne ilyen találkozó itt a kerületben illetve más kerületek önkormányzatainál- mondta Hajdu László. Bécsben pl., ahol a mi testvérkerületünk is van, a civil szféra sok olyan feladatot is ellát (pl. idősügy, szociális területek stb.), amit nálunk az önkormányzat. Ott a civil szféra munkaerő-foglalkoztatást is biztosít. Berlinben- ahol szintén van testvérkerületünk-, egy-egy párt holdudvara egy-egy civil szervezet. A civil szervezetek tagsága legalább a tízszerese, mint nálunk. Jelentős pénzügyi támogatást kapnak. Maroshévízen illetve Kassán nincsenek civil szervezetek, míg a horvátoknál több civil szervezet is létezik.

A polgármester úr szavait követően Arany Katalin, az Árindex Kft. munkatársa tartott előadást arról, hogy milyen lehetőségei vannak a civil szervezeteknek a pályázatírással kapcsolatban. Minderről részletesebben a honlapon lehet felvilágosítást kapni.

Avarkeszi Béla a kerületi Civil Tanácsról beszélt, s külön kihangsúlyozta a civilek és vállalkozók kapcsolatát, s ezen belül is azt, hogy most van kialakulóban egy olyan program, mely a BKIK XV.kerületi Tagcsoportja és több civil szervezet együttműködésére vonatkozik. Hiszen az a legfontosabb, hogy a civil szervezetek minél több forrásból juthassanak támogatáshoz, ehhez pedig többek között a pályázatírási tréning is segítséget nyújt.

Radó Gábor, a XIII. kerületi Önkormányzat civil referense beszámolt arról, hogy 1999-ben alkották meg a civil rendeletet. 860 bejegyzett civil szervezet van a kerületben, mely 15 kategóriába sorolható. Nagyon jó az együttműködés velük, ám nem annyira önállóak. Pályázat útján évi hatmillió forinthoz juthatnak, s erre a pályázatra 70-80 civil szervezet ad be kérelmet. Többek között szó esett arról is, hogy a József Attila Művelődési Házban van hely, internet-lehetőség civil szervezetek számára illetve havi egy előadás különböző témákban is a számukra. Ezután Radó Gábor a XIII. kerületi Civil Napról beszélt, melyen a civil szervezetek bemutatkozási lehetőséget kaptak, előadás hangzott el az NCA-ról. Összesen kb. 550 fő volt a rendezvényen, mely egy gálával fejeződött be.

A csepeli Civil Ház vezetője, Fodor Tamás szintén a náluk megrendezett Civil Nap tapasztalatait osztotta meg a többiekkel, melyen az előadások mellett volt egy kerekasztal-beszélgetés az önkormányzat és a civil szervezetek közötti kommunikációról, majd a debreceni Civil Házban indult közösségfejlesztő program bemutatóját tekinthették meg a civil szervezetek képviselői Csepelen. Fodor Tamás elmondta, hogy náluk a Civil Ház segíti szervezetek ötleteit, ám az önkormányzat megoldani nem fogja helyettük a problémákat. Ezen a napon átadták a Civil-díjakat: egyet az az ember kapott, aki a legtöbbet tette a civil szektorért; egy másikat pedig egy olyan vállalkozás kapott, amelyik a legnagyobb mértékben támogatta a civil szervezeteket.

Közben Gyurcsánszky János alpolgármester is szót kért, aki elmondta, hogy a XV.kerületben nagyon sok civil szervezet jött létre 1989 után. Sok a bejegyzett szervezet, többen regisztráltattak, sokkal kevesebb az, amelyik aktív. Ám mindegyiknek egy célja van, hogy megteremtse annak feltételét, hogy fenn maradhasson. Az alpolgármester úr is beszélt a kerületi Civil Stratégiáról és arról, hogy a működőképes civil szervezetekre szükség van.

A találkozón közel tíz kerület civil referense, Civil Házának vezetője képviselte magát. A legközelebbi találkozóra pedig Zuglóban kerül sor.