Menu

Végső búcsú Varga Mihálytól

2012.02.09.

Január 31-én, délután negyed háromkor, a Rákospalotai temetőben helyezték örök nyugalomra kerületünk díszpolgárát, a Czabán Általános Iskola egykor igazgatóját, aki élete 86. évében hunyt el.

A kegyetlenül hideg napon, számos régi kollégája, igazgató társa is ott volt a ravatalt körülálló, kegyelettel emlékezők között.

A búcsúztató beszédet a Czabán iskola jelenlegi igazgatója, Varga László mondta, személyes, bensőséges élményeket felelevenítve, és az elhunyt szakmai életútját is áttekintve, megható, s többszörösen is ez alkalomra illő idézettel zárva gondolatait.

Tisztelt Igazgató Úr!
Kedves Misi bácsi ! – szólt az elhunythoz, majd így folytatta:
Alig léptünk be a 2012.esztendőbe,éppen csak visszatértünk a téli szünetből, amikor január első napjaiban megrendülten értesültünk a szomorú hírről: Te már nem köszönthetted szeretteid körében az új esztendőt…
Iskolánkban jelenleg is dolgoznak pedagógusok, akik még Veled együtt tevékenykedtek, sőt olyan kollégáink is vannak, akik a Te igazgatóságod alatt voltak czabános tanulók.
Mindannyiunkat lesújtott halálod híre, azóta is fekete gyászlobogó jelzi iskolánk főbejáratán, hogy szívünk szomorúsággal van tele.
Azonnal megrohantak az emlékek!
Néhány héttel nyugdíjba vonulásod előtt1986 augusztusában találkoztam Veled először .Mint friss diplomás pedagógust Te alkalmaztál a Czabán iskolában. Te akkor fejezted be aktív pedagógusi/igazgatói pályafutásodat, én akkor kezdtem.
Később fiatal igazgatóként sokszor beszélgethettem Veled pedagógiáról, vezetői kihívásokról, feladatokról.
Hasznos és tanulságos volt minden mondatod. Bölcsesség és nagy tapasztalat sugárzott gondolataidból.
Utoljára 2010.júniusában találkoztunk, amikor szeretett közös iskolánk a Czabán 50.születésnapjának záróeseményeként tanár- és diáktalálkozóra invitáltuk az egykori czabánosokat.
Nagyon sokan jöttek el a régiek közül, nagyon sok régi diáktárs évtizedek múltán akkor találkozott újra egymással, örömmel és nagy lelkesedéssel elevenítették fel a régmúlt idők eseményeit.
Több százan kisebb-nagyobb csoportokban beszélgettek a koraesti nyári időben az iskola udvarán, amikor Téged kísérve kisétáltunk az udvarra. Amint megjelentél a beszélgető csoportok feléd fordultak, megtiszteltetésnek vették, hogy Te is el tudtál jönni.
Felemelő, egyben megható érzés volt tapasztalni azt a szeretetet ami Feléd áradt annyi évtized múltával is! Mindenki igyekezett a közeledbe férkőzni, hogy üdvözölhessen Téged, kezet szoríthasson Veled az igazgató úrral, Misi bácsival, a dirivel.
Nagymamák és nagyapák, édesanyák és édesapák lettek ismét kamaszok azon a délutánon…
Ravatalod előtt állva szeretném felidézni eredményekkel teli szakmai életutadat:
1926.január 11-én születtél Jászfelsőszentgyörgyön.
1946-ban szereztél tanítói oklevelet Jászberényben, majd 1952-ben magyar-történelem szakos általános iskolai tanári,1957-ben az ELTE-n történelem szakos középiskolai tanári oklevelet.
1947-től folyamatosan Budapesten töltöttél be pedagógus munkakört.
1952-ben a XV.kerületi Kozák téri Általános Iskola igazgatójának neveztek ki.
1959.szeptember 1-től az újonnan megnyitott, illetve épített Czabán Samu téri Általános Iskola élére kerültél.
Ennek az intézménynek – 27 évig – nyugdíjba vonulásodig voltál elismert, nagy tiszteletben álló igazgatója.
34 évet dolgoztál a XV.kerületben intézményvezetőként.
Éveken keresztül segítetted a Petőfi Sándor Kereskedelmi Szakközépiskola pedagógiai munkáját is az 1950-es 60-as években nagy igényként jelentkező felnőttek levelező oktatásában.
Készséggel adtál helyet a Czabánban a Dolgozók Általános Iskolájának, melynek 1977-ben történő megalakulásától 1996-os megszűnéséig magyart és történelmet tanító pedagógusa voltál.
1968-tól 10 éven át voltál az igazgatói munkaközösség vezetője.
A XV. kerületben Te teremtetted meg az „Iskolanap” hagyományát, melyen minden tanév végén az iskola tanulói bemutatták tudásukat és alkotásaikat.
Ez később kerületi szintűvé szélesedett.
Irányításod alatt a Czabán Általános Iskola a kerületi továbbképzések bázisa volt. Évekig számtalan bemutató tanítással szolgáltátok a kerületi pedagógusok szakmai továbbképzését, ővárosi és országos kísérletekbe való bekapcsolódását.
Mindig fogékony voltál az új iránt. Szívesen kapcsolódtál be – nevelőtestületedet is ráhangolva- kísérletekbe.
Vállaltátok a családi életre nevelés kísérleti oktatását,
az öt napos tanítási hét bevezetésének kísérletét,
valamint az Országos Pedagógiai Intézet szervezésében az iskolai önkormányzat fejlesztésének kísérletét.
Tapasztalataidat kerületi szinten megosztottad vezetőtársaiddal. Ezáltal több mint három évtizeden keresztül kiemelkedő szereped volt a XV.kerület pedagógiai, nevelő-oktató munkában.
Példád, személyiségformáló tehetséged sok pedagógust tett alkalmassá magasabb vezetői, illetve szakmai munkakör betöltésére.
Az évek során az általad vezetett iskolából került ki:
3 igazgató,
5 igazgatóhelyettes,
3 szakfelügyelő és
12 kerületi szakmai munaközösség-vezető.
Mind a pedagógusok,mind a szülők,mind a tanulók körében elismerés és tisztelet övezett.
A Czabánba járni rangot jelentett.
Egyetlen kerületi iskolába sem kérte annyi körzeten kívüli szülő gyermekének felvételét, mint a Czabánba.
Tudták, hogy gyermekeik olyan megalapozott tudást szereznek, amely biztosítja középiskolai és felsőfokú továbbtanulásukat.
Gazdag kerületi szakmai életutad alapján 2003-ban a XV.kerület díszpolgára lettél.
Tisztelt Igazgató Úr!
Kedves Misi bácsi!
A XV. kerületi Önkormányzat , valamint a Czabán Általános Iskola volt és jelenlegi pedagógusai, tanulói és szülői közösségének nevében a Czabán induló ismert sorával búcsúzom Tőled:
„Az emléked itt él velünk! Öreg tanítónk, sosem feledünk!”
Nyugodj békében!