Menu

Vásári hangulat a Főtéren

2011.10.01.

A XV. kerületi önkormányzat reformokat kíván végrehajtani a közétkeztetésben. Programjának célja, hogy az intézményekben a gyermekeknek, időseknek szezonális zöldségekből, gyümölcsökből készült ételeket tálaljanak. A programba bekapcsolódott Dabas önkormányzata, mivel a kisvárosban jelentős számban élnek őstermelők, gazdálkodók, akik minőségi alapanyagot tudnak szállítani az ételek elkészítéséhez.

A két önkormányzat vezetése október 9-én, az újpalotai Főtéren dabasi termékbemutatóval, kulturális programokkal „fűszerezett” rendezvényt tart.
Pálinkásné Balázs Tünde, Dabas alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta: a rendezvényen „színes képet” szeretnének felvillantani a kisvárosi emberek életéből, meg szeretnék ismertetni a XV. kerületiket a kultúrájukkal. Többek között fellép népzenei kísérettel a dabasi hagyományőrző néptánccsoport is a reggeltől délutánig tartó rendezvényen.
-A régi vásárok hangulatát szeretnénk felidézni. A zenés, táncos programokkal párhuzamosan bemutatókon ismerkedhetnek a kerületiek a dabasi termékekkel, kóstolhatnak a helyszínen főzött finom ételekből. A rendezvényen azonban komoly kérdésekről is tárgyalnak az önkormányzatok vezetői és a közétkeztetésben dolgozó szakemberek. Szakmai fórumon tanácskoznak arról, hogyan tudnának együttműködni a kerület közétkeztetésének átalakításában – sorolta a programokat az alpolgármester.
A rendezvény és ezen belül a szakmai főrum elősegítheti az üzleti kapcsolatok létrejöttét. A dabasi őstermelők, vállalkozók rendelkeznek annyi szabad kapacitással, hogy a kerület közétkeztetésében beszállítóként szerepet tudnak vállalni. -A programon körülbelül tizenöt dabasi termelő mutatja be termékeit. Közülük, ha csak néhánynak sikerül üzletet kötnie, akkor is már nagyon sokaknak segítettünk. A programmal mindenki „nyerhet”, a vásárlók, fogyasztók minőségi, ízes termékeket ismerhetnek meg, a termelők pedig új piacot szerezhetnek. De, ha csak a fellépő művészek vagy a dabasi emberek és a kerületben lakók kötnek barátságot, már érdemes megrendezni a programot. Hiszen a Főtéri „vásár” a barátságról is szólhat – mondta végezetül Dabas alpolgármestere.

A programból:
9.15 óra TÉRZENE
11.00 óra Dabasi Dobos Ovisok
11.20 óra A XV. keruületi Mozdonyvezető Óvoda hagyományőrző csoportja
11.40 óra Borovenka Néptánccsoport –Dabas
12.00 óra Szederinda Moldvai Egyuüttes és Szlama László népzenész – Dabas
12.20 óra A XV. keruületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola táncos növendékei
13.00 óra A XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola Népi Együttese
13.30 óra Polgármesterek köszöntője
13.50 óra Rozmaring Asszonykórus – Dabas
14.10 óra A XV. kerületi Szilas Néptáncegyüttes
15.00 óra A XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara

Kiegészítő programok:
Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthona – kosárfonás, kézműves termékek vására
Vízér Galéria – festmény kiállítás, gyerekfoglalkozás
Gyóni Géza Nyugdíjas Egyesuület – lecsófőzők
Rétesház, Dabasi Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola bemutatkozása