Menu

Várják a Pedagógusi díszoklevél és a Díszdiploma iránti kérelmeket

2020.01.20.

A két külön elismerésre jogosultakat egységes eljárással segíti az önkormányzat. Részletek itt.

A „Pedagógus díszoklevél”, valamint a „Díszdiploma” egymástól eljárásukban független elismerési formák. Míg a díszdiploma iránti kérelmeket a diplomát kiállító felsőoktatási intézmény (vagy jogutódja) bírálja el, a díszoklevél a XV. kerületi önkormányzat által alapított és adományozható elismerés. Az önkormányzat azonban az eljárásrendek összevonásával és egyben történő kezelésével kívánja megkönnyíteni, hogy a jogosultak az elismerésekhez jussanak.

Díszoklevél – feltételek

A képviselő-testület 2012-es döntése értelmében az önkormányzat Pedagógusi díszoklevéllel ismeri el azoknak a nyugdíjas pedagógusoknak a munkáját, akik 2020-ban 50, 60, 65, 70 éve szerezték meg a pedagógus diplomájukat és

  • kerületi lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és legalább 20 évet pedagógus munkakörben töltöttek el, vagy
  • legalább 20 évet az önkormányzat közigazgatási területén működő nevelési-oktatási intézményben pedagógus munkakörben töltöttek el.

A kérelem benyújtásának határideje: 2020. február 17. (hétfő), 18.00 óra. A határidőn túl beérkező kérelmeket nem áll módunkban elfogadni és a kérelem a jogosultság évét követően nem nyújtható be.

A kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztályán lehet benyújtani személyesen (1153 Budapest, Bocskai utca 1-3. A épület fszt. 18-as szoba) vagy postai úton (1153 Budapest, Bocskai utca 1-3.). A Díszoklevél odaítéléséről a polgármester dönt 2020. április 30. napjáig. A részletes feltételek (szükséges adatok, okmányok, stb.) az itt található kiírásban szerepelnek.

A Díszoklevél mellé pénzjutalom jár, amelynek összege

  • az 50 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszerese (57.000 Ft/fő),
  • a 60 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosa (85.500 Ft/fő),
  • a 65 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszerese (114.000 Ft/fő),
  • a 70 éve megszerzett diploma esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszöröse (142.500 Ft/fő).

A Díszoklevelet ünnepélyes keretek között a pedagógusnap alkalmából a polgármester adja át.

Díszdiploma – feltételek

A díszdiploma iránti kérelem a díszoklevél-kérelemmel egy időben, egyszerre benyújtható az önkormányzathoz. A beérkezett kérelmeket az önkormányzat továbbítja az illetékes felsőoktatási intézménynek elbírálásra, azt tehát a kérelmezőnek nem kell külön az érintett intézményhez is benyújtania.

A kérelem benyújtásával kapcsolatban további felvilágosítás a 06-1/305-3310-es telefonszámon, Dobrosiné Ladjánszki Tímea intézményfelügyeleti referenstől kérhető.