Menu

Varázslatos délelőtt

2005.11.21.

Aki Lázár Ervinnel és a Kossuth-díjas író műveinek két illusztrátorával, Faltisz Alexandra, grafikusművésszel és Gyulai Líviusz Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusművésszel tölthetett el egy délelőttöt, az nagyon boldog embernek érezhette magát.

Szerintem voltunk vagy kétszázötven-háromszázan, akik ezen a varázslatos délelőttön együttszívhattuk a levegőt az alkotókkal.
Amint Lázár Ervin elmondta, húszéves volt, amikor rájött arra, hogy eltékozolta az életét, s ekkor írta meg a Molnár fia zsák búzája című mesét. Ekkor rájött, hogy mégsem tékozolta el az életet.
Mesélt arról a gyerekeknek és a gyereklelkületű felnőtteknek arról, hogy Rácegrespusztán nevelkedett (Illyés Gyula Felső-Rácegresen született, ő az alsó részén élt).
-Innen költöztünk 1951-ben nem messzire, Tüskéspusztára. Ám itt már csak a szünetekben tartózkodtam, mert középiskolás, majd egyetemista lettem.
Faltisz Alexandra Ibby- és Csillag Albert-díjas grafikusművész, aki arról mesélt, hogy amikor a Kossuth Kiadó felkérte, hogy készítsen illusztrációkat, akkor ő egyből azt mondta, hogy Lázár Ervin meséjéhez rajzolna. Így akkor ahogy olvasta a sorokat, máris járt a keze és ennek nyomán készültek az illusztrációk.
Guylai Líviuszt Lázár Ervinnel az Élet és Irodalom hozta össze személyesen.
-A pályánk gyakorlatilag egy időben kezdődött. Rögtön nagyon szimpatikus volt nekem Lázár Ervin és a közeli kiskocsma felmelegítette a kapcsolatunkat- mondta nevetve a grafikusművész. Majd arról mesélt, hogy egy tavalyi valenzai kiállításra készült egy katalógus, melyhez egy szellemi értéket képviselő személyt nevezhetett meg, akinek írása bekerült a katalógusba. Ő egyből Lázár Ervint nevezte meg, akinek aztán az idő folyamán 11 novelláját is lefordították olasz nyelvre.
A közönség legnagyobb örömére a kedves szavakat követően Zubor Ágnes színművésznő Lázár Ervin: A hazudós egér című meséjét mondta el, majd a gyerekek meséltek arról, hogy vajon hogyan képzelik el az író egy-egy szereplőjét. Volt, aki Mikkamakkáról, volt, aki Szörnyeteg Lajosról és volt, aki Ló Szerfinról mesélt.
A délelőtt műsorvezetője, Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Ház igazgatója a gyerekek gondolatainak elhangzása után a beszélgetés során arra kérdezett rá, hogy vajon az író beleszól-e az illusztrátor munkájába.
-Soha- mondta Lázár Ervin. Én nem szólok bele, hogy mit képzel el az illusztrátor. Például Dömdödöm Réber Lászlónak egy mackó volt. Én egy kisfiúnak képzeltem el. De minden mese olyan, mint egy alma: az egyik fele az író, a másik fele pedig az olvasó képzelete.
-Én ahogy olvastam rögtön rajzoltam, s amit egy gyerek lerajzol, az a legjobb, mert az ő képzelete még nincs befolyásolva-mondta Faltisz Alexandra.
A program ezen a pontján jelentette be Tóth Lajos, hogy meghirdeti a rajzversenyt: január 10-ig lehet beküldeni a Csokonai Művelődési Ház címére (1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.) Lázár Ervin meséihez illusztrációkat. A zsűri (Faltisz Alexandra és Gyulai Líviusz) értékeli a beérkezett műveket és egy kiállítással egybekötött díjkiosztóra január végén kerül sor. Sőt, a hangulatot fokozva erre a napra egy fordított szerepkörben is bemutatkoznak az alkotók: Faltisz Alexandra ír egy mesét, melyet Lázár Ervin fog illusztrálni és Gyulai Líviusz olvassa fel.
A jó kedv ezután még jobban fokozódott, mivel a közönség legnagyobb örömére Tarczali Dorina, a zuglói Hunyadi János Általános Iskola 2. osztályos tanulója Lázár Ervin: A kék és a sárga című meséjét, míg Nagy Benjamin, a szintén zuglói Munkácsy Mihály Általános Iskola 5. osztályos tanulója Lázár Ervin: A nyúl mint tolmács című meséjét mondta el.
Ennek kapcsán Lázár Ervin elmondta, hogy az a jó, ha a mese önálló életre kel, hiszen az a lényeges, ha létezik és előbb-utóbb nem az a lényeg, hogy ki írta. Az írói fortélyokról szólva elmondta, hogy ő még mindig töltőtollal írja egy füzetbe a meséket, melyeket aztán számítógépbe írva nyomtat ki.
A délelőtti programban ezután közösen megtekinthettük Gyulai Líviusz két animációs rajzfilmjét: a Könny nem marad szárazon címűt és a Jónás címűt. Utóbbi az 1998-as Cannes-i filmfesztiválra is kijutott és jó esélye volt a nagydíjra, ám a vége főcímből kiderült, hogy több mint két éves az alkotás, így e díjról lecsúszott.
Mielőtt mindenki a dedikálásért sorba állt volna az alkotók előtti asztalnál, Vennes Emmy színművésznő felolvasta Lázár Ervin: Foci című novelláját, majd hosszú perceken át gyerekek és felnőttek vártak arra, hogy egy-egy Lázár Ervin könyvet vagy Faltisz Alexandra által illusztrált képeslapot dedikáltathassanak.
-Legközelebb akkor január végén találkozunk a rajzverseny díjkiosztóján- búcsúzott el a közönségtől Tóth Lajos.

A két elhangzott mű itt olvasható:
Lázár Ervin: A hazudós egér

Lázár Ervin: Foci