Menu

Van költségvetése a kerületnek

2011.02.26.

A szerdai testületi ülésen számos napirend került a képviselő-testület elé, de ezek közül is a legfontosabb döntés, hogy van költségvetése a kerületnek. A döntést a jelenlévő 18 képviselő közül 13-an szavaztak meg 1 nem és 4 tartózkodás mellett. Ám erre a szavazásra csak az utolsó napirendi pontnál került sor.

A testületi ülés a hagyományoknak megfelelően délután kettőkor vette kezdetét, melyen a lassan 95 éves Placid atya gondolatai elevenedtek meg egy rövid filmbejátszás keretében, melyet a cikk végén található linken tekinthetnek meg az olvasók. Placid atya tíz éven át volt a Gulágon, miután 1946-ban odainternálták. A filmkockák lepergését követően a képviselők a kommunizmus áldozatainak emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek.
Mielőtt a képviselők a 2011. év költségvetésének anyagát vitatták volna meg, számos egyéb napirendben döntöttek.
Így több pontban is módosították a szociális és gyermekvédelmi pénzbeni és természetbeni ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet. Eszerint egy család vagy háztartás az átmeneti segélyt az eddigi 5 helyett csak 4 alkalommal veheti igénybe ; a méltányossági támogatás összege 150.000 Ft-ról 100.000 Ft-ra, gyakorisága pedig az évi kettőről egyre csökkent ; a tankönyvtámogatás kerületi szabályozása kikerült a rendeletből, ezt az önkormányzat felülvizsgálja, és ha szükséges, akkor külön rendeletben szabályozza majd ; újraszabályozzák a gyermekétkeztetési támogatást, illetve a gyermekintézmények igazgatói és a polgármester által adható kedvezmények rendjét ; csökkentik a jogosultsági jövedelemhatárt a temetési segélyek esetében ; a havi nettójövedelem alapján 10%-kal növekszik a közgyógyellátásra jogosultak száma
A képviselő-testület módosította a lakásfenntartási támogatásról szóló önkormányzati rendeletet. A helyi lakásfenntartási támogatás felső határa 15.000 Ft/hó volt a korábbiakban, ez az összeg mostantól 10.000 Ft lesz. A lakásfenntartási támogatást minden esetben egy évre kell megállapítani, ezért a korábbi rendelet alapján nyújtott támogatások kifutó rendszerben szűnnének meg. A költségvetési kihatásuk így csak a 2012. évi költségvetésben fog majd megmutatkozni. A rendelet módosításával a képviselők elfogadták a lakbértámogatás emelésére tett javaslatot is. Ez körülbelül 100 családot érint a kerületben. Nekik eddig 2800 Ft támogatás járt, ami az idei évben 4200 Ft-ra fog emelkedni.
A kerületi Tóth István utcában működik a Meixner Alapítvány oktatási intézménye. Az iskola vezetősége február 11-én faxon eljuttatta el az önkormányzathoz az Energia Központ Nonprofit Kft. támogatói levelét, mely szerint az oktatási intézmény az épületenergetikai- és a közvilágítás korszerűsítésére 73.855.781 Ft támogatást nyert. Az alapítványnak a támogatás elnyeréséhez a pályázati összköltség (98.474.374 Ft) 25%-át kitevő, több mint 24 millió Ft önrészt kellett volna megfizetnie. Az előző testület úgy döntött, hogy 100%-ban biztosítja az önrész teljes összegét. Ez a döntés azonban nem volt jogszerű, mivel az önkormányzattal együttműködést kötött szervezetek esetében legfeljebb a pályázati önrész 50%-ig adható támogatás. Miután az önkormányzat jelenlegi vezetése tájékoztatta az alapítványt, hogy maximum 12 millió Ft-ot kaphatnak, az alapítvány viszont nem rendelkezik a hiányzó összeggel, így az intézmény a támogatási igényét visszavonta. Ám ennek ellenére az önkormányzat ígéretet tett arra, hogy az iskola kazánházát még ebben az évben felújíttatja.
Megvitatta, és elfogadta a testület a 2010. évi költségvetés V. számú módosítását. Ennek alapján elmondható, hogy az előző évben 19 milliárd 388 millió 157 ezer forintból gazdálkodhatott a kerület.
A legutóbbi testületi ülés legfontosabb napirendi pontja az idei évi költségvetés megvitatása és elfogadása volt.
Amint László Tamás polgármester bevezetőjében elmondta, a költségvetés tervezetét többször is megtárgyalták, sőt a korábban elfogadott javaslatok nagy részét be is építették.
-Sajnos, az látható, hogy idén csökkennek a bevételeink, ám ennek ellenére megpróbáltunk átcsoportosításokkal, kiadáscsökkentésekkel minél több forrást a fejlesztésekre felszabadítani. Természetesen tisztában kellett azzal is lennünk, hogy az előző önkormányzat által kibocsátott 4,2 milliárd forintos kötvény ránk (illetve az adófizetőkre) is terheket ró. A költségvetésünkbe 2022-ig évi 300 millió Ft törlesztést tervezhetünk be. A legsajnálatosabb azonban mindebben az, hogy a 4,2 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak semmi látszata nincs.
A polgármester szólt arról is, hogy az idei évi költségvetésnek számos fontos pontja van, így a Zsókavár-projekt I. ütemének megvalósítása, a kamaszpark tervpályázatának kiírása, a járda felújítási program elindítása, közel ezer fa elültetése, játszóterek építése, sportcélú fejlesztések.
-A hivatal struktúrájának átszervezése idén 40-50 millió Ft megtakarítást jelenthet, de a racionalizálás haszna leginkább jövőre és az azt követő évben jelentkezik majd. Az évi 150 millió forintos megtakarítás azt jelentheti, hogy ebben a ciklusban csak ebből az egy megtakarításból két iskolát tudunk majd felújítani- mondta László Tamás.
A költségvetést egy külsős cég készítette el- TRIÁSZ-AUDIT Könyvvizsgáló, Számviteli és Adótanácsadó Kft.- miután a Pénzügyi Osztály vezetője október 4-e óta betegállományban van. Miután a költségvetést a könyvvizsgáló is elfogadásra alkalmasnak találta, így rövidebb vitát követően a testület elfogadta a XV.kerület 2011-es évre szóló költségvetését.
A képviselő-testület legközelebbi ülése március 30-án szerdán lesz.

Kapcsolódó video: