Menu

Van költségvetés, döntés a kórház ügyében

2005.03.01.

Hajdu László polgármester számolt be a legutóbbi képviselő-testületi ülésen történt két fontos döntésről a sajtó képviselőinek sajtótájékoztató keretében.

– A legfontosabb napirendi pont volt a testületi ülésen a kerület éves költségvetésének meghatározása – kezdte a beszámolót a polgármester. A költségvetésünket három dolog befolyásolta: az állami normatívából érkező források, amelyek az inflációt követik (az összköltségvetés egyharmada), a fővárosi forrásmegosztásból származó bevétel (a másik egyharmad), illetve a harmadik része az, amit nekünk saját magunknak kell előállítanunk. Ezek állnak a helyi adókból- nem volt kedvező, mert a telekadó csökkentése miatt a tavalyi 270 millió forint helyett csak 120 millió forint bevétel származik ebből. Ez a vállalkozások számára előnyös, de a mi „háztartásunkból” ez az összeg hiányzik illetve az szja-ból kevesebb a bevételünk. A helyi adók további bevételeiben is úgy érezzük, hogy éppen csak szinten vagyunk- építményadóban csak az infláció mértékében lehetett emelni ( 900.-/nm/év helyett idén 940.-/nm/év), a gépjárműadóban pedig egy kicsivel kevesebb lesz, mint a tavalyi évben. Ezek mind azt mutatták, hogy még további források megszerzésére van szüksége az önkormányzatnak ahhoz, hogy fejleszteni, beruházni és értéknövelő felújításokat tudjunk csinálni. Ezért a költségvetésünk összegei között szerepel 400 millió forint értékben ingatlanértékesítés, mert kizárólag ezzel tudjuk finanszírozni a fejlesztéseket. Az összszám: 14 milliárd 241 millió forint a kerület induló költségvetése. Több költségvetési módosítást is tervezünk. Ennek az összegnek a 75%-a bér és bérjellegű kiadás, vagyis nem a képviselő-testülettől függ. Amin vitatkozni tudunk, az a maradék 25%. Hosszú évek óta először a költségvetés elfogadása volt a legrövidebb napirendi pont.Mindehhez arra volt szükség, hogy nagyfokú előkészítés előzte meg a költsévetés elfogadását. Fejlesztési hitel felvételét beállítottuk a költségvetésbe, de ehhez csak akkor folyamodunk, ha EU-s forráshoz jutunk. Ebben az esetben az utófinanszírozás miatt megéri hitelt felvenni, nem elvenni más területtől pénzt.

– Másik fontos téma volt: november 24-én a kormány úgy döntött, hogy a volt Munkáskórházat (Észak-pesti Kórházat) térítésmentesen az önkormányzatnak visszaadja. A Parlament ezt törvénnyel megerősítette és január elsejétől visszakerült az önkormányzat – a fővárosi és a XV.kerületi önkormányzat 50-50%-ban tulajdonos – tulajdonába.Mivel ez osztatlan közös tulajdon lesz, ezért ennek a tulajdonba vételére egy szerződést kell kötni az önkormányzatnak a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatósággal. Ennek a szerződésnek a tartalmát kellett a testületnek elfogadnia, s így 3-án 13 órakor a kórházban jelképesen fogjuk átvenni és ünnepélyesen aláírni ezt a megállapodást a KVI, a főváros és a XV. kerület.