Menu

Változtak az egyszerű építési bejelentés szabályai

2016.05.13.

2016. április 26-án az Országgyűlés elfogadta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását, melyben többek között a 300 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó, új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerűsített bejelentés szabályait szigorította.

A változások – melyek 2016. május 13-ától hatályosak – főbb elemei a következők:

A bejelentés hatálya alá tartozó épület tervezésekor a helyi építési szabályzat előírásai közül ezentúl az alábbiakat kell betartani:

Az övezet, építési övezet területi lehatárolását;

Az övezetre, építési övezetre vonatkozóan

  • a védelemmel és korlátozásokkal érintett területeken a szennyvízelvezetés vagy tisztítás szabályait közegészségügyi szempont szerint,
  • a megengedett legnagyobb beépítettséget,
  • a telken, az építési telken elhelyezhető épület, valamint az önálló rendeltetési egység számát,
  • a megengedett legnagyobb beépítési magasságot vagy építménymagasságot,
  • a szabályozási vonalat,
  • a beépítési módot, az építési helyet és
  • a minimális zöldfelület mértékét;

Be kell tartani továbbá az országos vagy helyi építészeti örökségvédelemmel, településképi védelemmel, országos régészeti-, táj- és természetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, továbbá a veszélyeztetett területekre, a természeti csapások elleni védelemre, a katasztrófavédelemre vonatkozó követelményeket, védőterületet, előírt védőtávolságokat.

A következő lényeges változás, hogy a bejelentéshez ezentúl az egyszerű bejelentési tervdokumentáció helyett kivitelezési dokumentációt kell mellékelni, amihez – a korábbival ellentétben – már a külön jogszabályban meghatározott tervezési jogosultság szükséges.

Az egyszerű bejelentés alapján épített lakóépület kivitelezése során az építtető köteles építész tervezőt tervezői művezetésre megbízni.

Később hatályba lépő változás, hogy a bejelentést az építtető 2016. július 1-től kizárólag elektronikus úton teheti meg.

A bejelentési eljárás részletes szabályait tartalmazó 456/2015. (XII. 29.) kormányrendelet még nem módosult, de várhatóan a közeljövőben ennek a módosítása is megtörténik. Ebben várható, hogy a bejelentéshez kötelezően mellékelendő tervdokumentáció tartalmát szabályozzák, továbbá pontosíthatják, hogy az épület felépítését igazolandó hatósági bizonyítványt melyik közigazgatási szervtől lehet majd kérni.