Menu

Változott a forgalmi rend a Colosseumnál

2012.12.26.

Néhány napja megváltozott a forgalmi rend az egyik legzűrösebb csomópontnál, a Késmárk utca – Rákospalotai határút találkozásánál. Korábban ugyanis a XVI. kerületi Rákóczi utca felől érkezőknek volt elsőbbsége a kereszteződésben, amit hiába jeleztek táblák, a balesetveszélyes helyzetek mindennaposak voltak.

Ezúttal azonban változott a helyzet, november 29-től ugyanis a Rákospalotai határúton közlekedőknek van elsőbbsége a Colosseum előtt. Mivel mindkét úton BKV járművek közlekednek, tehát tömegközlekedési útvonal, ezért a fővároshoz tartozik, így a Budapesti Közlekedési Központtól kértünk magyarázatot a változtatásra.
– Az M0 keleti szektorának megnyitását követően a kereszteződésben a forgalmi viszonyok olyan mértékben átalakultak, hogy az eddigi kanyarodók védettségének megszüntetése indokolttá vált – tudtuk meg a BKK Sajtókommunikációs Irodájától.
A tájékoztatásukból kiderült, hogy amíg a korábbiakban nagyon sokan közlekedtek a Rákóczi út – Rákospalotai határút – Késmárk utca felé vezető úton, addig mára a Rákospalotai határúton egyenesen halad tovább a legtöbb autós.
A forgalmi adatok azt mutatják, hogy a Rákóczi útról csúcsidőben 630 jármű kanyarodik balra, míg ezzel egy időben a Rákospalotai határúton egyenesen, a belváros irányába óránként 730 jármű halad. A tömegközlekedési járatok útvonalát is megvizsgálták, és arra jutottak a szakemberek, hogy nem lehet olyan elsőbbségi szabályokat bevezetni, amely az összes tömegközlekedési járatnak kedvező lenne. A régi forgalmi rend esetén a 277-es járat közlekedett védett útvonalon, míg az új forgalmi rend a 131-es autóbusznak kedvezőbb.
Korábban a főváros azt tervezte, hogy a Rákospalotai határutat a Szentmihályi úttól egészen Zuglóig 2×2 sávosra bővíti, ezzel is elősegítve az M0-ra való fel- és lehajtást, ám ezt a tervet a Rákospalotai határút lakói megvétózták.