Menu

Valódi tények és adatok a Pólus Center mellé tervezett konténervárossal kapcsolatosan

2013.05.06.

A Magyar-Ázsiai Kereskedelmi Központ kész tényként közli honlapján – jelen időben! –, hogy 2000 db mobil egység, előregyártott elemekből, kereskedelmi és raktározási célra, 12 hektár zárt őrzött területen… Alany van a felsorolásban, állítmány nincsen, az írás azt sugallja, hogy ez mintegy „rendelkezésre áll”. A honlap szinte szerződéskötést ajánl az érdeklődőknek.

Ezzel szemben a tény az, hogy a XV. ker. Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. február 27-i ülésén a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatban 7/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelettel olyan módosítást fogadott el egyhangú szavazással, pártállásra való tekintet nélkül, miszerint

  • A XV. kerület közigazgatási területén mobil építményt csak ideiglenes jelleggel, felvonulási építményként lehet elhelyezni, kizárólag jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházások kivitelezésének idejére.
  • Mobil építményben kereskedelmi tevékenység nem folytatható .
  • Telkenként, építési telkenként legfeljebb 10 mobil építmény egység helyezhető el.

Ezen három rendelkezés alapján a XV. kerületben a Magyar-Ázsiai Kereskedelmi Központ által elképzelt 2000 db kereskedelmi, szolgáltatási, vendéglátási célú mobil – konténer, konténerház, mobilház, könnyűszerkezetes, fedett, áthelyezhető, késztermékként a helyszínre szállított, vagy a helyszínen összeszerelt – építmény nem helyezhető el.  

A XV. ker. Önkormányzat Képviselő-testülete a tervezett „konténerváros” létesítésével  – annak veszélyeit felismerve  – nem ért egyet, ezért él a rendelkezésére álló szabályozási eszközökkel.

A lakossági ellenállás: az eddig összegyűjtött több ezer tiltakozó aláírás, a lakossági fórumokon kinyilvánított akarat az Önkormányzatot támogatja a Pólus Center és a Szilaspark melletti területen a Magyar-Ázsiai Kereskedelmi Központ által elképzelt konténerváros létesítését ellenző szándékaiban.

A témában, szándékainkat megerősítendő, 2013. május 14-én, 18:00 órai kezdettel, a Hartyán Általános Iskola aulájában (1157 Bp., Hartyán köz 2-4.) lakossági találkozót kívánunk tartani, melyre minden érdeklődőt várunk.


László Tamás
polgármester
országgyűlési képviselő