Menu

Választási kisokos

2019.10.11.

Összegyűjtöttük, mikor, hol, hogyan és kikre szavazhat vasárnap a XV. kerületben.

Áder János köztársasági elnök 2019. október 13-ra írta ki az önkormányzati választásokat, amelyeket  során Budapesten főpolgármestert, a kerületekben polgármestereket és helyi önkormányzati képviselőket, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselőket választunk.  Mandátumuk öt évre szól.

Mikor szavazhatok?

Vasárnap, a választás napján 6:00 órától 19:00 óráig lesznek nyitva a szavazóhelyiségek.

Hol szavazhatok ?

A választás előtt választási értesítőt kapott, amelyben benne van, hogy hol van a szavazóhelyiség. Ha nem biztos benne, melyik az Öné, megkeresheti a Nemzeti Választási Iroda honlapján. A keresőt ITT érheti el.

Mit vigyek magammal?  

A szavazásra érvényes lakcímkártyát és személyi igazolványt kell vinnie, de a személyit helyettesítheti az érvényes útlevél vagy a jogosítvány is. (A régi, papír alapú személyi igazolvány is jó, ez lakcímkártya nélkül is érvényes.)

És ha nem érvényes valamelyik papírom?

Szombaton és vasárnap rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája ITT érhető el. Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8 és 19 óra között, vasárnap 7 és 19 óra között tartanak nyitva.

Kire szavazhatok?

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán – ha nem regisztrált a nemzetiségi választásra! – három különböző típusú szavazólapon adhatja le szavazatait:

  • főpolgármester-jelölteket tartalmazó szavazólap
  • polgármesterjelölteket tartalmazó szavazólap
  • egyéni választókerületi képviselőjelölteket tartalmazó szavazólap

Érvényesen csak egy főpolgármesterre, egy polgármesterre és egy egyéni választókerületi képviselőjelöltre lehet szavazni!

Hogy kikre szavazhat a XV. kerületben, azt ITT nézheti meg.

Hogyan szavazhatok?

A szavazóhelyiségben az iratok ellenőrzése után a szavazóbizottság egy tagja megkeresi a nevét a szavazóköri névjegyzéken, amelyet alá kell írnia. (Ez jelzi, hogy megjelent és szavazott.) Ezután megkapja a fehér színű szavazólapokat és egy borítékot, ezekkel kell bemennie a szavazófülkébe. A szavazólapokon minden jelölt nevéhez tartozik egy kör. Válassza ki, akire szavazni szeretne, és a hozzá tartozó körbe tegyen egy x-et! A kitöltött szavazólapokat tegye be a borítékba, és azt dobja bele a szavazóhelyiségben található urnába.

Mikor érvényes a szavazatom?

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelölt neve melletti / feletti körben elhelyezett, tollal írt, két, egymást metsző vonallal lehet. A szavazat leadásához saját tollát is használhatja. Ha egy jelölt melletti körben sincs két egymást metsző vonal, vagy több körben is van két egymást metsző vonal, a szavazólap érvénytelen.

És ha nem tudok elmenni?

Ha a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása (pl. előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. A törvény csak ezekben az esetekben engedi ezt meg, más indokokra tekintettel (pl. munkahelyi elfoglaltság) nem.

Hogyan kérhetek mozgóurnát?

Ha ezt eddig nem tette meg, mozgóurnát még igényelhet írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazott útján pénteken 16.00 óráig vagy a szavazás napján 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottságnál. Online ügyfélkapus azonosítással a szavazás napján délig teheti ezt meg. A kérelemnek tartalmaznia kell az igénylés okát, valamint, ha nem a lakcímére kéri, a pontos címet is, ahova a mozgóurnát kéri. A kérelemben feltüntetett személyes adatainak meg kell egyezniük a lakcímkártyáján feltüntetett adatokkal! A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi Önt lakóhelyén vagy az Ön által megadott más címen, hogy szavazatát a mozgóurnába dobja be.

Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon”, azaz személyesen nem szavazhat!

És a nemzetiségi választás?

Idén a nemzetiségi választás nem külön szavazókörben lesz, hanem a lakóhelye (vagy átjelentkezés esetén a tartózkodási helye) szerinti szavazókörben adhatja le szavazatát az, akit nemzetiségi választópolgárként nyilvántartásba vettek. Ha a nemzetiségi választásra is regisztrált, akkor a fenti három szavazólap mellett további különböző típusú, zöld színű nemzetiségi szavazólapot kap, attól függően, hogy az adott nemzetiség hol állított jelöltet:

– települési nemzetiségi képviselőjelölteket tartalmazó szavazólap (a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztásához): roma, német, görög, horvát, szerb, szlovák, bolgár, román, örmény nemzetiség esetében

– területi nemzetiségi listákat tartalmazó szavazólap (a fővárosi nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztáshoz): roma, bolgár, görög, lengyel, horvát, német, szerb, szlovák, román, örmény, ruszin, ukrán nemzetiség esetében

– országos nemzetiségi listákat tartalmazó szavazólap (az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztáshoz): roma, bolgár, görög, lengyel, horvát, német, szerb, szlovák, román, örmény, ruszin, ukrán nemzetiség esetében

A nemzetiségi szavazólapokat a kitöltés után azokat egy zöld színű borítékba kell majd zárnia és így bedobnia az urnába. Az adott nemzetiség megnevezésével ellátott borítékot le kell zárnia, mert a szavazatai csak ebben az esetben érvényesek!

A települési nemzetiségi önkormányzati választáson a roma nemzetiség esetén legfeljebb öt, a többi nemzetiség esetén legfeljebb három jelöltre adhatja le szavazatát. választópolgár. A megyei és országos nemzetiségi önkormányzati szavazólapon szereplő listák közül érvényesen csak egyet választhat.

Kitől kérdezhetek a választással kapcsolatban?

Ha további kérdése van a választással kapcsolatban, látogassa meg a Nemzeti Választási Iroda honlapját, de a helyi választási irodától is kérhet tájékoztatást.

És milyen idő lesz vasárnap?

A szavazás napján szép, napos időre számíthatunk, esőre nem, és akár 24 fok (!) is lehet, csak a tartósabban ködös, északnyugati tájakon lesz hűvösebb.