Menu

Választási hírek III – Mit kell tudni a szavazásról?

2010.03.12.

Szavazni a választási értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben (szavazókör) lehet. Kérjük vigye magával, személyazonosság igazolására alkalmas okmányát mely lehet:

  • lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (ez a régi típusú személyi igazolvány) vagy
  • az érvényes lakcímigazolvánnyal együtt a személyazonosító igazolvány (ez kártya formájú), illetve útlevél, vagy
  • 2001. január 1-je után kiállított kártya formájú vezetői engedély 

Javasoljuk, hogy a bizottság munkájának megkönnyítése érdekében az Értesítőt is – amelyet az ajánlószelvénnyel együtt kapott meg – vigye magával a szavazásra. 

Ha a szavazás napján lakóhelyétől eltérő helyen tartózkodik, akkor az „Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz” elnevezésű nyomtatványt kell magával vinnie a szavazókörbe. Az igazolás ezen a választáson mindkét fordulóra egy lapon kerül kiadásra. Az első fordulóban történő szavazás után a bizottság az igazolást lebélyegzi és visszaadja a választópolgárnak, ha az mindkét fordulóra szól. 

Ha két forduló között lakóhelyet változtatott, kérjük vigye magával a „Szavazásra szolgáló lakcímigazolás a második fordulóra” elnevezésű nyomtatványt. Fontos: a második fordulóban nem az új lakóhelye, hanem a korábbi lakóhelyén szavazhat! Ennek érdekében az új lakcíme bejelentésekor a hivataltól szavazásra szolgáló lakcímigazolást kell kérni. (Ezt vinni kell magával a szavazókörbe!) 

Ha a szavazás napján külföldön tartózkodik, a tartózkodási ország magyar nagykövetségén vagy főkonzulátusán adhatja le a szavazatát. Ahhoz, hogy választójogával a külképviseleten tudjon élni, a lakcíme szerinti jegyzőtől kell kérnie a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét március 19-én 16.00 óráig személyesen, vagy meghatalmazottja útján, vagy ajánlott levélben. Ez utóbbinak a fenti időpontig meg kell érkeznie a jegyzőhöz. Az ehhez szükséges nyomtatvány letölthető a címről. 

Mozgóurna 

Amennyiben a mozgásában akadályozva van (pl: egészségügyi állapot), akkor a szavazást megelőzően a jegyzőtől kell kérnie mozgóurnát. Ez esetben a bizottság két tagja felkeresi lakóhelyén vagy az attól eltérő tartózkodási helyén-amennyiben igazolással rendelkezik – a mozgóurnával. Legvégső esetben a szavazás napján is kérhet mozgóurnát attól a bizottságtól ahol szavaznia kell. 

A szavazás 

Szavazni csak személyesen reggel 6.00 órától 19.00 óráig lehet. A bizottság ellenőrzi a választópolgár személyazonosságát. Ezt követően átadja a jelenlétében lepecsételt szavazólapot, melynek átvételét a jegyzék aláírásával kell igazolnia. 

Szavazó fülke használatára lehetőség van, de nem kötelező! A titkosság érdekében javasoljuk. 

Érvényesen szavazni a jelölt, illetőleg a lista neve alatti, feletti vagy melletti körbe tollal lehet (X vagy, + jellel) 

Ha elrontja a szavazólapot és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli. 

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjainak névsorát az eskütételt követően – március 22.- tesszük közzé. 

További információk: címen, illetve a olvashatóak.

Dr. Nagy Antal sk. 
Választási Iroda vezetője