Menu

Választási hírek III.

2010.07.19.

A Magyar Köztársaság Elnöke a 2010. évi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának időpontját közzétette. A szavazás napjaként: 2010. október 3-át (vasárnap) határozta meg.

A Budapest XV. kerületben 14 egyéni választókerület és 76 szavazókör került kialakításra.

(1997. évi C. törvény a választási eljárásról….Továbbiakban: Ve.)

Választási kampány:Ve. 106.§. (1) bek.

  • A helyi közszolgálati műsorszolgáltató a szavazást megelőző 15. naptól – szeptember 18. – a választást megelőző 3. napig (szeptember 30-ig) a jelölés, a listaállítás arányában legalább egyszer ingyenesen közli a jelölő szervezetek, továbbá a polgármesterjelöltek politikai hirdetését. A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart.(október 3-án.00.00 óra) A szavazás napján 00.00 órától 19.00 óráig kampányt folytatni tilos. Ve:40.§.
  • Plakát elhelyezése:- aki azt elhelyezte a közterületen, vagy akinek az érdekében elhelyezték november 2-ig köteles azt eltávolítani. Ve: 42.§. (6) bek.

Az értesítések és az ajánlószelvény megküldése:Ve: 14.§. (1) bek.

Legkésőbb augusztus 16– és augusztus 19-e között a választópolgárok értesítése megtörténik, postai kézbesítés útján. (aki a fenti időszakban nem kapja meg az értesítést, az a Helyi Választási Iroda (továbbiakban: HVI) vezetőjénél tehet bejelentést (Polgármesteri Hivatal „B” ép. fsz. 30. szoba Tel:305-3106/129 )

Névjegyzék másolatának kiadása:  a jelölt, jelölő szervezet kérésére szeptember 13-a után adja ki a HVI vezetője díjfizetés ellenében.

Igazolás: Személyesen v. meghatalmazott útján október 1-jén (péntek) 16.00 óráig személyesen, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az legkésőbb szeptember 28-án megérkezzen a Polgármesteri Hivatalhoz.

Névjegyzék közzététele:Ve. 14.§. (1) bek.

A helyi választási iroda vezetője augusztus 18-22. között 5 napra kifüggeszti (Helye: a Polgármesteri Hivatal „B” ép. fsz. 30. számú iroda)

Választási Bizottság megválasztása(továbbiakban: HVB): Ve: 23.§. (2) bek.

Legkésőbb augusztus 9-ig a képviselő-testület megválasztja a HVB három tagját és szükség szerint póttagot. (ennek oka, hogy a helyi kisebbségi választást a HVB-nek kell kitűznie legkésőbb augusztus 9-ig Ve: 115/C.§.

Megbízottak bejelentése: (HVB-be az elnöknél és az SzSzB-be a HVI vezetőjénél)Ve: 25.§. (2) bek.

A HVB jelölő szervezetek és független jelöltek megbízott tagjainak bejelentése legkésőbb szeptember 17-én 16.00 óráig megtörténik.

Jelölt ajánlás: Ve: 46.§. (3) bek.

Jelöltet ajánlani csak ajánlószelvényen lehet. Az a választópolgár ajánlhat, akinek lakóhelye az egyéni választókerületben van.

Ajánlás és bejelentés: szeptember 3-án 16.00 óráig lehet. (Polgármesteri Hivatalban a HVB-nél)

Ve:52.§. (1) bek.

Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül az alábbi kivételek mellett bárhol lehet gyűjteni.

Nem gyűjthető ajánlószelvény:

  • munkahelyen munkaidőben,
  • munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben,
  • a MH. és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személyektől a szolgálati helyen, vagy a szolgálati feladat teljesítése közben,
  • tömegközlekedési eszközön,
  • állami- és önkormányzati szervek hivatali helyiségében,

Jelölő szervezet bejelentése:

Az a jelölő szervezet, amely jelöltet vagy listát kíván állítani, a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásából a választás kitűzését követően kiállított kivonat csatolásával lehet.

Közös jelölt:

Csak olyan ajánlószelvények alapján lehet, amelyeken az adott közös jelöltet állító valamennyi jelölő szervezet neve fel van tüntetve.

Kompenzációs lista bejelentése:Ve. 107.§. (2) bek.

A kompenzációs listát, valamint az azon szereplő jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző 27. napon, vagyis szeptember 6-án (hétfő) 16.oo óráig lehet bejelenteni.

Ajánlószelvények megsemmisítése:Ve:60.§. A jelöltnek és a jelölő szervezeteknek a be nem nyújtott ajánlószelvényeket szeptember 6-án 16.00 óráig meg kell semmisíteni. A jegyzőkönyvet szeptember 9-én 16.00 óráig át kell adni a választási bizottságnak.

Szavazás:

  • Szavazni csak az értesítőn feltüntetett szavazókörben lehet.
  • Azon választópolgárok részére a szavazás lehetősége, akiknek lakcíme csak a Budapest XV. kerület megnevezését tartalmazza – a 48. számú szavazókör került kijelölésre. (Kontyfa utca 1. sz. alatti  óvoda)

Kisebbségi önkormányzati választás

Választás kitűzése: Ve: 115/C.§. A választást augusztus 9-ig a Helyi Választási Bizottság tűzi ki.

Kampány: a választás kitűzésétől október 3-án 00.00 óráig tart.

A HVB megbízott tagjainak bejelentése: Ve: 25.§. (2) bek. A kisebbségi jelölő szervezetek legkésőbb szeptember 17-én 16.00 óráig jelenthetik be a megbízottakat.

Jelölt bejelentése: legkésőbb szeptember 3-án 16.00 óráig  lehet a Polgármesteri Hivatalban a HVB-nél bejelenteni

Szavazás helye: Ve: 115/D.§. 07. evk. 009. számú szavazókör (Kossuth Általános Iskola – Budapest, XV. Kossuth L. u. 53.)

Szavazatok összesítése: a HVB október 4-ig összesíti a szavazatokat és megállapítja a választás eredményét. A jegyzőkönyvek egy példánya a HVI-nél október 6-án 16.00 óráig megtekinthető.Ve:75.§. (2) bek.

dr. Nagy Antal
HVI vezetője sk.
(Ve:38.§. (1) bek. alapján)