Menu

Választási hírek II. (Választójog, Választás és az eredmény megállapítása)

2010.07.12.

Választójog: a választópolgár a választójogát szabad elhatározása alapján gyakorolhatja.
A választópolgár lakóhelyén vagy – ha lakóhelye mellett legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. napig tartózkodási helyet is létesített – bejelentett tartózkodási helyén szavazhat.
A választópolgár bármely választókerületben választható.

Választás és az eredmény megállapítása:

Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Képviselő az egyéni választókerületben az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Kompenzációs lista a választókerületben összesített töredékszavazatok arányában kap mandátumot.

Töredékszavazat: az egyéni választókerületekben a jelölő szervezet jelöltjére leadott minden olyan szavazat, amellyel nem szereztek mandátumot.

Közös jelöltekre leadott töredékszavazatok: a közös jelöltet állító jelölő szervezetek közös kompenzációs listájára kerülnek

Mandátum számítás módja: össze kell állítani egy táblázatot, amelyben minden lista neve alatt képezni kell egy számoszlopot. A számoszlop első száma az adott lista szavazatainak a száma. A számoszlop következő számai az adott lista szavazatinak száma elosztva hárommal, öttel, héttel, rendre az új osztó kettővel megnövelt értéke. Meg kell keresni a táblázatban előforduló legnagyobb számot és amelyik lista számoszlopában találjuk meg azt, az a lista kap egy mandátumot. Ezt követően meg kell keresni a következő legnagyobb számot. Amelyik lista oszlopában találjuk, az a lista kap egy mandátumot. Ezt az eljárást kell folytatni mindaddig, míg kiosztásra kerül az összes mandátum. (6) Amennyiben a táblázatban előforduló legnagyobb szám keresésekor egyenlő legnagyobb számok vannak, akkor az a lista kap mandátumot, amelyik addig még nem szerzett mandátumot, vagy amelyik kevesebb mandátumot kapott, végezetül, amelyik a listasorsolásnál kisebb sorszámot kapott. Ha egy kompenzációs lista több mandátumot kap, mint a listán szereplő személyek száma, a mandátum betöltetlen marad.

A kompenzációs listáról a jelöltek a bejelentés sorrendjében kapnak mandátumot.

Nem kap mandátumot a jelölő szervezet kompenzációs listája, ha az azt állító szervezet jelöltjei a kerület szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el.

dr. Nagy Antal
HVI vezetője