Menu

V. Határtalan Civil Nap (Pestújhely, 2010. június 5.)

2010.06.14.

A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület (PEPE http://p-patria.extra.hu/) és a Civitalis Egyesület (www.civitalis.eoldal.hu) immár ötödik alkalommal szervezte meg a Határtalan Civil Napot. Az idei rendezvényünk fő témái a helyi közösségépítés intézményesült formáinak – éppen a „pátria” egyesületeknek – feladatai problémái, tapasztalatai, valamint ezek együttműködésének lehetőségei voltak.

Vendégeink fogadása után PÁLJÁNOS ANDRÁS (PEPE) és jómagam köszöntöttük a jelenlévőket, majd NÉMETH FERENC, levezető elnök elindította a „hivatalos” programot. Az első részben bemutatkozó előadásokra került sor. Elsőként TÖRÖK CSABA (Pátria Faluközösségi Egyesület, http://patria.szolos.hu/mod_fooldal_1/foo_kiiras.php) „vetítette” elénk Vértesszőlős múltját és jelenét, s egyúttal betekintést is nyerhettünk általa az ott tevékenykedő lokálpatrióta szervezet mindennapi életébe, munkájába. SZALAY BÉLA (Forrás Egyesület; http://www.forrásegyesület.hu/egyesuletunk.html) Veresegyházra kalauzolt el bennünket képzeletben, és utazásunk során megismerkedhettünk egy dinamikusan fejlődő város fiatalosan dinamikusan civil szervezetével. Harmadikként BÁDER GYÖRGY elevenítette fel a PEPE majdnem tízéves múltját, az ezt kitöltő számos eseményt, rendezvényt, kirándulást. Valamennyi előadó hangsúlyozta az együttműködés és a partnerség fontosságát, ami nemcsak a szervezetek, de helyi civil társadalom és az önkormányzat között is nélkülözhetetlen a helyi közösség életminőségének javítása érdekében.
Az ismerkedés után rövid szünet következett, ekkor vendégeink az udvaron ízelítőt nyerhettek nemcsak az éppen zajló családi nap kavalkádjából, hanem a számukra sütött friss lángosból is.
A második részben a közös gondolkodás, a közös cselekedet előnyeit, lehetőségeit mutatta be a Nonprofit Oktatási és Információs Központ (NIOK) munkatársa, KÖKÉNY DALMA az általuk indított KŐLEVES programjának ismertetése során. Az Egri Civil Kerekasztal küldöttei (BÁRDOS FERENC és GÁL SÁNDOR) pedig egy Magyarországon még új kezdeményezés, a szomszédos országokban azonban már működő intézményforma, a közösségi alapítvány egri meghonosításának folyamatáról adtak tájékoztatást. Hasonló kísérlet zajlik a Civitalis Egyesület égisze alatt a Ferencvárosban is, ennek kezdeti lépéseiről is beszámolót hallhattak a vendégek SCSAURSZKI TAMÁS projektvezetőtől.
A szellemi táplálék után valódi kulináris élmények következtek soron. A kiváló „házi” gulyásleves mellé a főzőversenyen is induló PEPE csapat – mint később kiderült, második helyezést elért – menüjéből került az asztalra bőséggel frissen sült ropogós balatoni keszeg és – megédesítve az ebéd végét – lekváros fánk.
A rendezvény délutáni része az ünneplésről szólt. Az V. Határtalan Civil Nap tiszteletére egyesületünk egy évenként kiosztásra kerülő díj, a „Civitalis Vándordíj” alapításával kívánt hozzájárulni ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet a helyi civil társadalom fejlesztésében, a helyi közösség szereplőinek aktív együttműködésének, kapcsolatépítésében végzett munka fontosságára. A díj „vándor” jellegét az adja, hogy mindig más és más településen kerül kiosztásra. A díjat elnyerheti bármely helyi magánszemély, aki – a szavazók véleménye szerint – az elmúlt évben sokat tett bármilyen területen a helyi civil ügy előmozdítása, a helyi civil problémák megoldása, a helyi civil-civil, illetve civil-önkormányzati kapcsolatépítés érdekében. Az első ízben a XV. kerületben meghirdetett díjat AVARKESZI BÉLA érdemelte ki, az általam átadott oklevél szövege szerint „a XV. kerületi önkormányzat civil referenseként, a helyi civilekért végzett többéves munkája elismeréseképpen, a XV. kerületi civil szervezetek szavazati alapján.” A díjjal járó emlékérmet NAGY RENÁTA, egyesületünk alelnöke nyújtotta át. Utolsó „napirendi pontként” – mint házigazda – egy névre szóló 3 literes pezsgővel felköszöntöttük az éppen 20 éves születésnapját ünneplő vértesszőlősi testvérszervezetet is, remélve, hogy abból majd otthon minden tagjuknak jut egy korty pestújhelyi jókívánság. Végezetül a résztvevők kötetlen beszélgetés során vitatták meg az előadások során hallottakat, és természetesen szóba kerültek a jövőbeni együttműködés konkrét lehetőségei is.
Az V. Határtalan Civil Nap megrendezését a XV. kerületi Önkormányzat támogatta.