Menu

Űrállomás épül a XV. kerületben!

2019.12.13.

Az Árvavár utcai Csodavár játszóházban és fejlesztő központban a kerület támogatásának is köszönhetően épül új játszótér.

„Egy évvel ezelőtt az időközi kampányban azt mondtam, űrállomást nem fogunk tudni építeni egy év alatt. Ezt az ígéretet most mégis megvalósítja a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház” – mondta csütörtökön az egyesülettel kötött támogatási szerződés bejelentésekor Cserdiné Németh Angéla polgármester.

Mosdókkal kezdődött

Az egyesület inkluzív, integráló játszóházat, fejlesztő központot tart fenn az Árvavár utcában, amit nagy megtiszteltetésnek nevezett a polgármester. A Csodavár Űrbázis is egy olyan izgalmas játszótér lesz, ahol különleges nevelési igényű gyermekek együtt fejlődhetnek ép társaikkal együtt.

A polgármester felelevenítette, hogy a játszótér ötletével úgy találkozott, hogy az egyesület és a Ravak Hungary Kft. egy a akciót szervezett, amely során neves magyar művészek – közöttük Szabó Győző és Alföldi Róbert is – mosdókat festettek. Ezek árverésre kerültek, a befolyt összeget pedig az Űrbázis építésére fordítják. A mosdókagylók bemutatásán részt vett Cserdiné Németh Angéla is, ekkor fogalmazódott meg benne a támogatás gondolata.

„Vallom, hogy az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó. Így örömmel nyújtom át azt a támogatási szerződést, amely a polgármesteri célkeretből 2 millió forint támogatást nyújt az inkluzív fejlesztő központ és játszóház fejlesztéséhez.”

„Nagyon korrekt történet”

A Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke, Kisari Károly elmondta, hogy a Csodavárban mindig olyan dolgokat szeretnének létrehozni, amelyek izgalmasak a gyerekek számára – egy Űrbázis az lehet. Így jött másfél évvel ezelőtt annak a játszótérnek az ötlete, amely egy űrhajót, egy vezérlőpultot és egy bolygót formáz majd. Arról beszélt, a jövőt az is meghatározza meg, hogy mostani gyerekek milyen környezetben, milyen körülmények között és hogyan játszanak egymással.

Ő is felelevenítette az októberi választások előtti találkozást Cserdinén Németh Angélával. „Nekem azt mondta polgármester asszony, hogy ha jövő héten lesz lehetősége, támogatni fogja a projektet. A következő héten csörgött a telefon – és tényleg lett lehetősége. Ez egy nagyon szép ígéretét lés annak a megtartása volt. Ez egy nagyon korrekt történet.”

Kisari Károly azt mondta, hogy ők is szeretnének adni valamit a kerületnek, így bejelentette, hogy december 13-ától minden kerületi lakcímkártyával érkező vendég 20 százalékos kedvezményt kap játszóházi áraikból. Ez különösen jó lehetőség most, hogy beköszöntött a tél és a családoknak kihívás, hol mozogjanak, játsszanak a gyerekek az otthonon kívül.

A tájékoztatón elhangzott, a kerületi 2 millió forintos támogatással együtt már 8 millió forint áll rendelkezésükre, így az építőipari viszonyok függvényében április-májusra elkészülhet a tervezett űrállomás.

Fotó: Nagy Botond/XV Média