Menu

Uralkodás és betartás helyett szolgáló politikát!

2019.07.18.

Újrainduló panelprogram, az újpalotai villamos ügye, kerületi fejlesztések – ezek a témák is szerepeltek Németh Angéla és Karácsony Gergely közös újpalotai fórumán.

Emberközpontúság – ezzel az egy szóval foglalta össze Németh Angéla köbvetkező öt évre szóló elképzeléseit azon a fórumbeszélgetésen, amelyet Karácsony Gergellyel, Zugló polgármesterével, közös ellenzéki főpolgármester-jelölttel tartott hétfőn a zsúfolásig megtelt Nyitott Ajtók Irodában, Újpalotán. Németh Angéla huszonegy év képviselő-testületi tagság, négy év alpolgármesterség és egy év polgármesteri megbízatás után készül arra, hogy immár öt évre polgármesterré válasszák.  Mint mondta, nagyon jó kerületet örökölt Hajdu Lászlótól, azonban 2019-ben, „köszönhetően”a fideszes és a velük szövetkező képviselőknek, elfogadott önkormányzati költségvetés nélkül működik Rákospalota, Pestújhely és Újpalota.

Újra kell értelmezni a politikát

„A fideszesek nem engem büntetnek – bár engem is, mert én is itt lakom –, hanem mind az itt élő 80 ezer embert. Szomorú hírem van azonban az ellendrukkereknek: nem állt le a kerület, nem állt le az orvosi ellátás, működik minden intézményünk, a tervezett béremelést valóban nem tudtuk végrehajtani. A választások után azonban, amennyiben erre felhatalmazást kapunk, két héten belül lesz elfogadott büdzsé, és kerületi alkalmazottaink visszamenőleg megkapják az ígért béremelést, az elmaradt jutalmakat.”

Karácsony Gergely szerint a fővárosi, illetve a XV. kerületi történések is azt bizonyítják, hogy a politika újraértelmezésére van szükség, annak a középpontjában valóban az embereknek, az ő szükségleteiknek és ő közösségeiknek kell állniuk. Tarlós István elmúlt kilencéves tevékenységét többször úgy jellemezte, hogy a főpolgármester „kiköltözött az emberek életéből, a valóságból és elfeledkezett a budapestiekről.” A főváros mostani vezetőjét olyannak látja, aki eltolja magától a problémákat, ragaszkodik ahhoz, ami a törvényben megfogalmazott feladata: ha elmegy a városból az ország legjobb egyeteme, az Tarlós szerint nem rá tartozik, ha lakhatási válság alakul ki, nem az ő hatásköre, a légtérzajról pedig kilenc évig „dunsztja sem volt.”

„A politika számomra az, hogy integrált játszóteret építünk sérült és ép embereknek, a politika az, hogy beszélünk arról, hogy a 69-es villamosra csak hegymászó kötéllel lehet feljutni – utalt helyi ügyekre a főpolgármester-jelölt. Azt mondta, a politikának uralkodás helyett szolgálatnak kell lennie, erre, némi iróniával, a helyi viszonyokat hozta fel. – A Fidesz ebben a kerületben pont úgy működik, mintha Németh Angéla instruálná a politikusait, ugyanis, az, hogy hatalmi játszmák kedvéért betartanak, nem szavazzák meg a költségvetést, tökéletesen alkalmas arra, hogy teljesen lenullázzák magukat ebben a városrészben. Októberben a XV. kerületi választók tudni fogják, hogy az uralkodó, megosztó politikára nemet kell mondani, az alulról építkező, a szolgáló, a különböző politikai nézetű emberek együttműködését segítő politikát pedig meg kell erősíteni.”

Megoldás kell, nem felelős

A következő ciklus megoldandó feladatai között Németh Angéla kitért arra, hogy a szomszédos, fideszes vezetésű kerületekben a főváros milliárdokat költ a kezelésében lévő utakra, míg a XV. kerületben 0, azaz nulla forintot fordított erre a célra. Pedig alapos felújításra szorulna a Zsókavár utca, az Erdőkerülő utca vagy éppen a Deák utca, és gond több úttalálkozásnál a lámpás kereszteződés hiánya.

„Ezek fővárosi szakaszokat érintenek, de az embereket nem érdekli, hogy ki a felelős a megoldásért, bátorítani kell őket, hogy mondják el ezeket a problémákat, és mi megoldjuk a problémát, vagy megkeressük az illetékest, kijárjuk az ügyet.” Elengedhetetlennek nevezte a multifunkcionális sportcsarnok felépítését, amelyre nemcsak a sportszervezetek miatt, hanem a kerületi rendezvények helyszíneként is szükség van. Fontos célkitűzésként említette a most elhatározott északi szennyvízfőgyűjtő-csatorna megépítését, amely lakosságszám-növekedést hozhat a kerület számára.

El kell terelni a buszcsordát

Többször visszatérő téma volt a közlekedés mellett a tömegközlekedés ügye, ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely világos XV. kerületi elképzelésekkel érkezett. A városrész közlekedési viszonyait kedvezőtlennek mondta, miközben a kerületnek el kell viselnie az agglomerációból érkező forgalmat is. Az agglomerációs közlekedésnek kellenek alternatívák, így elengedhetetlen a 3-as metrónak a kerület szélén tervezett meghosszabbítása – erre sor kerülhet a következő ciklusban.

Elképzelhetetlennek mondta, hogy egy ekkora lakótelepnek, mint a 30-40 ezres Újpalota, ne legyen kötöttpályás közlekedése. A 4-es metró meghosszabbításáról azonban azt mondta, ennek nem látszanak még egyelőre a költségei sem „legalább tervezzék meg, de nincs ennek alternatívája”. A Zuglót is érintő buszforgalomra szintén kitért: „A 7-es buszcsordát viszont a 4-es metró megépüléséig is el kell terelni innen.”

Fotók: Tóth Gergely