Menu

„Unokázós” csalások veszélyére figyelmeztet a rendőrség

2016.04.21.

Márciusban Facebook—oldalunkon hívtuk fel a kerületben élők figyelmét azokra a szórólapokra, melyeken eltartási szerződést, életjáradékot, gondozást ajánlottak „jóindulatú” idegenek a kerületben élő idős, rászoruló lakosok számára.

A napokban az egyik ismert internetes portál írt a trükkös csalók országos méreteket öltő tevékenységéről. Tavaly 950, idén pedig már eddig 320 feljelentés érkezett egy egészen gonosz és aljas trükkös csalással kapcsolatban, amikor jóhiszemű idős emberektől csalnak ki pénzt szeretett családtagjukra hivatkozva. Leggyakrabban szorult helyzetüket említve hívják fel a sértetteket a magukat rokonnak kiadó ismeretlenek, azzal az indokkal, hogy bajba kerültek, és sürgősen pénzre van szükségük, segítsen a szülő vagy nagyszülő. Nem csak Magyarországon ismert ez a fajta csalás, eurómilliókat vesznek el segíteni próbáló idős emberektől, az Europol két éve egy filmbe illő helikopteres akcióban próbálta kiiktatni az egyik ilyen bűnszervezetet. Nincs könnyű dolguk a nyomozóknak, mert rengetegen próbálkoznak az idősek lehúzásával.

 Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy

  • a csalók idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni,
  • telefonon keresik fel őket,
  • gyereküknek, unokájuknak vagy unokaöccsüknek, unokahúguknak, tehát valamelyik fiatalabb és közeli (azaz jó eséllyel az idős ember által szeretett családtagnak) adják ki magukat, aki egy különleges (veszélyes, bajos) helyzetben van éppen,
  • idős áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak, hogy segítségképpen adjanak pénzt vagy értéktárgyakat, például ékszert egy olyan valakinek, aki a szeretett családtag ismerősének adja ki magát,
  • idős áldozataikat bizonyos szempontok szerint előre kiválasztják.

A Fővárosi Főügyészség februári figyelmeztetése szerint gyakran olyan emberekkel próbálkoznak, akikről valahonnan tudják, hogy szeretett családtagjuk éppen külföldön van. Feltehetően sokan nem is fordultak a rendőrséghez, miközben az ismertté vált, bejelentett csalási kísérletek 37%-ában be is dőltek az áldozatok.

A rendőrség kiemelt ügyként kezeli ezt a csalástípust, és mindenkinek azt tanácsolják, hogy legyen körültekintő minden olyan esetben, amikor váratlan hívást kapnak arról, hogy családtagjuk bajban van. Ne bízzanak meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg önöket.

 A rendőrség azt kéri, hogy ha valaki ilyen telefonhívást kap vagy hall ilyen jellegű próbálkozásról, esetleg már áldozatul is esett, haladéktalanul tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

További részleteket az Index cikkében olvashatnak:

http://index.hu/belfold/2016/04/19/unoka_csalas_trukkos_csalok/