Menu

Ünnepi testületi ülés

2006.10.23.

Október 22-én a képviselő-testület ünnepi ülést tartott, melynek elején a himnusz elhangzását és a forradalmi zászló ünnepélyes elhelyezését követően Kautzky Armand színművész szavalta el Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról.

A határozatképesség meglétének megállapítását követően a polgármester bemutatta a képviselő-testület tagjait- a jelenlévőket és a nem jelenlévőket egyaránt-, majd a polgármester felolvasta az ünnepi előterjesztést, amely az ?56-os Emlékbizottság megalakításáról és annak munkájáról szólt, majd javasolta, hogy a nemzeti ünnep alkalmából a XV. kerületi Széchenyi téri ?56-os emlékoszlop előtti sétány a jelenlévő emigránsok, az MDF és az MSZP javaslatára az ?Október 23. sétány? nevet kapja, ezzel is adózva a forradalom és szabadságharc emlékének.
Az ünnepi nyilatkozatot dr. Nagy Antal jegyző olvasta fel.
-1956. október 23-a olyan történelmi pillanat volt, amely máig hat és nemcsak Magyarország sorsát határozta meg. Az akkori 12 nap eseményeit még nem tudjuk napról napra biztosan, a megnevezés is változott: forradalom, ellenforradalom, népmozgalom, népfölkelés, forradalom és szabadságharc, azt azonban biztosan tudjuk, hogy:
-a néptömegek elemi erejű hatalmas megmozdulása volt az elnyomás ellen
-a magyar társadalom többsége a több-pártrendszerű parlamenti demokráciát kívánta a kommunista diktatúra helyett
-az alapvető cél a nemzeti függetlenség kivívása volt.
1956. októberében az egyetemi hallgatók, a munkások, a parasztok, a katonák, az értelmiségiek széles, nemzeti összefogás alakította az eseményeket és ezt akadályozták meg november 4-én a szovjet tankok. 1956. októberében tiszta lapot akartak kezdeni minden demokratikus erő bevonásával a népi, forradalmi mozgalom résztvevői, és minden másképp történt volna a fegyveres intervenció nélkül.
Mégsem voltak hiábavalóak az áldozatok, bár csak 33 év múltán kezdtek megvalósulni ?56 követelései:
-a köztársaság, a parlamenti demokrácia
-a nemzeti szuverenitás
-a sajtó- és szólásszabadság
-október 23-a nemzeti ünneppé nyilvánítása
Tisztában vagyunk azzal, hogy a politika nem lehet öncélú, hanem csak a nép üdvére eszköz, és csak az önkormányzat demokratikus módján jöhet létre az erős és gazdag állam.
Mi Rákospalota, Pestújhely, Újpalota önkormányzati képviselői az 50. évfordulón is ünnepélyesen kijelenthetjük, hogy ezen munkálkodunk.
Budapest, 2006. október 23. az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján
Budapest XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete
Ezután az ünnepi határozati javaslatok hangzottak el, melyhez a frakcióvezetők szólhattak hozzá. Tóth Imre, az MSZP frakcióvezetője és Máté Gyula, az SZDSZ képviselője szólt ?56 jelentőségéről, s utóbbi mindehhez hozzátette, hogy teljes mértékben egyet ért azzal, hogy Október 23. sétány elnevezést kapjon a Széchenyi tér-Epres sor sarkánál található terület neve.
Az ünnepi határozatokat a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el.
A határozatok:
1. Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának Képviselő-testülete köszöni az ?56-os Emlékbizottság tevékenységét, az önkormányzati rendezvények megszervezését. Elismerését fejezi ki az intézményi, a civil és az egyházi rendezvények közreműködőinek, s elfogadja az Ünnepi Nyilatkozatot.
2. Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzatának Képviselő-testülete tisztelettel adózik az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak és úgy dönt, hogy a XV. kerületi Epres sor és Széchenyi tér közötti parkrészt „Október 23. sétány”-nak nevezi el és felkéri a polgármestert, hogy az ünnepi határozatokról az érintetteket értesítse és a helyben szokásos módon tegye közzé. Felelős a polgármester, határidő: 2006. november 3.
A határozatok elfogadását követően az ünnepi testületi ülés a Szózat elhangzásával ért véget.