Menu

Ünnepi megemlékezés a kerület több helyszínén

2006.10.29.

Az MDF XV. kerületi Szervezete október 22-én délután a XV. kerületi Önkormányzat központi ünnepségét és az ünnepi testületi ülést követően a Karácsony Benő parknál lévő kopjafánál tartotta megemlékezését.

Az ünnepségen Katona Tamás, az Antall-kormány volt külügyi államtitkára tartott beszédet, melyen többek között szólt arról, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését követően is el kellett telnie 70 – 80 évnek, mire a nemzet magáénak tudta ezt az ünnepet.
Katona Tamás elmondta:
-Véleményem szerint 1956 eseményei csak akkor lesznek méltóképpen értékelve, ha mi, még élő ’56-osok kihaltunk. Azt azonban ki kell hangsúlyoznunk, s tudnunk kell, hogy 1956-ot nem Nagy Imre csinálta, hanem ’56 csinált Nagy Imréből hőst és demokratát.
Emellett a volt külügyi államtitkár hozzátette, hogy arról sem szabad elfeledkezni manapság, hogy 35 éven át beszélni sem volt szabad ’56-ról és még az emlékét is üldözték.
A megemlékezésen Vennes Emmy szavalata mellett Fehérváriné Knoll Nelli énekelt, majd koszorúzásra került sor.
A programon részt vett többek között Katona Kálmán, országgyűlési képviselő, Mihályi Zoltán, önkormányzati képviselő, Vizér Klára önkormányzati képviselő, Varga Pál, dr. Lövey József.

Ugyanezen a napon még délben a FIDESZ MPP a Pestújhelyi téren tartott megemlékezést az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából, melyen László Tamás országgyűlési és önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet illetve október 22-én kora délután Külvárosi ’56- A lyukas emlékezet című kiállítás megnyitójára is sor került a Budapest Rákospalota-Újvárosi Református Egyházközség Széchenyi utcai gyülekezeti termében.