Menu

Ünnepi megemlékezés

2002.11.10.

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 46. évfordulója, valamint a köztársaság kikiáltásának 13. évfordulója tiszteletére tartott központi kerületi megemlékezést a XV. kerületi önkormányzat. A Karácsony Benő parkban lévő kopjafa előtt a Hubay Jenő Zeneiskola és a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákjainak színvonalas műsora után dr. Nagy Antal jegyző ünnepi beszédét hallgatta meg az emlékező közönség. A szónok e kettős ünnep jelentőségéről, mindannyiunkban mélyen benne élő jelképi erejéről beszélt, és a múltat a jövővel összekötő emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezután a XV. kerületi önkormányzat, és a polgármesteri hivatal nevében Rónayné dr. Vojnovics Ibolya aljegyző és Hajdu László polgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját. Majd a honvédség tűzszerész zászlóalja, az 56-os Szövetség, a Politikai Foglyok Szövetsége, majd a jelen lévő pártok, kisebbségi önkormányzatok, társadalmi és civil szervezetek koszorúztak a kopjafa előtt.
Az ünnepség a Polgármesteri Hivatal dísztermében folytatódott, ahol az immár hagyományosan e nemzeti ünnephez kötődő kerületi kitüntetések, jutalmak átadására került sor.
Hajdu László országgyűlési képviselő, a régi-új polgármester köszöntője után az egyik legmagasabb rangú kerületi elismerést, a „XV. kerület Díszpolgára” címet adta át, amelyet idén a képviselő-testület döntése nyomán hárman kaptak meg. Az egyik kitüntetett Kádasi István, a Kertvárosi Plébánia plébánosa, tiszteletbeli kanonok, kerületi esperes, aki 1974 óta vezeti a Rákospalotai Kertváros Plébániát, lelkiismeretes, odaadó munkájával szolgálja az egyházát és híveit. Az egyházközösség karitatív munkájának szervezésével segít az arra rászorulóknak, az elesetteknek, nagy megbecsülésnek örvend környezetében és Rákospalotán. Másik új díszpolgárunk Pataki Béla, aki 1971-től 1985-ig volt a XV. ker. Tanács VB elnöke. 14 éven át vezette a tanács testületét, tevékenyen részt vállalt a kerület legfontosabb fejlesztéseiben, a tanács munkájának korszerűsítésében. Vezetése alatt épült meg Újpalota, ahol elsősorban többgyermekes családok kaptak lakást, az ottani Vásárcsarnok, majd ebben az időszakban kezdődött az Énekes és a Kossuth utcai lakótelep tervezése és kivitelezése. Közösségi házak, gyermekintézmények létesültek, megindult a járda és útépítés kerületszerte. A harmadik kerületi díszpolgár, Brettner Ferencné, aki egy év híján negyven éven át volt a XV. kerületi Tanács dolgozója. Különböző munkaköröket töltött be, kiemelkedő tevékenységét, például a kerületi gáz-és csatornaépítés szervezését a Terv és Beruházási Osztály vezetőjeként végezte.
Az ünnepségen jelentették be, hogy a Budapest Főváros Önkormányzat „Budapestért” díjat adományozott Budai Péter, a Művelődési, Oktatási és Sport Osztály Ifjúsági és Sport Csoportjának vezetője részére a több évtizedes sportszervezői tevékenységéért, a XV. kerületi sportlétesítmények gyarapítása érdekében végzett munkájáért. A „Budapestért” díj átadására a Főváros Napja alkalmából tartandó ünnepi ülésen kerül sor.
A XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete „Kerület Jövőjéért” díjat adományoz a szociális és családvédelem területén azon személyek részére, akik a kerület lakosságának szociális ellátása, a családok összetartása és a szociálpolitikai, valamint a gyermekvédelmi feladatok területén kiemelkedő eredményeket értek el. Kerület Jövőjéért díjat vehetett át Moórné Hajdó Ilona, a Gyámügyi és Közhasznú Csoport vezetője és a Házi Gondozó Szolgálat kollektívája nevében Majdán Ferencné kerületi vezető.
A polgármester a „Kerület Szolgálatáért” díjat adott át a Polgármesteri Hivatalnál és az önkormányzat intézményeinél dolgozók részére, akik feladataikat huzamosabb időn át példamutató módon látták el. A Polgármesteri Hivatal dolgozói közül e kitüntetést idén Füzesi Oszkárné, a Humánpolitikai Iroda ügyintézője, Márkus Jánosné, akinek feladatkörébe a hadirokkantak, hadigondozottak, hadiárvák ügyeinek intézése tartozik, Nemes Imréné, népesség-nyilvántartási ügyintéző, Pásztor Istvánné hagyatéki ügyintéző, és Szabó Imréné, az Ellátó Iroda munkatársa vehette át. Az intézmények dolgozói közül e kitüntetésben részesült Beliánszky Józsefné, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda gazdasági igazgatóhelyettese, dr. Faragó Zsuzsanna, az ESZI fogszakorvosa, Kovácsné Antal Julianna, a Pestújhelyi Nevelési – Oktatási Központ igazgatóhelyettese, Tamás Jánosné, a László Gyula Gimnázium számítástechnika tanára és dr. Varga Györgyné, a Kossuth Nevelési – Oktatási Központ könyvtárosa.
A XV. kerületi önkormányzat és a LAÉT országos elnöksége nevében Hajdu László polgármester köszönetét és elismerését fejezte ki Ludger Venewald Úrnak, a Németországban történő folyamatos adománygyűjtésért az egészségügyi intézmények részére, a XV. kerületben a szociális és az egészségügy területén végzett áldozatos munkájáért.
A nemzeti ünnep alkalmából adta át Hajdu László polgármester az Irinyi János Laktanya részére a XV. kerület Önkormányzatának lobogóját Molnár Sándor mérnök alezredesnek.
Az ünnepség további részében jutalmak átadására került sor. Horvát Ferenc rendőr alezredes, XV. kerületi rendőrkapitány javaslatára pénzjutalomban részesült a kapitányság munkatársai közül Bakk Tiborné közalkalmazott, Csóka János rendőr százados, Glózikné Kárpáti Andrea rendőr őrnagy, Gráf György rendőr törzszászlós, Kakuk Edina rendőrhadnagy, Veress János rendőr főhadnagy. Pécz József tűzoltó ezredes, a IV-XV. kerületi tűzoltó-parancsnok javaslatára Fekete László tűzoltó őrmester, Hakfeller Gábor tűzoltó törzsőrmester, Paumkirchner Gyula tűzoltó törzsőrmester és Szöllősi Levente tűzoltó őrnagy vehetett át pénzjutalmat. A civil szervezetek közül Antal József, a Palotai Önvédelmi Védegylet Ellenőrző Bizottságának elnöke, Freytag Imre, a Palotai Polgárőrség alelnöke is pénzjutalmat vehetett át. Az 56-os Szövetségből Bácskai Endre, Dömény István, Hanol Jánosné, Kis Amadé, Kiss Medárd, Patatics Ferenc, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségéből Harbeit József, Kecskés Mihály, Kralovánszki József, Matók József, Tenczer Vilmosné részesült jutalomban.
A kitüntetettek nevében Kádasi István plébános, esperes-kanonok emelkedett szólásra. „Hálát adok, hogy megélhettük ezt a napot, és hogy békében élhettük meg. Ezt a békét kell erősítenünk” – hívta fel a figyelmet biblikusan emelkedett hangú köszöntőjében, majd jó munkát, sok sikert kívánt a kitüntetetteknek és a frissen megválasztott képviselő-testület tagjainak, és Isten áldását kérte a kerület lakóira.