Menu

Ünnepélyesen együttműködnek- kezdődik az emlékév
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.12.29.

Január 9-én este a Pestújhelyi Közösségi Házban egy közös koccintással veszi kezdetét Pestújhely 100. évének ünnepségsorozata.
Azonban mindezt decemberben megelőzte egy együttműködési szándéknyilatkozat aláírása. Több hónapos előkészítő munkát követően gyűltek össze a kerület pestújhelyi városrészének jeles személyiségei, hogy a jövő évben esedékes centenáriumi ünnepségsorozat alkalmából aláírják e nyilatkozatot.

Pintér Zsuzsánna a programnak helyet és a rendezvénysorozat munkájában aktív szerepet vállaló Pestújhelyi Közösségi Ház vezetője köszöntő szavait követően elmondta, hogy az ünnepi év 2009. január 9-én kezdődik, emlékezve arra a 100 évvel korábbi napra, amikor Pestújhely kinyilvánította különválási szándékát Rákospalotától, és 2010. március 8-án ér véget, azon a napon, melyen száz éve a pestújhelyi első képviselő-testület megalakult.
Miután egy rövid helytörténeti bemutatót hallgathattak meg a jelenlévők Pestújhelyről, a városrész első- az 1930-as évekből származó- hangosfilmjének képkockái peregtek le. Érdekes volt elmerengeni a fim alapján mindazon, hogy milyen közösségi élet folyt a hajdani Terv mozi-, a római katolikus templom, valamint a Hajdu-féle strand környékén. Utóbbi helyszínen vendéglők is voltak. Mára mindez csak a múlté: helyén a Bújócska óvoda működik.
A hangulat ez idáig valóban felemelő volt, ám beárnyékolta mindezt az a tény, hogy az amúgy politikai hovatartozáson felülemelkedő ceremónia mégsem lesz konfliktusoktól mentes.
-Az együttműködési szándéknyilatkozat elkészítésében aktívan résztvevők kizárólag civilként, társadalmi munkában dolgoztak azért, hogy Pestújhely egy közösséggé kovácsolódjon. A szervezők eddig is, ezután is elhatárolódnak mindennemű politikai megnyilvánulástól. Ennek ellenére, ha mégis valaki úgy gondolja, hogy nem írja alá, döntését elfogadjuk- hangzott el, majd Páljános András, a Pestújhelyi Pátria Egyesület vezetője kért szót először.
-Én aláírtam az együttműködési megállapodást és köszönöm azok munkáját, akik megírták ezt a legjobb szándékukkal- mondta, majd egy ügyvivő szervező bizottság megválasztására tett javaslatot, amely az alapszabályt megalkothatja.
Pomogáts Béla irodalomtörténész, a programsorozat egyik védnöke szintén szólni kívánt, aki egyben Pestújhely egyik alapítójának, Bezsilla Nándornak az unokája.
– Egyet értek azzal, hogy ez a centenáriumi programsorozat valósuljon meg és legyen politikamentes. Meggyőződésem, hogy ennek az országnak ünnepekre van szüksége. Ugyanis nem tudunk normálisan ünnepelni, ami elképesztő. A világban járva ugyanis én mindenütt azt tapasztaltam, hogy az ünnepeken mindenki együttvan függetlenül attól, hogy melyik pártnak a híve. Nem tudom, hogy miért nem lehet manapság legalább egy ilyen ünnepet a pártpolitikától függetlenül megrendezni- mondta.
A Pestújhely 100 rendezvénysorozat megvalósulása érdekében az együttműködési megállapodást a védnökök részéről helyben írta alá
Ancsin János jégkorongozó, Gyulai Líviusz grafikusművész, Pomogáts Béla irodalomtörténész, Toldy Mária táncdalénekes, a képviselők részéről Katona Kálmán, országgyűlési és Király Csaba önkormányzati képviselő, Korábban illetve a ceremóniát követően írta alá Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő, Nagy Előd festőművész, Kukely Júlia operaénekes, Molnár Béla a pestújhelyi római katolikus egyház esperes-plébánosa. Nem írta alá László Tamás országgyűlési és önkormányzati képviselő, valamint Báder György önkormányzati képviselő.

Csatolt anyagok:



Kapcsolódó linkek: