Menu

Ünnepeltünk I.
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.08.26.

Sok éves hagyománya van annak, hogy augusztus 20-a alkalmából (Szent István és az államalapítás ünnepe) számos programon vehet részt a kerület lakossága, ám emellett szűkebb és tágabb pátriánk is ünnepel.

Ilyenkor egyrészt ellátogatnak hozzánk a testvérvárosok képviselői, akik közösen ünnepelnek velünk, másrészt ünnepi program keretében jutalmakat, elismeréseket vehetnek át a kerületben, a kerületért dolgozók.
Idén sem volt mindez másként.
Több testvérvárosi küldöttség is érkezett hozzánk még augusztus 19-én, így Bécs XXIII. kerületét Manfred Wurm polgármester, a XV. kerület díszpolgára, Berlin Marzan-Hellersdorf kerületét Dagmar Pohle polgármester asszony, Maroshévízt Platon Stelu polgármester és Mircea Dusa, a román parlament alelnöke, korábbi maroshévízi polgármester, Donji Kraljevecet Zlatko Horvat polgármester és Tótszentmártont Vlasics Lajos polgármesterek képviselték. A polgármesterek találkozóján pedig a kerület vezetője Hajdu László polgármester volt a házigazda, aki a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Zeneiskolájának koncerttermébe invitálta a vendégeket, akik külön-külön értékelték a több éves, évtizedes testvérvárosi kapcsolatot.
-Budapest és Bécs kapcsolata mindig is jó volt – mondta Manfred Wurm. – Ennek a kapcsolatnak történelmi háttere is van, s még annak ellenére sem csorbult a jó viszony, hogy a történelemben időnként akadtak ellentétek a két város között. Idén kivételesen nem autóval, hanem vonattal érkeztem Budapestre. Így személyesen is megtapasztalhattam, hogy 20 év alatt mennyit változtak a viszonyok. 1990-ben több mint egy órával hosszabb volt az út, a határon pedig minimum félórás procedúra várt az utasokra. Arról nem is beszélve, hogy Hegyeshalomnál a mozdonyokat is cserélni kellett. Ma egészen másként zajlik az utazás. Szinte észre sem venni, hogy átléptük a határt. A XV. kerülettel 15 éve tart az együttműködésünk. A kapcsolatunk kezdeményezője és motorja Julianna Weiss osztrák – magyar állampolgár volt. Jómagam baráti kapcsolatot ápolok Hajdu Lászlóval, de tudom, hogy két település együttműködése nem két ember jó viszonyán alapul. Örülök, hogy mi a zeneiskolánk partneri kapcsolatban áll a Hubayval, hogy a sportegyesületeink és az oktatási intézmények is együttműködnek egymással. S mivel ez egy jó együttműködés, remélem, a jövőben is lesz majd folytatása.
-Nem repülővel, hanem autóval érkeztünk a XV. kerületbe – mondta Dagmar Pohle asszony. – Utunk során 5 határon is átkeltünk anélkül, hogy valahol is feltartóztattak volna bennünket. Ez 20 évvel ezelőtt nem így történt volna. A 20 évvel ezelőtti események Németország életében is nagy jelentőséggel bírtak. Az egyesülés évfordulójára mi is nagyon készülünk. A két Németország egyesülésében pedig Magyarországnak is nagy szerepe volt. Nagyon örülök, hogy a XV. kerülettel jó a kapcsolatunk. Néhány hete például a Bundestag alelnökasszonya is megfordult a kerületben. Ha tehetjük, részt veszünk egymás ünnepein, de a jó együttműködés bizonyítéka, hogy a kapcsolataink nem csak az ünnepnapokra redukálódnak.
-Donji Kraljevec egy 36 km2-en 5000 lakost magáénak tudó tartomány – mondta Zlatko Horvat polgármester. – Elsősorban a mezőgazdaságáról híres. A XV. kerülettel 2003-ban ismerkedhettünk meg, amikor a helyi horvát kisebbségi önkormányzat vezetője meghívott bennünket. Az együttműködés aláírására 2004. szeptemberében került sor. Ez egy rendhagyó együttműködés volt, hisz nem kettő, hanem három település között köttetett meg. A harmadik fél a Mura folyó magyar oldalán található Tótszentmárton volt. Kulturális egyesületeink gyakran fellépnek egymás rendezvényein. A két zeneiskola pedig 2008-ban hivatalosan is együttműködést kötött egymással. A sportegyesületeink is jó kapcsolatot ápolnak egymással.
-Maroshévízzel már 1991-ben testvérvárosi kapcsolatot létesített a XV. kerület – mondta Platon Stelu polgármester. – Jómagam személyesen 1999-ben jártam először ebben a kerületben. Az elmúlt közel két évtized alatt sokat erősödtek és mélyültek a kapcsolataink. Elsősorban kulturális és oktatási területen. Maroshévizen három gimnázium működik, ebből egynek magyar a tanterve, van egyerős kulturális központunk, egy nemzetközileg is elismertfolklór tánccsoportunk, idén pedig egy 500 fős kultúrcentrummal is gazdagodtunk. Itt természetesen számítunk majd a XV. kerületi együttesek fellépésre is.
-Tótszentmárton a XV. kerület legkisebb testvértelepülése – mondta Vlasics Lajos polgármester. – A településünknek ugyanis mindössze 920 lakosa van. Emiatt eleinte tartottunk attól, hogy milyen lesz a kapcsolatunk egy 90 ezer fős fővárosi kerülettel. Szerencsére az elmúlt hat év igazolta, hogy ekkor különbség ellenére is jó lehet az együttműködés.
Hajdu László polgármester is jónak ítélte meg a kerület testvérvárosi kapcsolatait. Ő azonban fontosnak tartotta, hogy a gazdag kapcsolatrendszer kiépítésében fontos szerepet játszó személyek neveit is kihangsúlyozza. A kerület polgármestere elsősorban dr. Őry Imre és dr. Pálinszki Antal nevét tartotta fontosnak megemlíteni.
A küldöttségek tagjai mindezeket követően az ünnepi díszülésen, majd a Karácsony Benő parkban tartott ünnepi kenyérszegésen is részt vettek, illetve a testvérvárosok kulturális delegációi köszöntötték a kerület lakosságát. Ezt követően pedig számos kulturális program várta még a delegációk tagjait a fővárosban és az agglomerációban az elkövetkező napokban.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló