Menu

Uniós segítséggel az aktív időskorért

2019.02.15.

Magyar, szlovén és norvég partnerrel együtt nyert el támogatást a XV. kerületi önkormányzat, hogy a felnőttkori tanulást segítő és az aktív időskorra való felkészítő tananyagokat dolgozzanak ki.

Összesen 150 ezer euró – körülbelül 45 millió forint – támogatást nyert el a XV. kerületi önkormányzat Alsómocsoláddal, a norvég Bjerkaker Learning LAB alapítvánnyal, valamint egy szlovén vállalkozással, az A.L.P. Peca d.o.o-val az Erasmus+ programban a Tempus Közalapítványnál. A közös projekt célja olyan tananyagok kidolgozása a felnőttek számára, amelyek jó gyakorlatokat mutatnak be, és innovatívan készítenek fel a tudatos aktív öregedésre. A partnerek csütörtökön írták alá az együttműködés megkezdéséről szóló megállapodást a Baranya megyei Alsómocsoládon, az esemény részt vett Németh Angéla polgármester is.

A projekt keretében négy tananyag készül, valamennyi fél egy-egy modul kidolgozásáért lesz felelős. Az első modul az időskori informatikaoktatásról és tanulásról szól, a második pedig minden korosztály számára kínál majd példákat és útmutatást az önkéntességhez. A harmadik tanagyag a tudás átadásáról és tanácsadásról, továbbá arról szól, hogyan lehet új szokásokat, szabadidős tevékenységeket kialakítani és megtartani az egészséges életmód fenntartása érdekében. A negyedik modul az aktív öregedéssel, a generációk közötti együttműködéssel, valamint az Alzheimer-kór, illetve a demencia családon belüli kezelésével foglalkozik.

Miután a tanagyagokat elkészítették a partnerek, ezeknek az elterjesztésére, széles körben való megismertetésére is kiterjed majd a projekt.