Menu

Ülésezett az Egyházi Tanács

2004.04.15.

Március 26-án 24 egyházi képviselő – a református, a katolikus, a baptista és a zsidó egyház – valamint Hajdu László, polgármester és Dr. Nagy Antal, jegyző részvételével ülésezett az Egyházi Tanács a XV.kerületi Önkormányzat épületében.

Az összejövetel fő témája a készülő rendelettervezet megvitatása volt, s ezeken túlmenően az egyházi pénzek elosztása és a lehetséges együttműködés bővítése volt napirenden. Mivel a képviselő-testület a civilek támogatásáról szóló rendeletet március 12-én elfogadta, így ezt alapul véve próbáltak a jelenlévők az egyházak támogatásáról szóló rendelet-tervezetről beszélgetni. Az egyik fontos felvetés volt az egyházak részéről a diszkriminatív jelleg: hogyan lehet pályázati pénzhez jutnia az egyes egyházaknak úgy, hogy ne csak a történelmieknek, hanem a kisebb egyházaknak is jusson. Mindehhez azonban természetesen hangsúlyozni kell, hogy kerületi egyházakról, kerületi pénzről és kerületi érdekről van szó. Azt azonban tudni kell, hogy a pályázati pénzek elbírálásáról a polgármester, mint egyszemélyű felelős fog dönteni a hét tagú Egyházi Kollégium javaslatának meghallgatását követően.
A megbeszélésen ezt követően a rendelettervezet egyik pontját vitatták meg a jelenlévők, mely szerint a „különösen” szó beiktatásával mely egyházi tevékenységek folytatására tud támogatási összeget elkülöníteni az önkormányzat.
Az Egyházi Tanács működési rendjét nem kívánja szabályozni a rendelet, hiszen önmagát fogja szabályozni a testület. Az azonban elhangzott, hogy a záró rendelkezésben meg kell határozni, hogy mi az az Egyházi Tanács; a függelékben pedig az egyházközösségeket, a regisztrált egyházi szervezeteket definiálni kell illetve fel kell sorolni.
Az egyházaknak idén a tavalyi évhez hasonlóan 15 millió forint jut, melyből 12 millió forint már elosztásra került. Így pályázati úton hitéleti támogatásra 3 millió forinthoz lehet összesen hozzájutni.
Az összejövetel végén a polgármester úr felajánlotta, hogy a kerületi kábeltelevízió miséket, nagyobb egyházi eseményeket tud közvetíteni illetve felmerült a kerületi honlappal való szorosabb együttműködés lehetősége is.