Menu

Ülésezett a képviselő-testület

2021.09.30.

Szeptemberben másodszor üléseztek a képviselők.

A döntéshozatal napirend előtti felszólalással kezdődött.  „Az elmúlt hetekben többször vitatkoztunk itt az XV. Médiáról mind személyi, mind szervezeti változások kapcsán” – kezdte sorait Lehoczki Ádám, a Fidesz – KDNP frakcióvezetője. Ezúttal a helyi újság, a „Tizenötödik” tartalmát kifogásolta, melyben véleménye szerint nem arányosan jelennek meg a jobb és baloldali politikai tartalmak. Kifogást talált az ellenzéki előválasztás kapcsán megjelent Dobrev Klára interjúban is.

Szerkesztői megjegyzés:

Köztudott, hogy sem az MTI, sem a „közszolgálati” média nem foglalkozik az előválasztással. Amennyiben mégis, azok sajátos formában jelennek meg kormányközeli panelek mentén megfogalmazott cikkek, hírek formájában. 

 

Az előválasztásról  itt olvashatnak részletesebben.

 

A napirendek elfogadása előtt Lehoczki Ádám az átláthatósági biztos beszámolóit hiányolta és kérte számon Szilvágyi László képviselőn, aki végül „útbaigazította” a frakcióvezetőt, hogy az elkészült beszámolókat hol találhatja meg. Mihály Zoltánné Kiss Mária (Fidesz – KDN) képviselő, a  „Budapest XV. kerület, Eötvös utca 45. és 47. szám alatti ingatlanok elidegenítéséről” szóló első előterjesztés kapcsán igyekezett mondandójába szőni azon elgondolását, hogy szerinte nem jól gazdálkodik a kerület az ingatlanvagyonával.

Tóth Imre alpolgármester válaszul elmondta, hogy „ha valaki figyelemmel követte, amikor elfogadtuk az idei évi költségvetést – nyilván önök nem -, így nem is fordítottak rá kellő figyelmet, hogy részletesen elolvassák.  Amennyiben elolvasták volna, láthatták volna, hogy volt betervezve ingatlaneladásból származó bevétel”.

„Önök mélyen hallgatnak viszont arról a 3,5 milliárd forintról, amivel a Fidesz kormány a XV. kerületet bünteti. Ha valaki elolvasta az előterjesztést, és vették a fáradságot, hogy megnézzék, milyen állapotban vannak ezek az ingatlanok, akkor azt gondolom, hogy ráköltés helyett az eladás a költséghatékonyabb. Ha nem büntetne minket a Fidesz, akkor erre nem lenne szükségünk.  De hangsúlyozom, ingatlaneladásra akkor is sort kerít az önkormányzat” – mondta el Tóth Imre.

Az ingatlanok árverés útján kerülnek értékesítésre. A kiírt árak induló árak, így a licitből akár több bevétele is származhat az önkormányzatnak.

A Fidesz frakció a napirendi pontoktól eltérve, a bizottsági tagok tiszteletdíjára, a közpénz felhasználására is igyekezett alaptalan kritikát megfogalmazni. Cserdiné Németh Angéla polgármester többször felhívta a renitens képviselők figyelmét a napirend tárgyára, valamint az SZMSZ betartására.

Dr. Matlák Gábor alpolgármester a vádakra röviden, de sokatmondóan reagált; „Ez az a testületi-ülés, ahol a Fidesz nevű párt és hatalom kritizálja azt, hogy valahol nincs sajtószabadság Magyarországon és a klientúrának kifizetések folynak. És ezt a Fidesz mondja nekünk”.

Szilvágyi László megjegyezte, hogy amíg az önkormányzat a megfelelő rendben közzétesz minden szerződést az önkormányzat honlapján, addig a Fideszes képviselőkhöz köthető alapítványokhoz jutó kormányzati (közpénz) milliókról szóló szerződéseket nem lehet megtalálni.

A rövid szópárbajt követően valamennyi előterjesztést elfogadta a képviselő-testület.

 

 

Az ülés meghívója és a napirendek itt találhatók.

Az ülésről készült teljes felvételt visszanézhetik itt:  https://onkormanyzati.tv/bp15/2021_szeptember_30

 

 

D.I.