Menu

Újrakezdés, régi frontok

2020.07.02.

A veszélyhelyzet utáni első testületi ülésen háziorvosi rendelők megújításáról, a háziorvosi körzetek átrendezéséről is döntöttek a képviselők – és hosszasan volt szó az önkormányzatokat érintő költségvetési elvonásokról is.

Cserdiné Németh Angéla polgármester egészségügyi okokból eredő távolléte miatt rendhagyó módon Tóth Imre alpolgármester vezetésével zajlott a veszélyhelyzet utáni első képviselő-testületi ülés. Mint ismert, a veszélyhelyzet alatt nem ülésezhetett a képviselő-testület, sem a bizottságok, helyettük a polgármester hozta meg a szükséges döntéseket. A Cserdiné Németh Angéla által a veszélyhelyzet alatt meghozott döntéseket itt gyűjtöttük össze.

Sarcolás vagy nagyobb támogatás?

A legnagyobb vitát az önkormányzatokat érintő elvonásokkal kapcsolatos tiltakozó nyilatkozat váltotta ki ‒ ezt Palocsai Béla és Gyurkó Dániel (mindketten Mindenki a Tizenötödikért) előterjesztésére tárgyalták a képviselők.  A Mindenki a Tizenötödikért-frakció valamennyi tagja, valamint Pálmai Attila (független) is megszavazta azt az előterjesztést, amely közös nyilatkozatban reagál az Orbán-kormány önkormányzatokat sarcoló elvonásaira és a fideszes bosszúpolitikára. A kormánypropagandából áradó számok és adatok a díszteremben is elhangzottak az önkormányzatok megsegítéséről a Fidesz-KDNP frakció képviselőitől. A Mindenki a Tizenötödikért-frakció soraiból megfogalmazott kritikákra és a valós, tényleges adatokra, hogy milyen elvonások érintik a XV. kerület lakosságát, a kormánypártiak ‒  azon túl, hogy még mindig a 2010 előtti évekre hivatkoztak, ‒  nem tudtak éremben reagálni.

A polgármester a távollétében írt, Tóth Imre által tolmácsolt összegzőjéből is kiderült, milyen nehéz helyzetet teremtenek a kormányzati elvonások. Cserdiné Németh Angéla leírta, az iparűzési adóból több mint egymilliárd forintot vonnak el, a gépjárműadó teljes elvételével 230 millió forintot, a szolidaritási hozzájárulás 2,5-szeresére emelésével pedig további 1,4 milliárd forintot venne el 2021-ben a XV. kerülettől a kormány. Hiába nő a kötelezően ellátandó feladatok állami normatívája, nagyon komoly összegtől esik el az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal finanszírozása is veszélybe kerülhet.

Soraiban kitért a COVID-19-járvány elleni védekezésre is, amely több váratlan kiadással is járt. Ahogyan egyik önkormányzat sem, így a XV. kerület sem kapott a kormánytól semmilyen anyagi segítséget. Saját forrásból kellett megszervezni a védekezést, ami várhatóan összesen 276 millió forint kiadással zárul majd.

Az ülésen jelenlévő Hajdu László országgyűlési képviselő is felszólalt, aki a megszorító intézkedésekre reagálva hangsúlyozta: „A kormány által a parlament elé beterjesztett 2021-es állami költségvetési tervezet valamennyi állampolgárt sarcolja. A kormány az ellenzéki többségű testületeket szeretné ellehetetleníteni, de a lakók, a magyar adófizetők lesznek ellehetetlenítve.”

Terítéken az egészségügy

A napirendi pontok közül az egészségügyi alapellátási körzetekről megalkotásáról szóló előterjesztés is nagyívű felszólalásokat eredményezett. A kormány egészségügyi politikájának eredménye az orvoshiány és ez a kerületben is érezteti hatását – érveltek a Mindenki a Tizenötödikért képviselői. Nincs megfelelő számú szakember az alapellátásban sem, betöltetlen háziorvosi praxisok, túlterhelt ápolók, hosszú várólisták jellemzik az egészségügyet. „A kormány ökle folyamatos öklösöket visz be az egészségügynek” – mondta Tóth Veronika alpolgármester. A rendeletalkotásra azért van szükség, mert a körzetek átrendezése szükséges, hogy a háziorvos nélkül maradt körzetek lakói is megfelelő ellátást kaphassanak.

Az „Egészséges Budapest Program” keretében a Hősök útja 1. és 3. alatt található rendelők felújításáról és a megvalósításhoz szükséges kiegészítő forrásról is döntöttek a keddi ülésen. Az épületek külső felújítása során az elavult ajtókat, ablakokat korszerű, hőszigetelt üvegezésű nyílászárókra cserélik, a homlokzatok a jelenleg érvényben lévő energetikai követelményeknek megfelelő módon hőszigetelést kapnak, azok településképi előírásoknak megfelelő színezése és a lapostetők felújítása is megvalósul. A belső átalakítás keretében átépítésre kerülnek a válaszfalak, megtörténik a belső ajtók, padló- és falburkolatok, lakatos- és faelemek cseréje, valamint korszerűsítik a teljes elektromos hálózatot és gépészeti rendszer. A program része a közvetlen környezet (közterület) rendezése, különös tekintettel a két épület közötti kiteresedésre.

A képviselő-testület elfogadta a Palocsai Béla megbízására vonatkozó előterjesztést is, amely az Erdőkerülő utca környékén lakó tulajdonosokkal való egyeztetést teszi lehetővé számára.  A folyamatosan visszatérő hajléktalanok által okozott problémák megoldására nyílhat lehetősége a párbeszéddel.

Volt mire emlékezni

A járvány miatti rendkívüli helyzet miatt némi csúszással csak kedden kerülhetett sor a „Civil Szervezetek Elismerő Oklevél” adományozására. Ezt a „díjat” 2012 óta ítéli oda az önkormányzat olyan, a kerülethez köthető civil szervezet, kisközösségi szerveződés részére, amely önkéntes alapon, a közjó javára működik, szakmailag kimagasló tevékenységet végez, valamint legalább két éve aktívan működik a kerületben. Idén a választás az Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért Egyesületre, vagy, ahogy mindenki ismeri, az Ö.T.H.É.T. Egyesületre esett.  Az oklevelet az egyesület elnöke, Makai Ferenc vette át Tóth Veronika és Tóth Imre alpolgármesterektől.

A szócsatáktól hangos díszterem az ülés elején volt csak csendes, amikor egy perces néma felállással emlékeztek a kerületben nemrégiben elhunyt díszpolgárokra, Papp Barnabásra és Szécsy Istvánra,  valamint az ország Bálint gazdájára, Bálint Györgyre, a főváros díszpolgárára.

(D.I.)

Fotók: Nagy Botond/XV. Média