Menu

Újra összeül a képviselő-testület

2021.06.07.

A kormány döntése értelmében június 15-től újra ülésezhetnek az önkormányzati testületek.

A koronavírus-járvány enyhülésével visszatér az önkormányzatok működése a megszokott kerékvágásba. A veszélyhelyzet miatt eddig a képviselő-testületek, bizottságok hatáskörét a polgármesterek gyakorolhatták, a választott testületek tavaly november eleje óta nem ülhettek össze.

Ebben az időszakban Cserdiné Németh Angéla számos döntést hozott a testület és a bizottságok helyett eljárva, többek között így született meg a kerület 2021-es költségvetése, jött létre az önálló mezőőri szolgálat, vagy például legutóbb így nevezte ki az önkormányzati cégek élére a vezetőket. A polgármester ezekről a döntésekről minden esetben tájékoztatta a testület minden tagját és véleményüket, javaslataikat figyelembe vette. (A döntéseket, összegyűjtve, itt találhatják meg.)

A kormány azonban a szombat éjjel közzé tett Magyar Közlöny tanúsága szerint véget vetetett az eddigi állapotnak, módosította a katasztrófavédelmi törvényt. Így június 15-től újra ülésezhetnek a helyi önkormányzatok képviselő-testületei, vagy, ahogy a kormány Facebook-oldala fogalmazott, „megszűnik a polgármesterek teljhatalma.” Ezzel véget ér az a faramuci helyzet, hogy teltházas futballmeccs 68 ezer nézővel megtartható, de helyiek ügyeit intéző 21 fős testület nem ülésezhet.

A korábban elfogadott munkatervnek és az ülésezési rendnek megfelelően ebben a hónapban össze is ül – idén először – Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete: a tanácskozás 2021. június 24-én 9 órakor kezdődik.

Az önkormányzat bizottságai június 15. után folytatják munkájukat.

(Cs.B.)

Fotó: Vargosz/XV. Média