Menu

Újra olvasva- Tarján Tamás irodalomtörténésszel

2006.04.20.

A Költészet Napja alkalmából április 11-én a Pestújhelyi Közösségi Házban Tarján Tamás irodalomtörténész volt az „Újra olvasva” sorozat vendége.

Tarján Tamás ezen az esten Nagy László és Ágh István verseiről osztotta meg gondolatait, miután Pintér Zsuzsa, a PeKH vezetője köszöntötte a családias légkörben helyet foglaló, ám annál érdeklődőbb közönséget és az előadót.
Nagy László költő, műfordító 1925. július 17-én született Felsőiszkázon, csak úgy mint öccse Ágh István, aki 13 évvel később, 1938-ban látta meg a napvilágot. Szüleik: Nagy Béla és Vas Erzsébet parasztok voltak. Nagy László háromszor kapta meg a József Attila-díjat illetve 1966-ban a Kossuth-díjat. A halált azonban nagyon várta, a halál gondolata nagyon sokszor jelent meg verseiben. A halál pedig megérkezett- 53 éves korában.
Öccse 1961-ben végzett az ELTE magyar-könyvtár szakán, s négy évvel később jelent meg első verseskötete Szabad-e énekelni címmel. Ő kétszer lett József Attila-díjas- 1969-ben és 1980-ban, illetve 1992-ben a Kossuth-díjat.

Tarján Tamás előadása megtekinthető a

Képes beszámoló