Menu

Újpalotán is ünnepeltek

2008.06.10.

Alig értek véget június 1-jén a Pestújhelyi Napok, másnap Újpalotán kezdődött meg a helyi rendezvénysorozat, amely egészen június 8-án késő estig tartott és tűzijátékkal ért véget.

Miután Újpalota jövőre ünnepli fennállásának 40. évfordulóját- az alapkövet 1969. március 17-én helyezték el-, így természetesen már hónapokkal korábban készülni kell arra, hogy milyen eseményekkel tegyék ünnepivé e jeles évfordulót. Így hétfőn több újpalotai civil szervezet képviselőivel ötletbörzére került sor. Bár még több fórumon és időpontban lesznek beszélgetések minderről, ám az már most körvonalazódott, hogy Újpalota főtervezőjének, Tenke Tibor Ybl-díjas építésznek emléktáblát szeretnének állítani a lakótelepen. Természetesen az itt élők véleményét, javaslatait is várják az Újpalotai Közösségi Ház munkatársai, hogy közösen alakulhasson ki a program.
Másnap társművészetek találkozására került sor ugyanezen a helyszínen. Merjünk álmodni!-talán így lehetne összefoglalni a kiállítással, divatbemutatóval, jazz koncerttel egybekötött rendezvényt.
A Ruhák, tervek, selymek című kiállítást Szepesiné Bercsényi Éva művésztanár nyitotta meg.
-Amikor a meghívó címlapját megláttam, melyen egy selyemfestés részlete látható,a Republic dala jutott az eszembe róla: Felhők között a Nap kék és narancssárga színekbe öltözött. Miről is szól ez a kiállítás? Ruhák? Tervek? Színek? Anyagok?- mondta megnyitó gondolataiban, majd azzal folytatta, hogy a gyerekek- és különösen a lányok- nagyon szeretnek öltözködni, saját maguknak ruhát tervezni. A kiállításon a Hubay növendékeinek munkáit láthatjuk: különböző korosztályok rajzait. Nem textiltervező szakosok, de ahogy láthatjuk, az órák, műhelygyakorlatok alapot és lehetőséget adnak a tervező gondolkodáshoz is. A művészeti iskola jó alapot biztosít a tervezői, vagy műszaki pályákhoz. Látható, extravagáns, megdöbbentő hatás érhető el a különböző tervek megvalósulása során: amikor az anyag átlényegül. Irányokat, lehetőségeket mutat be ez a kiállítás. Arra biztat, hogy merjünk álmodni, bátran valósítsuk meg álmainkat, érezzük jól magunkat a magunk teremtette alkotásaiban.
A július 4-ig látható kiállítás mellett a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági zenekara játszott Hegyi Tibor vezetésével, míg az est fénypontja a XVII. kerületi Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészet szakos növendékeinek saját tervezésű ruháiból álló bemutató volt, amikor is Breitkopfné Losovy Beáta irányításával a diákok kezei között a selymek megelevenedtek.
Amint a tanárnő elmesélte évek óta készítenek ruhákat, melyeket kezdetben még ők maguk szabtak ki, ma azonban már varrónő kezei között elevenednek meg az álmok. Saját alkotásaikkal 5 éve lépnek színpadra a növendékek Budapesten, vidéken és külföldön is. Az Újpalotai Közösségi Ház színpada így átalakult bemutatótérré, ahol a legkisebbektől a nagyobb tinédzserekig léptek a kifutóra a növendékek, miközben egy szambát és egy cha-cha-chát is láthatott a közönség profi táncosok előadásában.
Szerdán Gyulai Líviusz animációs filmjeit tekinthette meg a közönség. A házigazda Szemadám György festőművész volt. Sajnos, Gyulai Líviusz ezen a programon személyesen nem tudott részt venni, mivel külföldön tartózkodott, ám animációs filmjei így is nagy sikert arattak: a Könny nem marad szárazon, a Jónás, a Szindbád, a Golyós mese, Az én kis városom és a deRonch kapitány naplója című.
Csütörtökön Gerendás Péter szólókoncertje vonzotta a sajnos, kisszámú, ám annál lelkesebb közönséget. Bár a művész színészként kezdte pályafutását, ám több szóló énekessel és együttessel (Zorán, LGT), majd együttes tagként (Oxygén) is bemutatkozott. Számos énekesnek: Zoránnak, Koncz Zsuzsának, Friderikának írt dalokat, majd 16 évvel ezelőtt megjelent első lemeze is 908 címmel. Liszt-díjjal, Radnóti Miklós-díjjal, Budapestért-díjjal ismerték el munkásságát, melyben helyet kapott a Memento (2004) című lemeze, mely a holocaust áldozatainak állít emléket, az Apák könyve (2005), ami Vámos Miklós hasonló című könyvének zenei változata, a Faludy versek megzenésítései (2006) és az Ötvenes kő (2006). Idén március 14-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.
Újpalotán már pénteken délután elkezdődött a hétvége, mivel a kerületrész lakossága a Fő téren és annak környékén ettől kezdve egészen vasárnap estiig múlathatta az időt.
Pénteken a Cassandra Táncstúdió műsorát követően Hajdu László polgármester nyitotta meg hivatalosan is az Újpalotai Napok idei rendezvénysorozatát. Gondolataiban felidézte, hogy jövőre már ez a lakótelep is a 40. születésnapját ünnepli.
-Ez a lakótelep a mi otthonunk. Ezt szeretjük, hiszen itt élünk. Visszaemlékszem, hogy 1972-ben, amikor ideköltöztem az Erdőkerülő utcába, az egyetlen busz a 24Y volt. Már nagy fejlődés volt, amikor elindult a 73-as busz. A faház-kocsma pedig az egyetlen ABC-nk volt, ahol sorba kellett állnunk a nagy hőségben a homokban, mert akkor még nem volt aszfaltos járda. Ilyen körülmények között is örültünk, mert otthont kaptunk.
Ez az a lakótelep, ahol nagyon sok nagy név is lakott velünk, akik közül manapság már többen világhírűek. Amikor létrejött az ÚSZIK, akkor itt világhírű művészek léptek fel.
Mára már a sok-sok ház mellett kinőttek a fák, egyre terebélyesebbek és komoly változás van. Sok új beruházás készült el: a Pólus Center, az AsiaCenter, az új posta. Kívánom, hogy ez a tér az elkövetkező napokban teljen meg emberekkel, és érezzék magukat jól!- mondta Hajdu László.
Az ünnepi megnyitót követően a polgármester és Gyurcsánszky János alpolgármester csapolta a sört a sörsátorban, miközben a színpadon a 180 Km zenekar hangolt. Néhány perccel később pedig a koncert elkezdődött.
Nagy ováció fogadta Deák Bill Gyulát és a Deák Bill Blues Bandet, akik szinte otthoniakként kezelték a lakosságot. Talán, nem véletlenül, hiszen Deák Bill Gyula maga is közel öt éven át Újpalotán élt. A koncerten felcsendültek a jól ismert korábbi melódiák mellet Deák Bill új lemezének, a születésnapjára megjelent Hatvan csapás című albumnak a dalai is. A siker leírhatatlan volt. Tombolt a közönség!
Szombaton délelőtt egyrészt a Civil Nap várta az érdeklődőket, melynek keretében a HAKME zenekara mellett Páva János és zenekara muzsikált, valamint felléptek a Palota Sclerózis Multiplex Egyesület tagjai. Ezen a délelőttön került sor a főzőversenyre, melyen az első helyezett a XV. kerületi Nyugdíjasok Egyesülete lett, melyek tagjai csülkös-káposztás babot főztek. A második helyezett Micimackó Óvoda és Természet Alapítvány csapata és a harmadik helyezést elért Sclerozis Multiplex Egyesület tagjai is finom ételeket készítettek bográcsukban. Így készült el a tárkonyos pulykaragu és a pusztapörkölt. A játszóház keretében rajzolni és kézműveskedni lehetett, illetve az egyik sátorban kutyatotóval és macskatotóval várta a fiatalokat és idősebbeket- ám leginkább az állatokat szeretőket REX Kutyaotthon Alapítvány-Állatsziget részvételével az állatsimogató Közben a színpadon a Szilas Néptáncegyüttes műsorát lehetett megtekinteni. A gyerekeket a Kalamajka Bábszínház: Vitéz János című előadása szórakoztatta, illetve ezt követően a csodálatos hangú és tehetséges vak fiatalember Tomy Wonder lépett színpadra, aki slágereket adott elő. A tombolasorsolást követően a The Lumens együttes koncertje, majd a Madison Rock and Roll Showband talpalávalója várt mindenkit. Még az eső sem riasztotta el a vendégeket, akik esernyővel a kezükben illetve a különböző sátrakban ropták a táncot.
Az Újpalotai Napok zárónapján délelőtt a játszóház és az állatsimogató mellett a Szulimánia Színtársulat: Porkoláb Anna elrablása c. mesejátékát mutatta be. A színpadon ezután a karatésok különböző fogásokat mutattak be, illetve a Pesti Musical Stúdió, valamint Ihos József humorista lépett fel. Ezen az estén sem maradtak helyben a lábak- hamarosan táncra perdült Újpalota lakossága, mivel az Extazis koncerten valódi pörgős, dallamos rockzene csendült fel sok-sok slágergyanús nótával, az országos ismertség kapujában álló egri csapattól, akik immáron második éve a Republic együttes előzenekaraként is a deszkákra lépnek számos hazai és külföldi színpadon. Az est fénypontja pedig a Piramix koncertje volt, akik igazi Piramis hangulatot varázsoltak sok-sok ismert nótával. Igazi ünnep volt Csokival, Vörös Gáborral, Boros Péterrel és a két Piramis taggal: Závodi Jánossal és Gallai Péterrel.
Az est és egyben az Újpalotai Napok rendezvénysorozat tűzijátékkal ért véget.