Menu

Újpalotai Napok

2003.07.09.

Sem az időjárásra, sem a program gazdagságára nem lehetett panasz a hagyományos Újpalotai Napokon. A június 10-ei keddi nyitókoncerttől a 15-ei záró tűzijátékig több ezren látogattak el a újpalotai eseményekre.

Az első, hangsúlyosan az újpalotaiaknak rendezett programsorozatra, az Újpalotai Napokra 1978-ban került sor. A hatalmas új városrész addigra már jórészt benépesedett, számtalan helyről, sokféle szokással érkeztek ide az emberek. A lakások mellé megépültek az iskolák, boltok, a vendéglátó és szolgáltató helyek, de a művelődési lehetőségek, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló programok, néhány lelkes kezdeményezést kivéve azonban még hiányoztak.
Az úttörő szervezők, köztük Kelemen Árpád, az Újpalotai Szabadidő Központ jelenlegi vezetője elsődlegesen megfogalmazott célja az volt, hogy a véletlenszerűen újpalotai lakossá váló negyvenötezres tömegből valahogy közösséget formáljanak. Kisebb-nagyobb közösségeket kellett – és kell ma is, nap mint nap – teremteniük.
Az újpalotaiaknak legelőször az ismerkedés, a barátkozás lehetőségére kellett alkalmakat kínálni, az Újpalotai Napok ötlete is ennek a jegyében született. Eleinte háromévenként, majd a kilencvenes évek közepétől évente tartják meg ezt a ma már hagyományosnak mondható többnapos rendezvénysorozatot. Újpalota tavaszi-nyári ünnepe ez a néhány nap, amikor egy kicsit „felborul a rend”, a Fő téren vásári hangulattal, a közösségi házban komolyabb és vidámabb előadásokkal, de a városrész távolabbi pontjait is bevonva a legkülönbözőbb rendezvényekkel élnek ilyenkor valami mást, mint a hétköznapokon.
A 11. Újpalotai Napok megnyitó koncertje az Arany Alkony Idősek Otthonának szépen gondozott virágos parkjában volt hallható.
Hajdu László polgármester megnyitó beszédében mondta: szeretnénk remélni, hogy az itt élő idős emberek ma már nem csupán otthonlakóknak, hanem újpalotaiaknak tekintik magukat.
A fuvolákon és csellón játszó Ok-tett Lányok klasszikus, reneszánsz és dzsessz zeneszámokból összeállított kamarakoncertjének sikerével jól indult az ötnapos programsorozat.
Szerdán délelőtt az Aranyszamár Színház előadásában Mosonyi Alíz: Szekrénymesék című mesejátéka töltötte meg a közösségi ház színháztermét. A társulat régóta népszerű Újpalotán, nemcsak előadásaikkal, hanem színi stúdiójuk személyiségfejlesztő báb-színész foglalkozásaival is. Délután a Nyírpalota Társaság Tosics István szociológust és Jávor Benedek jogászt (Védgylet) látta vendégül a Társadalmi párbeszéd a lakható városról című fórumán.
Csütörtökön a Kontyfa utcai iskolában a szintén régóta népszerű Ír Estek állandó vendége, a Bran együttes tartott koncertet és gyermek táncházat. Este a közösségi házban a Fakutya Zenekarral moldvai táncház, énektanulás Halmos Katával és a csángókról szóló film megtekintése szerepelt a programban.
Pénteken délután ötkor a Fő téren Hajdu László polgármester verte csapra az első hordó sört és ezzel kezdetét vette a hétvégi mulatozás, sok zenével és tánccal. A Hangulat Trió teremtett vidám hangulatot a szabadtéri nosztalgia esten, egy újabb helyszínen, a Szilas park játszóterén pedig a Ládafia Bábszínház szórakoztatta a nagyérdeműt.
Szombaton délelőtt a Fő téren a Baby Gabi Music House tanítványai mutatkoztak be, az Aranyszamár Színház dramatikus játszóháza, a Long Tall Sonny & Charming Marty rhythm and blues koncertje, majd Lippai Andrea flamenco táncművész és a Latidos együttes szolgáltatták a műsort. Este ír koncertet adott a Bran együttes, végül a sokaság a Blackriders együttes zenéjére „ropta” az utcabálon.
Vasárnap délelőtt az Alfa Dance tánciskola mutatkozott be, délig Preszmayer Kata szabadtéri játékokat tanított a gyerekeknek. Délután a Viki Suli, majd a Dream Team táncbemutatói arattak sikert, 16 órától pedig a fantasztikus Bőrgyári Capriccio zenekar szórakoztatta a közönséget (blues- és latin zenével, a 60-as, 70-es évek slágereivel). Nagy Bandó András a sikerre való tekintettel csaknem megduplázta a műsoridejét, ezúttal a Black Domino együttes zenélt az utcabálozóknak. Tűzijáték zárta az Újpalotai Napok programját.
Az ünnepnapok után a Zsókavár utca 15. szám alatti Újpalotai Közösségi Házban folytatódnak a méltán népszerű Vasárnapi Teaház Koncertek, a galériában a kiállítások. Idén már bemutatkozott Döbröntei Zoltán, Varga Anett, Zajti Ferenc, Révész Ákos festőművészek és Neumann Ildikó, Sain Mátyás fotóművészek. Aztán az Aranyszamár Színház, a Családi Kézműves Játszóház, a kisgyermekes mamák Kanga Klubja sem tétlenkedik és lesznek továbbra is Ír Estek a Bran együttessel.