Menu

Újpalota Parkváros projekt vagy Park City projekt

2009.03.18.

A projekt nevét többször is megváltoztatta a befektető Manor Hungary Kft. és társa, a Conet Kft. Egy éve, március 19-én tartottunk Újpalota Parkváros néven egy nyilvános lakossági fórumot, melyen mintegy 80-an – és a Közösségi TV jóvoltából az érdeklődő nézők – megismerhették a részleteiben kidolgozott koncepciót.

Ezt már több lakossági fórum is megelőzte, éppen 1998-ban volt itt a Hartyán iskolában az első ilyen találkozó.

Tehát 2009. márciusában már 11 éve folyik a beruházók körüli alkudozás, tervezgetés, új és újabb ötletek ismertetése. Lényegében az eredeti, 1998-as elképzeléshez nem is hasonlítható az a projekt, amelyet ma talán már szeretne megépíteni a Manor Hungary és Conet Kft.

Közel 80 hektár területre terjed ki az új nevén Park City komplex befektetés, melyben a tervek szerint lakóparki és munkahelyi szerepek egyaránt megjelennek. Kisvárosias lakópark és elsősorban az informatika és számítástechnikai ipar mellé telepítő munkahelyteremtés együtt valósul meg. Ez a szaknyelven úgynevezett vegyes funkciós beruházás lehetővé teszi, hogy a területen komplex intézményi és infrastruktúra is megjelenjen, így például bölcsőde, óvoda, közösségi helyek, uszoda, sportpark, orvosi rendelő, gyógyszertár, vagy szabadidős rendezvényekre alkalmas létesítmény.

Jelentős zöldterület, 25-30 % (IZ) keretövezet (i) jelű övezet engedélyezését kezdeményezték a tervezők. Az eredetileg kért Kerületi Szabályozási Tervet időközben kérték módosítani, így új eljárás kezdődött. Az új KSZT tartalmilag és minőségileg is intenzívebb beépíthetőséget igényelt, ám ezt tavaly márciusban az újpalotai lakosság egyhangúlag támogatta. Ezek után a kerületi önkormányzat is zöld utat adott a módosításnak.

A Fővárosi Szabályozási Kerettervet érintő változtatás igényelte a fővárosi érdekekkel való – az eddigieknél nagyobb térségi kihatású építkezés részleteiben történő megegyezést.

A főváros a projektre forrást biztosítani nem tudott, így minden alapvető infrastruktúra a hatalmas beruházást megvalósító befektetők feladatává vált.

Jelentős szennyvízelvezető főgyűjtőcsatorna kiépítését írták elő. Ki kell szélesíteni a Szentmihályi és a Határ utat 2×2 sávosra a megnövekedő forgalom elvezetésére, továbbá a közösségi közlekedést a BKV-val megegyezve biztosítani kell.

A 80 hektáros területre hulló nagy mennyiségű csapadékvíz elvezetését – mivel a szennyvízhálózatba ez nem vezethető el – önálló csapadékvíz-kezelő rendszerrel kell megoldani.

Az új óvoda, bölcsőde megépítése és üzembe helyezése az első lakások átadását követően még nem ismert szakaszában az.építésének egy későbbi időszakában tud belépni, így a XV. kerület az átmeneti időszakra a gyerekek elhelyezésére az önkormányzat meglévő bölcsődéjének 20 férőhellyel, óvodájának 24 hellyel történő bővítését kérte. Ez minimális igény, de arra alkalmas, hogy a gyermekek elhelyezésében kezdetben meglévő feszültséget enyhítse. Az iskola bővítésére nem lesz szükség, viszont felújítására igen, a 24+6 tantermes Hartyán közi iskola fogadná be a gyerekeket. Így a XV. kerület a projekt megvalósítóitól az iskola rekonstrukcióra 100 millió forintot, a bölcsőde és óvoda bővítésére 2 x 44 millió forintot, összesen 188 millió forintot kért.

A Fővárosi Önkormányzat beruházási igénye az említett infrastruktúrák kiépítésére – becsült adat – 3 milliárd forint. A teljes projekt a 80 hektáros területen meghaladja a 200 milliárd forintot. Az építési törvény időközi változása miatt a feleknek településrendezési szerződést kell kötni. Ez az eddigiekben vállalt fejlesztéseket foglalja össze, azzal hogy a megvalósulásokra a projekt készítőinek garanciát kell bemutatni.

A településrendezési szerződés megkötése (Manor Hungary, Conet Kft-k, Fővárosi Önkormányzat és a XV. ker. Önkormányzat között) nem történt meg, levelezések, ötletelések, obstrukciók, „nem így emlékszem”, „nem tudunk drága bankgaranciákat bemutatni”, „kérünk fizetésütemezési lehetőséget” stb., több mint egy éve zajlanak – nincs megállapodás, nem tudjuk a négyoldalú szerződést aláírni.

A XV. kerületi Önkormányzat vállalta a jelentős útépítéshez térítésmentes közreműködését. A településrendezési szerződésben előírt, Szentmihályi és a Határ út megépítésében a szakmai bonyolítást. A tervezést, a nyomvonal szélesítését érintő telkek felvásárlását, – ahol erdőövezet van – az erdőművelés alól való kivonási eljárást, ahol kisajátítási eljárás van, ott ennek a hatósági végig vitelét, az építési engedélyezési eljárás teljes bonyolítását, a közbeszerzési eljárás lefolytatását az építés kivitelezőjének kiválasztásában, a kivitelezés művezetését és az út telekké alakítását, az üzembe helyezést stb.

E feladatokra külön szerződést kötünk a Manor Hungary és Conet cégekkel, finanszírozás ütemezését e dokumentumban kell pontosítani. A felajánlást a projekt-gyorsítás érdekében tettük. Érdemben erről még nem tudtunk tárgyalást folytatni.

Összefoglalva, jelenleg a projekt-gazda levelezget, pontosítgat, olyan lassító lépeseket tesz, amely bizonytalanságokhoz vezetnek. Holott soron kívül kellene aláírni a településrendezési szerződést. Mindez azért fontos, mert így mehet a KSZT a XV. ker. Önkormányzat képviselő-testületi ülése elé, illetve ezt követően azonnal az FSZKT a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése elé. A két önkormányzati jogszabály megszületése után indulhat a projekt hatósági építési engedélyezési eljárásának a megindítása, a földhivatal telekké alakítási eljárások, a közbeszerzési eljárás, és a 11 éve várt kivitelezés nagy ütemben megindulhat. A XV. kerület akarja, szeretné és segíti a Park City projekt megvalósítását. Nem szeretnénk viszont a médián keresztül üzengetni. Az eltelt több mint egy évtized alatt a projektkészítő cég sokat tanult, a tervük a megvalósítás közelében van, mi partnereik szeretnénk a jövőben is lenni

Hajdu László
polgármester