Menu

Újpalota múltja köszönt vissza

2019.08.30.

Kiderült, mit rejt a lakótelep alapításakor, 50 éve elásott és most előkerült időkapszula.

Még augusztus elején, a Fő tér felújítása kezdetekor egy hermetikusan lezárt fémkazettára bukkantak a Répszolg munkatársai. Akkor sejteni lehetett, hogy a bokrok miatt már alig észrevehető beton fedlap alatt a lakótelep építésének kezdetekor elhelyezett időkapszulát találhatták meg.

Szinte már nem is emlékezett senki arra, hol lehetett ez a kapszula, pedig a korabeli filmhíradó is beszámolt róla, hogy 1969. március 17-én vagyis Újpalota alapításakor elhelyeztek egy fémkazettát iratokkal, emlékekkel. Ez volt Újpalota alapköve, amit a városrész alaprajza fedett le (ez mára már nincs meg).

Csütörtökön, az Együtt Újpalotáért Egyesület, valamint a Lokálpatrióták a XV. kerületért Egyesület szervezésében elindult Újpalota 50 éves beszélgetés-sorozat első alkalmán Németh Angéla polgármester közreműködésével kinyitották az időkapszulát.

A fémdoboz nem volt hermetikusan lezárva, így a gondosan, műanyagzacskókba csomagolt dokumentumokon némileg fogott az idő vasfoga. 50 évvel ezelőtti hivatalos papírok, így Újpalota tervrajza, korabeli újságok és akkori pénzek is előkerültek.

A fellelt kincseket némileg helyre kell állítani, és a jövőben méltó helyen kiállításra kerülhetnek.

Fotók: Subits-Tóth Gergő, Vargosz/XV Média