Menu

Újabb, több mint félmilliárdos egészségügyi fejlesztés történik a XV. kerületben

2020.02.18.

Miközben a CT-gép beszerzése már zajlik, az önkormányzat felújítja a Hősök útja 1. alatti orvosi rendelőt és fogászati centrumot hoz létre.

Megjelent hétfő este az a kormányhatározat, amely 630 millió forintos támogatást biztosít a XV. kerületnek az egészségügyi  alapellátás és a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére.

A kormány hétfői döntése összesen 10 milliárd forintot biztosít fővárosi egészségügyi fejlesztésekre – annak az 50 milliárd forintos keretnek a részeként, amelyről Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely állapodott meg a  kormánnyal a 2023-as atlétikai-világbajnokság megrendezése kapcsán.

A kormányhatározat rögzíti az egyes fővárosi kerületekbe jutó összegeket, ebből kiderül, hogy csak három budapesti városrész kapott 630 millió forintnál több forrást. A teljes kormányhatározat itt található meg (az egészségügyi fejlesztésekről szóló határozat a 27. oldalon olvasható), a képen a XV. kerületre vonatkozó sor látható a határozat mellékletéből.

„Az összegből önkormányzatunk a Hősök útja 1. alatti rendelőt újítja meg, valamint fogászati és szájsebészeti centrumot valósítunk meg” – jelentette ki Cserdiné Németh Angéla polgármester a kormányrendelet megjelenése kapcsán. A pontos célokat a kerületi lakosok bevonásával és az egészségügyi intézményekkel történő egyeztetés után határozzák meg.

A kormányhatározat szerint a 630 milliós támogatás 2020-ra szól, és az összeget 2021 közepéig lehet felhasználni.

Cserdiné Németh Angéla hozzátette, a választási ígéreteknek megfelelően már folyamatban van a CT-gép beszerzése, amely 2020 közepén állhat munkába. A CT-vásárlással az önkormányzat nemcsak egy több mint százmilliós eszköz vásárlását „tudja le”, hanem annak a személyi és anyagi feltételei is biztosítva lesznek, hogy az itt élők akár hétvégén is igénybe vehessék – ingyenesen – ezt a szolgáltatást.