Menu

Újabb szakmákkal bővül az ekho

2005.09.14.

Újabb szakmákkal bővül az ekhot választható foglalkozásúak köre. A magánszemélyekre vonatkozó új típusú adózásról szóló törvényt várhatóan az adócsomaggal együtt nyújtja be az Országgyűlés elé a kormány.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen elmondta: egyre nagyobb az érdeklődés az augusztus elsejétől bevezetett alkalmi munkavállalói könyvekre (kék és zöld könyv). Az eddigi felmérések szerint a könyveket határmenti megyékben váltották ki legtöbben, mintegy négyezren. Az említett megyékben (Hajdú, Szabolcs és Békés megye) jelentős volt azoknak a diákoknak a száma, akik ezt a fajta munkavállalási formát választották az idényre.
A kormány október elsejétől a korábbinál is jobban támogatja a fiatalok elhelyezkedését. A pályakezdőt alkalmazó munkáltatójának egy évig – 90 ezer forintos fizetésig – a korábbi 50 százalékos kedvezmény helyett az első évben a járulékoknak 15 százalékát, a következő évben pedig csupán 25 százalékát kell befizetnie.
A Startprogram bevezetése után minden pályakezdőn 18 ezer 600 forintot takaríthat meg havonta az első évben a munkaadója. Ez egy évben már 223 ezer forintot jelent.
Megváltozott munkaképességűek támogatása
A szakminiszter kiemelte: a kormány kiemelt feladatának tekinti a megváltozott munkaképességűek élethelyzetének rendezését és a munkavállalásuk elősegítését. A foglalkoztatásukra jelenleg nyújtható dotáció folyósításának gyakorlatát számos kritika érte a közelmúltban.
A kabinet által elfogadott új jogszabályok célja, hogy átlátható, szabályos foglalkoztatási helyzetet teremtve segítse az érintettek a munkapiacon. Az új támogatási rendszer három elemből áll.
Bértámogatás: amely a megváltozott munkaképességből adódó alacsonyabb termelékenység kompenzálására szolgál.
Költségkompenzációs támogatás: ennek szabályai alapján megtéríthetőek lesznek a célcsoporthoz tartozó munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó egyes költségek.
Rehabilitációs költségtámogatás: adotációban azok a közhasznú szervezetként működő közhasznú társaságok részesülhetnek, amelyek olyan emberek foglalkoztatására is kötelezettséget vállalnak, akiknek a nyílt munkaerőpiacon nincs reális esélyük. Ebben az esetben szinte minden olyan költség megtéríthető, amely a munkavégézésükhez szükséges.
Bővül az érintett munkavállalók köre
A támogatás jelenlegi kedvezményezettei azok a munkavállalók, akiknek munkaképessége legalább 40 százalékban csökkent. Az új szabályok alapján a foglalkoztatás támogatható abban az esetben is, ha a csökkenés mértéke nem éri el a 40 százalékot. Most csak a legalább 20 főnek munkát adó gazdálkodó szervezetek és a szociális foglalkoztatók igényelhetnek támogatást, de jövő év január elsejétől dotációban részesülhetnek az egyéni vállalkozók, a kis- és középvállalkozások, valamint a nonprofit szervezetek is.
Bővül az ekhos szakmák száma
Csizmár Gábor elmondta: már régóta folyik a szakmai egyeztetés az érintett szervezetekkel az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho). Az elmúlt napokban nem változott a rendszer felépítése, csupán néhány szakmával (segédszínész, segédrendező, díszlet- és jelmeztervező, valamint dramaturg) bővült az új adózási formát választható foglalkozásúak köre.
A korábbi tervezetekben szereplő 10 millió forint helyett évi 25 millió forintos jövedelemig választhatják a sajtó és a művészeti területek dolgozói az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást – hangsúlyozta a miniszter. Aki túllépi ezt a határt, annak a 25 millió forint feletti jövedelme után a már meglévő módon kell adóznia. Az, aki eddig az eva szerint adózott, szabadon átléphet jövő év január 1-jétől az ekhoba, mivel az erre vonatkozó törvényt a tervek szerint november 15-ig kihirdetik.
A magánszemélyekre vonatkozó új típusú adózásról szóló törvényt várhatóan az adócsomaggal együtt nyújtja be az Országgyűlés elé a kormány.
Az uniós források jelentős részét már lekötötték
A Humánerőforrás-fejlesztési operatív programra (Hefop) 2004-2006-ra szánt 191 milliárd forintos európai uniós támogatásból szerződéssel már 100 milliárdot lekötöttek, amiből hozzávetőleg 22 milliárd forintot fizettek ki.
Már zajlik az Állami Foglalkoztatási Szolgálat átszervezése, aminek eredményeképpen teljesen modern, az európai kultúrának megfelelő szolgáltatások lesznek már 2006-tól az ország 80 kirendeltségében. A jövőben az eddigi 173 kirendeltség mellett további 364 új iroda lesz. Forrás: Magyarorszag.hu