Menu

Újabb hat hitelprogram indul 2005-ben

2005.06.01.

A kormány jóváhagyta azt a középtávú, 2008-ig szóló stratégiai tervet is, amelynek alapján az MFB 700-800 milliárd forint összegű hitelforrással és mintegy 100 milliárd forintnyi tőkével támogatja a magyar gazdaság versenyképességének erősítését.

A kormány jóváhagyta azt a középtávú, 2008-ig szóló stratégiai tervet is, amelynek alapján az MFB 700-800 milliárd forint összegű hitelforrással és mintegy 100 milliárd forintnyi tőkével támogatja a magyar gazdaság versenyképességének erősítését.
Az MFB egyik legfontosabb célja a magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a kis- és középvállalkozói szektor gazdasági felzárkózásának pénzügyi lehetőségei megteremtése, valamint az infrasturktúrális hátrányok mértéklése. Az MFB lezárt hitelprogramjai mintegy 110 milliárd forint összegű kölcsönt tartalmaznak, amelyben mintegy 5300 ügyfélnek folyósítottak különböző összegű hitelforrásokat. Ebben a hitelprogramban szerepeltek egyebek között az agrárgazdálkodók számára folyósítható, a termelői infrastruktúra fejlesztését szolgáló, valamint az Európa Tervhez kapcsolódó agrárhitelprogram hitelei. A MFB-nek kilenc futó hitelprogramja van, amelyek jelenleg összesen 1878 benyújtott, 132 milliárd forint összigényű és 1752 jóváhagyott 105 milliárd forint összegű hitelkérelmet tartalmaznak. Jövőre újabb hat hitelprogram indul.

Középpontban a kkv-k

A fejlesztési tőkefinanszírozás keretében a kis- és középvállalkozások fejlesztésére 15,5 milliárd forintot fektettek be, és ezen területen 160 kérelmet fogadott el a bank. A Magyar Fejlesztési Bank csaknem tízféle hitelt, bankbiztosítékot és kockázati tőkebefektetési lehetőséget kínál, az egyéni vállalkozótól a mikro-, kis-, és nagyvállalkozókon keresztül a háziorvosokig. A kis- és középvállalkozói (kkv) beruházási hitelkonstrukció ? korábban a német Kreditanstalt für Wiederaufbau által refinanszírozott KVP program folytatása az MFB saját forrásaiból. A hitel elsősorban új termékek, szolgáltatások létrehozására, új technológiák bevezetésére, adaptálására, ipari szerkezetátalakítás gyorsítására, infrastruktúra fejlesztésére, valamint a privatizáció keretében a 25 százaléknál nagyobb üzletrész vásárlására vehető igénybe, 2006. december 31-ig. A kkv-knek a fejlesztés teljes költségéből minimálisan 20 százalék saját forrással kell rendelkezniük, a kezdő vállalkozásoknál és az átlagosnál magasabb kockázatú ügyfeleknél a saját forrás mértéke magasabb, minimum 30 százalék. Ezen felül a bank által meghatározott fedezetet is biztosítani kell. Az MFB döntően a középlejáratú, 4-6 éves hitelkihelyezéseket részesíti előnyben, de egyes hitelkonstrukciók esetén a futamidő 10-15 év is lehet, általában egyéves türelmi idővel. A nyújtandó hitel összege nem haladhatja meg a vállalkozás saját tőkéjének ötszörösét. A finanszírozható projekt nagysága nincs korlátozva, míg a finanszírozás aránya a projekt teljes bekerülési értékének legfeljebb 75 százaléka lehet. A hitel összege legfeljebb 500 millió forint, míg a kamat mértéke adósminősítéstől függően, maximum forinthitel esetében: BUBOR + 3 százalék, devizahitel esetében: LIBOR + 3 százalék.

Start Hitelprogram

A Start Hitelprogram fő célja a magánvállalkozások és a vállalkozásindítás ösztönzése. Az MFB Rt. ezen belül kiemelten támogatja a piac- és versenyképes termékek, szolgáltatások fejlesztését, a korszerű technológiai eljárások adaptálását, a beszállítói kapcsolatok erősítését, a munkahelyteremtés ösztönzését, az ipari parkokba betelepülő vállalkozások ösztönzését, a regionális fejlesztési programokban való rézvételt. A forgóeszköz finanszírozása esetén maximum a szükséges hitel 30 százalékáig, ám az igényelhető hitel nem haladhatja meg a fejlesztési ráfordítások 70 százalékát, maximális összege 127 823 euró (32 millió forint). A saját erő mértéke a fejlesztések 30 százaléka, melyből 20 százaléknyi részt lehet külső forrás. A törlesztést két év türelmi idő után kell megkezdeni. A hitel kamata változó, a mindenkori jegybanki alapkamata 75 százaléka, ehhez járul a bankok által felszámított kamatrés, amely a Start Hitelgarancia Alap vagy a Hitelgarancia Rt. által szavatolt hitelrész után 1 százalék, míg a nem szavatolt rész után maximum 2 százalék. A futamidő építkezéseknél legfeljebb 15 év, gépek, berendezések beruházásánál 10 év, induló árukészlet beszerzésénél 8 év.

Európa Terv Projektkiegészítő Hitelprogram

Az Európa Terv Projektkiegészítő Hitelprogram a Strukturális Alapok pályázataihoz hitelkonstrukció célja kiegészítő hitel nyújtása az Európai Unió Strukturális Alapjaiból származó fejlesztési források igénybevételének elősegítéséhez. A hitel 2006. december 31-ig vehető igénybe. A hitelt mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások, egyéni vállalkozók igényelhetik, beruházásaik hosszú lejáratú forrásokkal való finanszírozásához. Előnyben részesülnek az energiaracionalizálást eredményező technológiai, a kapacitáskihasználtságot javító, az információs-kommunikációs technológiai, a hozzáadott értéket növelő és termelési hatékonyságot javító, a közvetett és közvetlen termelési infrastruktúrára, a termékek feldolgozottsági szintjét növelő, a beszállítói kapcsolatok erősítését célzó, továbbá a munkahelyteremtést elősegítő fejlesztések.
A hitel a Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjai keretében meghirdetett pályázatok szerint kötelezően előírt saját forrás 50 százalékának, valamint a beruházás további, támogatáson felüli forrásigényének finanszírozására használható fel. Ugyanakkor más kölcsön kiváltására, további üzletrész, részvény vagy forgóeszköz megvásárlására nem használható fel. A hitelprogram keretösszege 2004-2006-ra 35 milliárd forint. Az igényelhető hitel összege az MFB Rt. közvetlen finanszírozása esetén 50-től 250 millió forintig, míg kereskedelmi bankok közreműködése esetén 5-től 250 millió forintig terjed. A hitel az előírt kötelező saját forrás 50 százaléka lehet, kamata legfeljebb 3 havi EURIBOR+ 4,5 százalék/év. A hitellejárat a projekt megtérülése alapján, maximum 15 év.

Regionális Infrastruktúra- és Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram

A Regionális Infrastruktúra- és Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramon belül a vállalkozások termelő infrastruktúra- és vállalkozás- valamint humán infrastruktúrafejlesztést valósíthatnak meg. (A hitelkérelmek benyújtási határideje ?Beruházás a 21. századi iskolába? célprogram kivételével, 2004. december 31.!) A fejlesztési forgóeszközhitel minimum 100 millió forint, míg maximuma nincs meghatározva. Az infrastrukturális beruházásoknál minimum 10 százalék, egyéb esetekben minimum 25 százalék önrészt kell biztosítani, míg fejlesztési forgóeszközhitelhez nem szükséges saját erő. A kamat forinthitel esetén 1 havi, 3 havi vagy 6 havi BUBOR+ legfeljebb 2,2 százalék/év, devizahitelnél pedig 1 havi, 3 havi vagy 6 havi EURIBOR + legfeljebb 1,85 százalék/év. A hitel futamideje beruházási hitelnél, infrastrukturális beruházásoknál maximum 20 év, egyéb esetekben maximum 15 év, a fejlesztési forgóeszközhitel esetén maximum 3 év. A törlesztést beruházási hitel esetében a szerződéskötéstől számítva maximum 2 év türelmi idő után kell megkezdeni.

Egészségügyi Fejlesztési és Beruházási Hitelprogram

A 15 milliárd forint keretösszegű Egészségügyi Fejlesztési és Beruházási Hitelprogram célja a humán-egészségügyi ellátást szolgáló beruházások finanszírozása és egészségügyi kis-, közép- és egyéni vállalkozások körében. A hitel felhasználható új és használt gépek, eszközök vásárlására, ingatlan felújítására, korszerűsítésére, vásárlására, építésére, bővítésére. A hitel összege, az MFB Rt. közvetlen finanszírozása esetén 50 millió forinttól 250 millió forintig, kereskedelmi bankok közreműködése esetén 5 millió forinttól 250 millió forinti terjed. A saját erő a beruházás nettó értékének legalább 15 százaléka, a futamidő legalább 4, legfeljebb 15 év, az üzleti tervhez igazodóan. A törlesztés ez esetben is 2 év türelmi idő után kezdődhet. A kamatmértéke a 3 havi EURIBOR + maximum 4 százalék/év.

ECONOVA
Hitelprogram

Az ECONOVA Hitelprogramot a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató, értékelhető üzleti tervvel rendelkező, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak ajánlja az MFB. A versenyképesség javítását, modernizációját vagy technológiafejlesztését célzó beruházásokhoz nyújtható hitel kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú, alacsony fedezeti elvárással, 250 millió forintig vehető igénybe telephely létesítésére, korszerűsítésére, bővítésére, tárgyi és immaterális eszközök beszerzésére. A hitel megkezdett beruházáshoz nem igényelhető. Ha a vállalkozás a hitelösszeg és egyéves kamatának 100 százalékát elérő biztosítékkel rendelkezik, a kamat 3 hónapos EURIBOR + legfeljebb évi 3,25 százalék. Ha a vállalkozás a hitelösszeg és az egyéves kamat 75 százalékát elérő biztosítékkel rendelkezik, a kamat 3 hónapos EURIBOR + legfeljebb évi 4 százalék. Az ECONOVA hitel futamideje legalább 4 év, legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel. A hitel összege maximum 250 millió forint, mely a teljes beruházás költségének 75 százaléka lehet. E hitel előnye, hogy az általános banki szabályok szerint elvárthoz képest kevesebb (minimum 75 százalék) fedezettel is hitelhez juthat a vállalkozó, s újonnan alakult vállalkozások is igénybe vehetik.

Tőkebefektetési program

Bár se nem hitel, se nem garanciavállalás, ám mindenképen a tőkeszegény vállalkozások helyzetén segíthet az MFB tőkeprogramja, amely főleg a kkv-k olyan befektetéseit ösztönzi, amelyek meggyorsítják a strukturális-, illetve településfelzárkóztatást. A cél a gazdálkodó szervezetek pozícióinak megerősítése az európai uniós csatlakozásra történő felkészülésben, továbbá a magyar vállalkozók regionális és európai uniós terjeszkedési lehetőségeinek megalapozása és kiszélesítése. A 2003. július 15-én indult tőkebefektetés program lényeges eleme, hogy az MFB olyan üzletileg racionális fejlesztési célok finanszírozásában vegyen részt, amelyek növekedésre képesek és pozitív jövedelmezőségi kilátásokkal rendelkeznek. előnyt élveznek a hozzáadott értéket, termelési hatékonyságot növelő, valamint a környezetvédelmi és a munkahelyteremtő beruházások. A fejlesztés közvetlen tőkeemeléssel történik, melynek mértéke vállalkozásonként 50 és 500 millió forint között van, időtartama legfeljebb 5 év. Az MFB tulajdonrésze nem haladhatja meg a vállalkozás megemelt jegyzett tőkéjének 49 százalékát. Az átlagosan elvárt hozam a tőkebefektetés idejére a KSH által hivatalosan közzétett infláció mértékét ? a befektetés jellegétől függően ? átlagosan 6 százalékkal meghaladó összeg.