Menu

Újabb fejlesztések a Budai II. Stadionban

2020.07.20.

Befejeződtek a szigetelési munkálatok  a  Budai II. alagsori helyiségeinél.

A Budai II. László Stadion alagsorában 2018 júliusában, a Magyar Súlyemelő Szövetség edzőtermének kialakításával szinkronban kezdődött meg a mosó-szárító helyiség, valamint a férfi- és női öltözők ­kivitelezése. A munkálatok alatt, 2018 augusztusában az alagsori helyiségek külső fala átázott, indokolttá vált a szigetelés mielőbbi elvégzése, melyre a fenntartó önkormányzat az állagmegóvás érdekében engedélyt adott.

Még az év októberében a helyi Gazdasági Működtetési Központ (GMK) megbízta az LH TERV Mérnöki Szolgáltató Kft.-t az alagsori falak utólagos szigetelésének és a csapadékvizek épülettől való távoltartásának megtervezésével. A tervek novemberre elkészültek, de a kivitelezésre kiírt első közbeszerzési eljárás 2018-ban meghiúsult, mivel a beérkezett ajánlat meghaladta a rendelkezésre álló keretösszeget. A 2019 elején indított újabb közbeszerzési eljárás ugyan sikeres volt, de a kerületnek nem volt elfogadott költségvetése, ezért nem lehetett a pályázat nyertesével szerződést kötni – tájékoztatta lapunkat Mona Péter, a GMK műszaki igazgatója.

A tervek alapján 2020 februárjában a GMK szerződést kötött a Palota Art-Ép 013 Kft.-vel a szigetelési munkák elvégzésére. A kivitelezés szakszerűségének felügyeletére műszaki ellen­őrt bíztak meg.

Az építkezés során az épület alagsorral rendelkező szárnyánál körben a meglévő járdát elbontották, a határoló falak alsó szigetelése alatt 20 centiméteres mélységig munkaárok készült a szigetelés elkészítéséhez szükséges szélességben. Az eredeti szigetelést védő fal elbontását követően a meglévő függőleges falszigetelést levésték. A vízszintes falszigetelések a falak alatt és a körbemenő vasbeton koszorúk alatt a fal síkjáig történt visszavésés mellett megmaradtak. A falfelület megtisztítása után az új szigetelés fogadására lábazati cementvakolattal egyenletes, sima felület készítettek – avatott be a munka részleteibe a műszaki igazgató.

Az újonnan kialakított falszigetelés 2 réteg 4 mm vastag modifikált bitumenes, üvegszövet betétes, hegeszthető szigetelőlemez. A függőleges falszigetelést 20 centiméterrel a vízszintes falszigetelés síkja alá vezették le. A függőleges falszigetelés mechanikai sérülések elleni védelme és az épület hőszigetelési paraméterei­nek javítása érdekében 5 centiméter vastag Austrotherm hőszigetelő táblákat helyeztek be.

Az épület két hosszoldalán épített új járdába teljes hosszban horganyzott acélráccsal fedett folyókát építettek, melyből a csapadékvizet PVC-csövekből kialakított csatorna vezeti a futballpálya felőli oldalon egy újonnan kialakított, földdel takart szikkasztóba, a főbejárat felőli oldalon a közeli csatornaaknákba. A futballpálya felőli oldalon a járda mellett szegély készült, mely megakadályozza a futópálya salakjának bemosódását a járdára.

Mint megtudtuk, a kivitelezés során szükség volt pótmunka megrendelésére, ugyanis kiderült, hogy az épület sportpálya felőli oldalán a fal és annak alapozása nincs egy síkban, a betonalapot egykor zsaluzás nélkül, az alapárok kibetonozásával készítették. Ennek következtében körülbelül 25 méter hosszban az alap oldalfelülete egyenetlen volt. Szigetelést ilyen felületre nem lehetett készíteni. Ezért a kiálló betonalap teljes hosszában az egyenetlenségeket megszüntető, mintegy 40 centi széles és 40 centiméter magas peremet alakítottunk ki, amelyre a szigetelés megbízhatóan rávezethető és rögzíthető – mondta el Mona Péter.

A szigetelési és ahhoz kapcsolódó kivitelezési munkák a szerződés szerinti határidőre, 2020. május 26-ára elkészültek, a műszaki átadás-átvétel megtörtént.

A kivitelezés bruttó költsége 19 millió 406 ezer forint, mellyel a helyiségek komfortnövelése mellett egyúttal statikai szempontból biztosítottá vált az épület jövőbeni felújításának sikeressége.

 

Forrás: ÉLETKépek 
Fotó: XV Media/ Vargosz