Menu

Új testvérvárosa lehet a kerületnek
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.05.31.

Május 24-27. között négynapos látogatáson járt a XV. kerületben Bukarest I. kerületének négyfős küldöttsége, akikkel közös sajtótájékoztatón számolt be a két kerület vezetősége a tárgyalásokról.

Az összejövetelen kerületünk részéről Hajdu László polgármester mellett több önkormányzati képviselő is jelen volt (Tóth Imre, Mihályi Zoltán, Rezács Istvánné, Marsovszky Györgyné, dr. Hetyei László, Németh Angéla), míg a román küldöttsége tagja volt Andrei Chiliman Bukarest I. kerületének polgármestere, Ioana Custescu liberális képviselő, a SZDP részéről Nicolae Pupaza, valamint Daniel Budurelcu, a polgármesteri hivatal osztályvezetője.
A küldöttség látogatásának célja volt, hogy megismerve a kerületet lehetőség nyíljon a két kerület közötti együttműködésre. A bukaresti kerületről érdemes annyit tudni, hogy a legdinamikusabban fejlődő városrész (228 km2 területen), ahol a főváros egyharmada (235 ezer lakos) él, s 14 ezer vállalkozás működik, illetve ezen a helyen találhatóak Bukarest legnagyobb cégeinek központjai. A román küldöttséget vezető Andrei Chiliman polgármester vezette, aki nyolc éven keresztül országgyűlési képviselő volt, illetve négy évig a román parlament alelnöki tisztségét is betöltötte elmondta, hogy a kerület költségvetése a 2004. évi 100 millió euróról két év alatt 160 millió euróra növekedett. S bár a leggazdagabb emberek élnek a kerületükben, de nem feledkeznek meg a szintén itt lakó közel hétezer szegény sorsú emberről sem.
-A városrész sajátosságai közé tartozik, hogy egyetlen olyan kerület a román fővárosban, mely önálló erdővel rendelkezik. Ez a zöld terület egész Bukarest ?tüdeje?- mondta.
Hajdu László tájékoztatójában elmondta, hogy a bukaresti kerülettel a kapcsolatfelvétel Hodicska Tibor főkonzulnak köszönhető, aki történetesen a XV. kerület lakója.
-A főkonzul személyesen is elkísérte a vendégeket, és a három nap alatt a tolmács szerepét is betöltötte. Miután a vendégeinknek bemutattuk a kerületünket, a polgármesteri hivatalunk működését, találkoztunk néhány fővárosi vezetővel, szóban megállapodtunk a partneri kapcsolat lehetőségeiről. Mielőtt a konkrétumokról is megállapodnánk, mi is szeretnénk ellátogatni a román fővárosba. Erre valószínűleg a közeljövőben sor kerülhet. Amennyiben a mi tapasztalataink is kedvezőek lesznek, akkor az együttműködés aláírására még Románia 2007. január 1-én tervezett európai uniós tagságának kezdete előtt sor kerülhet- mondta végezetül Hajdu László polgármester.
A delegáció tagjai az itt töltött napok során megtekintette a kerület néhány intézményét (Polgármesteri Hivatal, Csokonai Művelődési Ház, Pólus Center, AsiaCenter, Budai II. László Stadion), voltak budapesti városnézésen és színházban, ellátogattak a Parlament, a Fővárosi Önkormányzat épületébe is.

Képes beszámoló