Menu

Új testület, régi hangvétel

2019.11.08.

Bizottsági tagokat, a tanácsnokokat, valamint a felügyelőbizottságok tagjait választotta meg második ülésén az egyelőre csak húszfős, új képviselő-testület szerdán. Az ülésen kiderült, a Fidesz-KDNP-frakció csak létszámában fogyatkozott meg, a romboló stílus megmaradt az előző ciklusból.

Az október 29-i ünnepélyes hangulatú alakuló ülés után újra összeült a választások után felállt új XV. kerületi képviselő-testület Cserdiné Németh Angéla polgármester vezetésével. A szerdai rendkívüli ülés napirendjén személyi jellegű kérdések szerepeltek.

A testület egyelőre csak húsz fővel dolgozik: az első ülésen dr. Pintér Gábor, a Fidesz korábbi frakcióvezetője és a választáson vesztes polgármester-jelöltje lemondott mandátumáról. Pintér Gábor a Fővárosi Közgyűlés tagjaként folytatja politikai tevékenységét, a Fidesz még nem nevezte meg új képviselőjét a kompenzációs listáról.

Heccelés, érdemi javaslatok nélkül

Az alakuló ülés ünnepi hangulata után nagyon gyorsan visszatért a testületbe előző ciklus veszekedős stílusa. Lehoczki Ádám, a Fidesz új frakcióvezetője ugyanabban a hangnemben folytatta tevékenységét, ahogy a költségvetés egyéves gáncsolását végigvitte párttársaival: folyamatosan Cserdiné Németh Angéla polgármestert és a Mindenki a Tizenötödikért frakciót támadta, érdemi javaslatokkal, módosító indítványokkal azonban nem élt. Kezdésként előbb az összefogás momentumos képviselőit heccelte, majd az első ülésen megszavazott tiszteletdíj-emelés mértékét kifogásolta.

A Mindenki a Tizenötödikért frakció tagjai arra hívták fel a figyelmet, hogy az emelés a törvényes keretek között, az államtitkári fizetésekhez kötött mértékben történhetett meg, és lekövette a hazai fizetések ötéves alakulását. Lehoczki Ádám többszöri kérdésre sem árulta el, hogy ő és frakciója tagjai felajánlották-e valamilyen nemes célra az általuk túlzónak vélt emelés összegét.

Egy külsős tagság érdekelte a Fideszt

Hosszas vita, veszekedés után következhetett csak az immár új struktúrában működő bizottságok vezetőinek, illetve tagjainak a megválasztása. Érdemi javaslatok helyett ebben az esetben is fideszes aggályok vették el a valódi párbeszéd esélyét.

Mint ismert, az első ülés döntésének megfelelően a jövőben a Pénzügyi Bizottság, a Kerületfejlesztési Bizottság, a Kulturális Bizottság, a Népjóléti Bizottság, a Jogi Bizottság és a Budapest Bizottság keretében zajlik a döntések előkészítése.

A megválasztott bizottsági elnökök:

Pénzügyi Bizottság: Bodó Miklós (Mindenki a Tizenötödikért)

Kerületfejlesztési Bizottság: Szilvágyi László (Mindenki a Tizenötödikért)

Kulturális Bizottság: Legárd Krisztián (Mindenki a Tizenötödikért)

Népjóléti Bizottság: Király Csaba (Mindenki a Tizenötödikért)

Jogi Bizottság: Deschelák Károly (Mindenki a Tizenötödikért)

Budapest Bizottság: Bihal Dávid (Mindenki a Tizenötödikért)

A Fidesz-KDNP-frakció fő problémája a bizottsági helyekkel kapcsolatban Mihály Gergő külsős bizottsági tagsági jelölése volt. A kormánypárti politikusok azt kifogásolták, hogy a jelölt Cserdiné Németh Angéla fia, és emiatt családi vállalkozást, és más ármánykodást emlegettek. Dr. Matlák Gábor alpolgármester világossá tette, a szociális munkás szakon egyetemista Mihály Gergő saját jogán közéleti szereplője a XV. kerületnek, hiszen évekig vezette a XV. Kerületi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot (GYIÖK), amelynek éléről éppen édesanyja polgármesterré választásakor mondott le. Cserdiné Németh Angéla polgármester nem ment bele az adok-kapokba, annyit jelentett ki, hogy valóban a fiáról van szó, és „nem fogok a XV. kerületből sem elköltözni, mert itt lettem polgármester.”

Kiemelten kezelt közrendvédelem és budapesti kapcsolatok

Az alakuló ülésen döntöttek a tanácsnoki rendszer létrehozásáról is, most pedig két képviselőt meg is választottak ezekre a posztokra. A tanácsnokok egy-egy a kerület élete, fejlődése szempontjából fontos területért fognak felelni. Megválaszthatóak határozott időre egy meghatározott feladat elvégzésére, vagy éppen határozatlan időre egyes feladatkörök önkormányzati ellátásának figyelemmel kísérésére, tevékenységükért külön díjazást nem kapnak.

Cserdiné Németh Angéla polgármester javaslatára Vékás Sándort (Mindenki a Tizenötödikért, 9. választókerület) közrendvédelmi tanácsnoknak, Deschelák Károlyt (Mindenki a Tizenötödikért, 4. választókerület) kerületek közötti egyeztetésért felelős tanácsnoknak választotta meg a testület. A tanácsnokoknak tevékenységükről minden év szeptemberében írásbeli beszámolót kell benyújtaniuk a Képviselő-testületnek.

A testület megválasztotta az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottsági tagjait is. Ez érinti a Csapi-15 Kft., a Palota-15 Nonprofit Kft., a Palota-Holding Zrt., a Répszolg Nonprofit Kft., valamint az XV Média Nonprofit Kft. működését is.

Fotók: Vajda József