Menu

Új szakember a katasztrófavédőknél

2013.02.06.

Alig több mint egy éve fogadták el az új katasztrófavédelmi törvényt, melynek értelmében a korábbi polgári védelmet összevonták a tűzoltóságokkal, és április 1-jétől már új struktúrában működik a terület. Azokban a kerületekben, melyekben volt tűzoltólaktanya, katasztrófavédelmi előadói beosztást hoztak létre, ahol pedig nem, ott katasztrófavédelmi irodát nyitottak.

Idén január 1-jétől azonban megszűntek a Polgármesteri Hivatalokban működő
Kerületi katasztrófavédelmi irodák, és a szakmai munkát a tűzoltóparancsnokságokra bizták. Mivel a XV. kerület a IV. kerületi Hivatásos
Tűzoltóparancsnoksághoz tartozik, a katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatokat is az újpesti parancsnokság látja el. A kerületben a katasztrófavédelmi ügyeket pedig Herczeg Zsolt kapta meg január 1-jétől.
– A munkakörunk elnevezése is megváltozott – mondta a XV. kerületben most
debütáló szakember – a jövőben ugyanis katasztrófavédelmi megbizottnak hivnak bennünket. Kettős feladatunk van, egyrészt szakmailag együttműködünk az önkormányzat közbiztonsági referensével, másrészt az újjáalakult helyi védelmi bizottság munkáját is támogatjuk. A bizottság iranyitása a polgármesterektől a helyi járási kormányhivatalok vezetőinek a hatáskörébe került át.
Herczeg Zsolt a rendszerváltás óta dolgozott közalkalmazottként a Belügyminisztériumban. A minisztériumban utoljára a Védelmi Igazgatási
Főosztályon kiemelt főeladóként tevékenykedett, ezt követően a munkakört az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz tették át, majd a tavalyi átszervezések nyomán a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz került a szakember. Tavasszal a XXIII. kerületi Katasztrófavédelmi Iroda vezetőjévé nevezték ki, idén januártól pedig XV. kerületi katasztrófavédelmi megbizottként tevékenykedik.
– Jól ismerem a kerületet, mert a szomszédos Mátyásföldön lakom. A területi sajátosságokat, az intézményeket azonban most térképezem fel, amihez sok segitséget kapok kollegáimtól es Szente László közbiztonsági referenstől.