Menu

Új mentőállomás épülhet

2009.07.01.

Néhány nappal ezelőtt Hajdu László polgármester és Dr. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az önkormányzat Kossuth termében ünnepélyes keretek között írta alá azt a szerződést, mely szerint a kerületi önkormányzat az Országos Mentőszolgálat számára térítésmentesen ajánlotta fel, hogy mentőállomás építése céljából használatába adja a Bethlen Gábor utca 145. szám alatt található ingatlanát.

A kiemelten közhasznú ingatlant- a kerületben ma is működő mentőállomás itt maradásának elősegítésére- adta oda az önkormányzat.
Mentőállomás jelenleg is működik a kerületben, még pedig 1945 óta, amely a kerület mentőellátásáért felelős, de ezen kívül riasztható még a IV., XIII., XIV., XVI. kerület valamint az M+ autópályán és a 2-es gyorsforgalmi utakon történt balesetekhez is. A mentőállomás a XV.kerületben élő mintegy 82 ezer lakos biztonságos és hatékony mentőellátását végzi. Tavaly a Mentő utcai mentőállomás 6614 mentési- ebből lakáshívás: 3282- és 1684 mentőszállítási – ebből intézmények közötti, őrzött szállítás: 843 – feladatot látott el, ezért is fontos, hogy a kerületi önkormányzat telekfelajánlásának köszönhetően az új mentőállomás felépítésével korszerű, a XXI. századi követelményeknek megfelelő mentőállomás épülhet a jövőben.
Amint az ünnepélyes használatba adási okirat-aláírás során dr. Göndöcs Zsigmond elmondta: 6-7 éve gondolkodtak már azon, hogy hova lehetne költöztetni a mentőállomást.
-A XV. kerületi Önkormányzat mindig kész volt arra, hogy segítsen. Végül ez a megoldás adódott. A szerződés alapján, amint az építkezéshez forráshoz tudunk jutni, onnantól számítva 2 éven belül mentőállomást építünk a Bethlen Gábor utcai telken.
Hajdu László mindehhez hozzátette, hogy az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott telek 1200 nm.
-Mindig előnyt jelentett, hogy itt a kerületben volt a mentőállomás. Ám ez a jelenlét fővárosi és országos szempontból is fontos, hiszen az M0, az M2/a, az M3 mind olyan út, amely közel van, így a mentés is gyorsan történhet innen a kerületből. Ez a leendő beruházás így mind erkölcsi, mind szolgáltatási szempontból jelentős.