Menu

Új lehetőség a kábeltelevíziós és internetes szolgáltatás területén

2004.07.22.

Budapesten már kétszáz lakásban működik az a szolgáltatás, mely alapján fényvezető segítségével jut el a kábeltelevíziós és Internetes jel az előfizetők televíziós készülékeihez, illetve számítógépeihez – hangzott el az EMKTV Kft. sajtótájékoztatóján MUOSZ Mikszáth termében.

Nagypál Endre, az EMKTV Kft. ügyvezető igazgatója a tájékoztatót követően a cikk írójának a részletekről.
-Korábban a kábeltelevíziós szolgáltatók által nyújtott Internet szolgáltatás üzembiztossága ki volt téve a kábeltelevízió üzembiztosságának, s ebben számtalan olyan elem volt, ami meghibásodhat. Az új módszer lényege, hogy külön- külön nyújtjuk a kábeltévés szolgáltatást és az Internetes szolgáltatást az előfizetők számára. Az új rendszerben azonban nem feltétele az egyik a másiknak, vagyis külön-külön is igénybe vehető, illetve együtt is. Akik ezt választották, azok mind elégedettek.
-Ha valaki nem egy új lakóparkba költözik, hanem egy egyszerű lakótelepi lakásban vagy egy kertes házban él, neki van-e arra lehetősége, hogy mindezt igénybe vegye?
-Jelenleg Budapesten 55 ezer lakásban hagyományos hibrid-fire koax kábelhálózat segítségével nyújtjuk a kábeltelevíziós és az Internet szolgáltatást. De már vizsgáljuk, hogy a hálózatunkban mikor és hogyan tudjuk mindezt átalakítani. Teljesen egyértelmű, hogy mivel a hibrid-fire koax kábelhálózat kialakítását is nemrégiben fejeztük be, néhány évig még ennek a kialakítására az amortizációs folyamatból eredően várni kell. De figyelembe kell venni azt is, hogy ezzel az új szolgáltatással bárhol meg tudunk jelenni. Tehát nem szükséges feltételezni, hogy csak a saját hálózatunkon tudunk megjelenni. Több mint száz kilométeres optikai kábelünk van már, ami kiépítésre került és ennek a 60%-a olyan területen megy át, ahol nem is szolgáltatunk. Tehát ennek a technológiának az alkalmazásából megteremtődik egy verseny kialakulásának a lehetősége is, hogy adott esetben olyan területen, ahol mi nem nyújtunk kábeltelevíziós és Internetes szolgáltatást, megjelenhessünk.
-Természetesen egy igény esetén meg kell vizsgálnunk a kiépítést, hiszen elég drágának tűnik, de reméljük, hogy ha egy épületbe a szolgáltatással bementünk, akkor másoknak is lesz rá igénye. A költségelemzés folyamán a tájékoztatón is mondtam, hogy egy 10%-os penetráció esetén már számunkra mindez nemcsak beruházást jelent, hanem meg is térülhet.
-Ez lehetővé teszi, hogy az eddigieknél sokkal több televízió csatorna közül választhassanak a tv nézők, illetve az Internetezők a jelenlegi átlagos sávszélesség háromszorosát, négyszeresét vegyék igénybe azonos áron. Ez az Internet sávszélesség a közeljövőben azt is lehetővé teszi, hogy akár a nagyfelbontású televíziós műsorokat is az Internet segítségével lehessen eljuttatni a lakásokba.