Menu

Új kulturális teret avatott a főváros

2021.05.28.

A Városháza udvara megnyílik a városlakók előtt is: ezen a nyáron is kulturális programok kapnak helyet itt. A héten a Friss Hús Budapest Filmfesztivál filmjeinek vetítésével megkezdődött az idei Városházi Esték program.

Karácsony Gergely az esemény megnyitóján elmondta: mindig lelkiismeretfurdalása volt, hogy ezt a gyönyörű udvart csak a városházi dolgozók használhatják. „A járvány egyik hatása az volt, hogy újra felfedeztük a szabadtéri tereket, mi is újra felfedeztük ezt az udvart, és most megnyitjuk a budapestiek előtt” – mondta el a főpolgármester. 2021 nyarán a Városházi Estek keretében több kulturális program helyszíne lesz a Városháza díszudvara, filmvetítések, jazzkoncertek és színielőadások váltják egymást a színpadon.

Egy berlini filmfesztiválhoz köthető élményét idézte fel Deák Dániel a Friss Hús Budapest Filmfesztivál alapító-igazgatója, aki azzal szembesült, hogy a német filmfesztivál lényege nem a vörös szőnyeg, hanem az, hogy a városlakók életének szerves része a Berlinale és az ott vetített filmek. A Friss Hús 2013-as alapítása óta ilyen városi fesztivál akar lenni, ezért is nagy jó lehetőség, hogy a Városháza udvarán tarthatnak szabadtéri vetítéseket.

A Budapest Film igazgatója, Liszka Tamás szerint egészen álomszerű élmény a Városháza udvarán filmezni, fájdalmasan hosszú időszak után újra lehet filmet nézni, és újra lehet fesztiválra is járni. „Ha valaki nekem azt mondja másfél évvel ezelőtt, hogy nyolc hónapon át egy kocka filmet nem lehet majd moziban nézni, de aztán a Városháza udvarán avatunk új mozit – nem hiszem, hogy elhittem volna.” A Budapest Film új kezdeményezése, a Budapest Kertmozi keretében a főváros számos pontján tartanak kertmozis vetítéseket, ahol gyakran nyílt színi taps zárja az estét.

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes is hangsúlyozta: a főváros erején felül szeretne tenni azért, hogy a kultúra mindenkié legyen. A Városháza díszudvarán avatott kulturális helyszín is ennek az egyik lépése, ahogyan az is, hogy a Budapest az Ifjú Tehetségekért díjat idén a Friss Hús 30 éven aluli filmrendezője kaphatja meg. „Ahogy a jövőnkre is büszkék lehetünk, úgy a múltunkra is büszkék vagyunk: Budapest 2023-ban ünnepli 150. születésnapját, 1873-ban egyesült Pest, Buda és Óbuda. A Fővárosi Önkormányzat megkezdte a munkát a Budapest150-en emlékéven, és bízunk benne, hogy ez a Városházi udvar is egy központi helyszíne lehet majd a rendezvényeknek” – vázolta a főváros jövőbeli terveit a főpolgármester-helyettes.

A Városházi Estek a Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál vetítéseivel folyatódik május 27. és június 2. között, június 5-én pedig a Szabadtér Színház szervezésében a CISZ Gypsy Soloist kamarazenekar lép fel, az estén magyar szerzők műveit, illetve magyar tematikájú zeneműveket adnak elő. Az ingyenes előadás egyben a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének koncertsorozatához csatlakozik, melyben azt ünneplik, hogy végre lehet előadásokat tartani.

(Cs.B.)