Menu

Új helyre költözött a családsegítő

2003.04.05.

Az Újpalotai Családsegítő Szolgálat és az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) számára az önkormányzati beruházásból felújított, tágas Árendás köz 4-6. szám alatti épületet március 11-én Hajdu László polgármester és Ozsgyány Éva, az Egyesített Szociális Intézmények igazgatója ünnepélyesen átadta. A költözésről és az azzal járó változásokról Gráczer Irmát, a családsegítő szolgálat vezetőjét kérdeztük.

– Az Újpalotai Családsegítő Szolgálat korábban két helyen, a Kontyfa és az Erdőkerülő utcákban működött. Az előbbiben, egy fából készült kicsi épületben a kollégáim nehezen tudták kialakítani a munkájukhoz szükséges körülményeket, míg az utóbbi épület a problémákkal küszködő családok számának megnövekedése miatt túlságosan szűknek bizonyult.. Az Árendás közben nemcsak egy szép és nyugodt környezetbe kerültünk, hanem itt már lehetőségünk lesz néhány régi tervünk megvalósítására: tavasszal több új klub is elindul, ahol a családok már nemcsak velünk, hanem egymással is kapcsolatba kerülhetnek.
Gráczer Irma elmondta, hogy a változás érinti majd a szolgálat működését: a családgondozói csoport és a Háztartási Adósságkezelési Tanácsadó (HAT) ezentúl az Árendás közi új épületben található majd meg. A Speciális Étkezde és a Nappali Melegedő továbbra is a Kontyfa utca 3. szám alatt működik, és február 15-től ideköltözött a Tartós Munkanélkülieket Segítő Szolgálat (TAMUSZ), valamint a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI) is.
Az Árendás közi volt bölcsőde és óvoda épület egyik részét a szintén nehéz körülmények között működő ÉNO foglalja el. Az átadási ünnepségen elhangzott hogy a jelenleg 25 fővel működő intézmény létszámát a tágasabb környezet eredményeképpen az önkormányzat 30, majd később 35 főre szeretné emelni.
– S hogy miért volt szükség a költözésre? Az előbb már említett szűkös körülmények mindenképpen változtatást igényeltek ráadásul a Szociális Törvény módosítása 2003. január 1-től olyan feladatok teljesítését is előírja a számunkra, amelynek a 2008-ig történő teljesítését – például szociális munka – a korábbi körülményeink között nem kezdhettük volna meg.
Az Újpalotai Családsegítő Szolgálat 1987-ben mindössze öt fővel alakult meg. Az azt követő 15 évben aztán egy új intézménytípus jött létre, amely ma már tudatosan – és 30 szakember közreműködésével – foglalkozik a kerületi családok és egyedül élő emberek problémájával. A családsegítőben például a szociális munkások a lelki vagy anyagi problémákkal küzdő, valamint a bármilyen segítségre szoruló családokkal foglalkoznak. Ehhez ma már jogászt, mentálhigiénikus szakembert és pszichológust is foglalkoztatnak.
– Fontos területe a munkánknak, hogy a velünk kapcsolatba került családokban felnövekvő gyerekekkel külön is foglalkozzunk. A családgondozói tevékenységünk során ugyanis tapasztaljuk, hogy sok a kerületben az egyszülős család, amelyek életében a leggyakoribb problémák – a tartós munkanélküliség, alacsony szakképzettség, adóság és egyéb konfliktusok – halmozottan jelentkeznek. S hogy miért jó a fiatalok számára, ha elfogadják a családsegítő által nyújtott segítő kezet? Nos, a foglalkozásainkon számtalanszor beigazolódott már, hogy, ha egy fiatal szembesül azzal, hogy az ő problémája nem egyedüli jelenség, akkor számára ez a tudat már önmagában is kedvező változásokat hozhat. Ezért az érintett fiatalok számára számtalan új „szolgáltatást” tervezünk. A kamaszoknak kéthetente TeA klubot, a nagyobbak számára pedig tanfolyamokat, tréningeket indítunk, és emellett segíteni szeretnénk az elhelyezkedésükben is. Ehhez kapcsolódik az egyik legfrissebb kezdeményezésünk: márciustól ugyanis angol nyelv és számítástechnikai tanfolyamunk indul a Kontyfa utcai épületünkben. Szintén tavaszi kezdettel az Árendás közben is elindulnak az új klubjaink. Közülük talán a legfontosabbat az egyszülős családok összejövetelét emelném ki, amelyeken lehetőség nyílna a kiskorú gyermekeiket egyedül nevelő szülők, nagyszülők számára, hogy megbeszéljék a közös gondjaikat, és ezzel segítséget, támogatást is nyújthatnának egymásnak.
Gráczer Irma szolgálatvezető elmondta, hogy a hatékonyság érdekében fontos, hogy az érintett családok tudják: problémáikra hol és kinél kereshetnek segítséget. Ezért az általa adott cím- és telefonjegyzéket is közreadjuk:
Családgondozás (Árendás köz 4-6. Tel: 414-0879, 414-0880)
Háztartási Adósságkezelési Tanácsadás (Árendás köz 4-6. Tel: 414-0878)
Speciális Étkezde és Nappali Melegedő (Kontyfa u.3. Tel: 418-3315)
Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (Kontyfa u. 3. Tel: 418-2025, 418-3349)
Tartós Munkanélkülieket Segítő Szolgálat (Kontyfa u. 3. Tel: 416-0733)

Az Újpalotai Családsegítő Szolgálat várja azokat a gyermekeiket egyedül nevelő szülőket, akik egyedül vannak napi problémáikkal és szívesen megosztanák tapasztalataikat, nehézségeiket hasonló élethelyzetben lévő társaikkal. Az első találkozó április 10-én délután 5 órakor lesz.
Cím: Újpalotai Családsegítő Szolgálat 1157 Budapest Árendás köz 4-6.