Menu

Új helyen, megújult formában
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.02.20.

Az elmúlt héten hivatalosan is otthonra lelt a megújult Nevelési Tanácsadó az önkormányzat képviselő-testületének határozata alapján: a Hartyán köz 3-ban, a korábban a Hubay Jenő Zeneiskola által használt épületrészben a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Nevelési Tanácsadó új kerületi Nevelési tanácsadója kap elhelyezést.

Miután Rozsáli Oszkár,az oktatási intézmény elnök-igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, elmondta, hogy a kerületben éppen 50 éves a nevelési tanácsadás, így ezen évfordulót most valóban ünnepiessé teszi ez az átadási ünnepség. Üdvözlő gondolatait követően a Kontyfa iskola diákjai tartottak egy igen színvonalas műsort, melyben a trombita hangjai mellett csengettyűk, gyermekdalok is felcsendültek, míg az egyik diák Nagy Bandó András: Példaképek című írását mondta el.
Az önkormányzat nevében Hajdu László polgármester mondta el avató gondolatait.
-Öröm és ünnep ez a nap mindenki számára, aki itt dolgozik és aki igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat. Azért hoztuk létre ezt a tanácsadót, hogy a jövő fiataljainak életében segítsünk. Ugyanis attól, hogy valakinek gyereke születik, még nem biztos, hogy szülővé is válik.
Ez az épület most valóban versenyképessé tesz minket Budapesten, ugyanis a több mint 560 nm-es tanácsadó kivitelezése 40 millió forintba került, ám a kivitelezők az adott körülmények között a legmesszemenőkig figyelembe vette a lehetőségeket. A teljesség igénye nélkül kialakításra került 7 terápiás szoba, 1 csoport-team szoba, 1 orvosi szoba, 1 tornaterem, előadóterem eszköztárolóval, 1 számítógépes fejlesztő szoba, 1 vezetői szoba, 1 fogadótér-előtér, szülői váró kapcsolódó adminisztrátori szobával, 1 könyvtárszoba, 1 teakonyha, étkező, öltözők és vizesblokk.
A korábbi helyen fele ekkora területen látták el a munkatársak a feladatot, így a lehetőségek is bővülhettek. Sok sikert kívánok a munkához- mondta a polgármester, majd dr. Pálinszki Antal alpolgármesterrel közösen felavatták a Nevelési Tanácsadót.
Ezt követően a köszönő gondolatokat Sipos Lilla a Nevelési tanácsadó új vezetője fogalmazta meg.
-Több mint 40 éve működnek Nevelési tanácsadók Magyarországon. A mi kerületünkben viszont éppen 50 évvel ezelőtt, 1959-ben indult el a nevelési tanácsadás. Büszkék vagyunk rá, hogy a XV.kerület mindig is kitüntetett jelentőséggel gondolt az intézményes gyereknevelés és oktatás segítésére, támogatására. A külföldi, nálunk gazdagabb országok társintézményeivel való összehasonlításból tudjuk, hogy a nevelési tanácsadók hálózata Magyarországon nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, és nemzetközileg is elismert. Erre is büszkék vagyunk.
Sajnos, azt észleljük, hogy évről évre több és több gyermek kerül be a Nevelési Tanácsadóba. Kerületünkben évente ezer gyermek kéri a Nevelési tanácsadó segítségét tanulási vagy magatartási gondok, illetve lelki okok miatt fennálló egészségügyi tünetek miatt.
A gyermekek, akikkel a nevelési tanácsadók foglalkoznak, olyan nehézségekkel küzdenek, amelyeknek létrejöttében nemcsak a saját lelki sajátságaik, hanem az őket körülvevő, rájuk hatást gyakorló külvilág is kiváltó okként szerepel.
A külvilágnak, a társadalomnak már csak ezért is feladata felelősséget vállal értük, és segítséget nyújtani számukra.
Természetesen ehhez a diagnosztizálásban és a terápiában is jártas pedagógusokra, pszichológusokra van szükség.
Nagy örömmel mondom, hogy a XV.kerületi Nevelési Tanácsadó immár megfelelő képzettségű személyzettel és megfelelő infrastruktúrával működik köszönhetően az önkormányzat a Nevelési Tanácsadó fejlesztő és megerősítő intézkedéseinek, beruházásának.
A lelki egészség ügyében nincs jobb befektetés, mint korszerűvé tenni az ilyen kulcsintézmények működését.
Munkánk középpontjában a bajba jutott gyermek áll. A megszépült, új Nevelési Tanácsadó egy csodálatos szigetet jelent számukra, ahol békességet és nyugalmat találnak ahhoz, hogy a problémájukkal tudjanak foglalkozni.
Hálásan köszönjük az önkormányzatnak a fejlesztő beruházást a kerület gyermekeinek nevében- mondta a vezetőnő, majd a vendégek körbelátogatták az épület szobáit.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló